Gekraakte panden zorgen voor verkiezingsproblematiek in Barcelona

Gekraakte panden zorgen voor verzekeringsproblematiek in Barcelona
Beeld: @victor_nahe / twitter

Gekraakte panden zorgen voor verkiezingsproblematiek in Barcelona

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De campagne voor de gemeenteverkiezingen in Barcelona kreeg op het laatste moment te maken met een onverwachte factor. Het controversiële bedrijf ‘Desokupa’, gespecialiseerd in het ontruimen van gekraakte panden, zorgde voor een deuk in het imago van de huidige burgemeester Ada Colau. Gaat VOX met de pluimen lopen?

Afgelopen weken staat Barcelona in brand door een relletje. Het bedrijf ‘Desokupa’ onder leiding van de controversiële Daniel Esteve, richtte de schijnwerpers op een paar gekraakte gebouwen in Bonanova. Hij riep de inwoners van Barcelona op massaal te komen protesteren om de panden te ontruimen. Ook volgende week donderdag wordt een nieuwe manifestatie verwacht.

Volgens Daniel Esteve wordt Desokupa ditmaal betaald door een investeerder die interesse heeft in de bezette panden. De gebouwen zijn samen zo’n 1.200 vierkante meter groot. Hun maximale waarde wordt geschat op 4 miljoen euro. Daniel Esteve beweert dat hij met 25 mensen optrok om krakers te ontruimen toen de politie hem tegenhield omwille van veiligheidsregels. Tijdens de manifestaties is te zien hoe buurtbewoners pizza uitdelen aan de mensen van Desokupa.

Daniel Esteve ontkent ondertussen de geruchten dat het de extreemrechtse partij VOX is die hem betaalt tijdens de manifestaties. De relatie tussen VOX en Desokupa is alleszins bijzonder goed. De manifestatie ontaardde in een chaos tussen links en rechts.

De tussenkomst van Desokupa blijkt nu echter een averechts effect te hebben. De gebouwen van Bonanova hadden een mindere rol in de Okupa beweging van Barcelona. Plots ontpopten ze zich echter tot de symboolzaak in de strijd tegen het fascisme van de Catalaanse hoofdstad, en kwam er steun vanuit verschillende hoeken.

Slecht nieuws allemaal voor zetelend burgemeester Ada Colau. Zij hoopte de komende vijftien campagnedagen rond toerisme en mobiliteit op te zetten. Mede door Daniel Esteve draait die campagne nu plots om woning en veiligheid. En er is nog zo een 30% van de inwoners van Barcelona die niet beslist hebben of ze gaan stemmen of, indien wel, voor wie.

Donderdag trekken opnieuw zowel links als rechts naar de protesten in La Bonanova. Maar het lijkt erop dat vooral extreemrechts daar winst mee boekt. De oproep van Desokupa laat alvast weinig aan de verbeelding over: “Fuera Colau”, “Weg met Colau”. Het doel lijkt al lang niet meer de bezetters buiten te krijgen, maar wel de burgemeester van Barcelona zelf.

Ga naar de inhoud