Slechts zes regio’s in Spanje ontvingen in april bijna 97 procent van alle buitenlandse passagiers

Slechts zes regio’s in Spanje ontvingen in april bijna 97 procent van alle buitenlandse passagiers
Beeld: via canva.com

Slechts zes regio’s in Spanje ontvingen in april bijna 97 procent van alle buitenlandse passagiers

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In april ontvingen de Spaanse luchthavens meer dan 8,1 miljoen passagiers uit het buitenland, een stijging van 17% vergeleken met dezelfde maand in 2022. Van de passagiers kwamen er 5 miljoen aan in Spanje met low-cost luchtvaartmaatschappijen terwijl 3 miljoen passagiers arriveerden met traditionele maatschappijen. Wat betreft bestemmingen, concentreerden zes regio’s 96,6% van de internationale aankomsten: de regio Madrid, Catalonië, de Balearen, de Canarische Eilanden, Andalusië en de regio Valencia volgens het maandelijkse rapport van Turespaña.

Op basis van het verkeer kwam bijna 58% van het totale aantal passagiers uit andere landen van de Europese Unie, de belangrijkste bron van verkeer naar Spanje, met een stijging van +15%. Tot en met april zijn er in Spanje 25,3 miljoen passagiers aangekomen in Spanje waarvan 14,9 miljoen met low-cost luchtvaartmaatschappijen.

In april nam het aantal passagiers uit alle belangrijke landen naar Spanje toe. In vergelijking met 2022 vertonen de landen met de grootste groei Portugal, gevolgd door Italië en de Verenigde Staten. Daarentegen is de markt met de kleinste groei België gevolgd door Duitsland en dan Nederland.

Het Verenigd Koninkrijk blijft de belangrijkste bron met 22% van het totale aantal passagiers dat in april in Spanje aankwam. In alle regio’s kwamen meer Britten aan, maar vooral op de Canarische Eilanden dat bijna 26% van de bestemmingen vertegenwoordigde. Van de passagiers uit het Verenigd Koninkrijk arriveerde 84% met een low-cost luchtvaartmaatschappij.

De passagiers die uit Duitsland kwamen, vertegenwoordigen 14,5% van het totaal met de Balearen die 37% van het totaal ontvingen. Van de passagiers arriveerde 55% met een low-cost luchtvaartmaatschappij. Uit Italië kwam 9% van de stroom passagiers die in april arriveerden, met als belangrijkste regio Catalonië, met 30% van de aankomsten, en Madrid met 26%. De meerderheid van de passagiers vloog met een low-cost luchtvaartmaatschappij, namelijk 83% van het totaal.

Frankrijk vertegenwoordigde bijna 9% van het totale aantal passagiers in april, vooral naar Madrid dat 25% van het totaal aantrok, en Catalonië, met 23%. Van de passagiers uit Frankrijk reisde 74% met een low-cost luchtvaartmaatschappij.

Nederlanders en Belgen

5,2% van de passagiers die in april arriveerden, kwam uit Nederland, een markt die een groei van +8% doormaakte. De belangrijkste bestemmingen waren Catalonië, met 20% van het totaal, de regio Valencia met 19,5%, en Andalusië met 18%. Van de passagiers reisde meer dan 74% met een low-cost luchtvaartmaatschappij. In april kwamen er 421.391 Nederlanders met het vliegtuig naar Nederland met 1,27 miljoen Nederlands passagiers tot en met april dit jaar.

3,3% van de passagiers die in april arriveerden, kwam uit België, een markt die een groei van +3% doormaakte. Het is niet bekendgemaakt wat de meest aangevlogen bestemmingen voor de Belgen waren in april, maar dat zal ongetwijfeld de Valencia regio en de Canarische Eilanden zijn geweest. In april kwamen er 271.996 Belgen met het vliegtuig naar Nederland met 850.725 Belgische passagiers tot en met april dit jaar.

De groei in de zes autonome regio’s met de meeste internationale aankomsten – Madrid, Catalonië, de Balearen, de Canarische Eilanden, Andalusië en de regio Valencia – die samen 96,6% van het totaal vertegenwoordigen, was +16,5%. Van de zes belangrijkste regio’s had Catalonië de hoogste jaarlijkse groei (+22%). Madrid had het grootste aandeel in aankomsten met traditionele maatschappijen (46%) en Catalonië had het grootste aandeel in aankomsten met low-cost luchtvaartmaatschappijen (23%).

Ga naar de inhoud