Wat voor soort deurbeslag zie je vaak terug in Spanje?

Wat voor soort deurbeslag zie je vaak terug in Spanje?
Beeld: https://theconnectedshop.com/

Wat voor soort deurbeslag zie je vaak terug in Spanje?

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In Spanje, een land doordrenkt van geschiedenis en cultuur, zijn de deuren meer dan alleen toegangspunten tot gebouwen. Ze zijn een weerspiegeling van de stijl, tradities en het vakmanschap van de Spaanse architectuur. Bij het verkennen van de straten van steden zoals Barcelona, Madrid en Sevilla, is het moeilijk om niet te worden gefascineerd door het unieke deurbeslag dat je keer op keer tegenkomt. Dit artikel werpt een licht op het iconische deurbeslag dat vaak wordt gebruikt in Spanje en de betekenis erachter.

Smeedijzeren elementen
Een veelvoorkomend kenmerk van de Spaanse deurbeslagstijl is het gebruik van sierlijke smeedijzeren elementen. Smidswerk heeft een lange traditie in Spanje en wordt beschouwd als een ambachtelijke kunstvorm. De deuren worden vaak versierd met uitbundige krullen, gedraaide ontwerpen en geometrische patronen die een gevoel van elegantie en verfijning uitstralen. Dit ambachtelijke smeedwerk is niet alleen functioneel, maar ook een artistiek statement.

Clavos
Een ander opvallend aspect van Spaans deurbeslag is het gebruik van decoratieve nagels, ook wel “clavos” genoemd. Deze nagels, meestal gemaakt van smeedijzer, zijn in rijen langs de randen van deuren geplaatst en dienen zowel een esthetisch als een functioneel doel. Ze voegen een rustieke charme toe aan de deur en bieden extra bevestiging voor de houten panelen. De clavos zijn vaak zorgvuldig geplaatst in patronen of symmetrische arrangementen, waardoor de deur een unieke uitstraling krijgt.

Manilla
Naast smeedijzer en clavos is een ander veelgebruikt deurbeslag in Spanje de “manilla”. Dit is de traditionele deurklink die je vaak ziet op Spaanse deuren. De manilla is meestal gemaakt van brons of messing en heeft een opvallend ontwerp dat perfect past bij de architecturale stijl van het gebouw. Deze deurklinken zijn vaak gedetailleerd met ornamenten en kunnen variëren van eenvoudig en klassiek tot uitbundig en barok. Het openen van een Spaanse deur met zo’n manilla voegt een vleugje geschiedenis toe aan de algehele ervaring.

In lijn met de Spaanse cultuur
Het deurbeslag in Spanje gaat echter niet alleen over esthetiek. Het heeft ook een diepere betekenis die verweven is met de Spaanse cultuur. Deuren worden beschouwd als een symbool van welkom en gastvrijheid, en het deurbeslag weerspiegelt deze waarden. Het ambachtelijke smeedwerk en de aandacht voor detail in het deurbeslag benadrukken de trots die Spanjaarden hebben voor hun erfgoed en hun bereidheid om bezoekers te verwelkomen in hun huizen.

Al met al is het deurbeslag dat vaak wordt gebruikt in Spanje een prachtige toevoeging op de woningen en we hopen dan ook dat deze tradities nog jarenlang worden voortgezet.

Beeld: https://theconnectedshop.com/

Ga naar de inhoud