Mallorca en Ryanair hebben ruzie om traditioneel en toeristische gerecht

Mallorca en Ryanair hebben ruzie om traditioneel en toeristische gerecht
Beeld: via canva.com

Mallorca en Ryanair hebben ruzie om traditioneel en toeristische gerecht

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Ryanair heeft de ‘ensaimada-oorlog’ ontketend op de Balearen. Deze Ierse luchtvaartmaatschappij beschouwt de typisch Mallorcaanse zoetigheden in hun kartonnen verpakking als extra bagage en brengt een vergoeding van 45 euro per doos in rekening. Soms is dit zelfs duurder dan het vliegticket zelf. Ryanair staat alleen gratis handbagage toe in de vorm van ‘ensaimadas’ die op de luchthaven zelf zijn gekocht. Het Consell de Mallorca heeft echter geëist dat Ryanair en de Spaanse vliegveldbeheerder Aena ‘ensaimadas’ die buiten de luchthaven zijn gekocht, zonder extra kosten aan boord van de vliegtuigen moeten toestaan.

De ‘ensaimadas’ zijn een heerlijke traditionele lekkernij afkomstig uit de regio Mallorca. Deze zoete deegwaren hebben een karakteristieke spiraalvorm en een luchtige textuur. Ze worden vaak bestrooid met poedersuiker en kunnen gevuld zijn met verschillende ingrediënten, zoals banketbakkersroom, jam of chocolade. De ‘ensaimadas’ worden vaak genoten bij het ontbijt of als zoete lekkernij bij de koffie. Ze zijn geliefd vanwege hun unieke smaak en worden beschouwd als een iconisch culinair symbool van Mallorca.

Twee passagiers met bestemming Frankfurt (Duitsland) kwamen onlangs tot de ontdekking dat de luchtvaartmaatschappij hen verplichtte om voor elke ‘ensaimada’ die ze meebrachten dat bedrag te betalen. Ze hadden deze zoetigheden gekocht bij een bakkerij buiten de luchthaven. De enige oplossing die hen werd geboden om zonder kosten aan boord te kunnen gaan, was om de ‘ensaimadas’ op de luchthaven zelf te kopen. 

De getroffen passagiers, Mallorcaanse inwoners met verblijf in Duitsland, besloten de ‘ensaimadas’ aan het schoonmaakpersoneel van de luchthaven van Mallorca te schenken, maar niet voordat ze een klacht indienden die bij de Raad van Mallorca terechtkwam. Het Consell de Mallorca heeft meteen actie ondernomen om zowel Ryanair als Aena op te roepen om ‘ensaimadas’ niet langer te classificeren als extra bagage, maar als kosteloze handbagage, waardoor passagiers geen extra kosten hoeven te betalen.

Om ‘ensaimada’s gratis mee te kunnen nemen op Ryanair-vluchten, kun je ze alleen op de luchthaven kopen. Dit zorgt volgens het Consell de Mallorca echter voor een ‘oneerlijke behandeling’ en ‘oneerlijke concurrentie’. Tot nu toe heeft de regionale overheid van de Balearen geen officieel standpunt ingenomen. In een brief aan hen wordt echter geëist dat het Mallorcaanse product, dat buiten de luchthaven wordt gekocht, zonder beperkingen of extra kosten kan worden meegenomen. Dit wordt gedaan om het Mallorcaanse product dat in de bakkerijen en patisserieën van Mallorca wordt gemaakt buiten de luchthaven te beschermen.

Ga naar de inhoud