Aantal bioscoopbezoekers in Spanje gestegen naar bijna 77 miljoen in 2023

Aantal bioscoopbezoekers in Spanje gestegen naar bijna 77 miljoen in 2023
Beeld: via canva.com

Aantal bioscoopbezoekers in Spanje gestegen naar bijna 77 miljoen in 2023

De Spaanse filmindustrie heeft de afgelopen jaren een opvallende groei doorgemaakt, met een toenemende interesse van het publiek in Spaanse films. Deze positieve ontwikkeling heeft geleid tot een aanzienlijke stijging van het totale aantal bioscoopbezoekers in 2023. Echter, de cijfers van vóór de pandemie zijn nog niet geëvenaard. 

Volgens de recentste cijfers van het Ministerie van Cultuur heeft de Spaanse filmindustrie in 2023 een opmerkelijke groei doorgemaakt. Het aantal bioscoopbezoekers steeg met bijna 30% tot 76,7 miljoen, terwijl de totale opbrengsten stegen met 34% tot 493 miljoen euro.

In de 3608 bioscoopzalen verspreid over Spanje werden in totaal 2357 films vertoond. Daarvan waren er 728 premières, wat neerkomt op een stijging van 13% vergeleken met het voorgaande jaar. Een opvallende trend in de statistieken is de groeiende populariteit van Spaanse films bij het thuispubliek. In 2023 werden er 673 Spaanse films vertoond, die door in totaal 13,4 miljoen mensen werden bekeken.

Deze statistieken laten zien hoe hoog de kwaliteit en populariteit van de Spaanse film is, zowel binnenlands als internationaal. Het publiek waardeert de Spaanse cinema steeds meer en dat is duidelijk te zien aan deze cijfers. De films trekken niet alleen in Spanje zelf, maar ook wereldwijd steeds meer kijkers aan. Dit toont aan dat de Spaanse filmindustrie op de goede weg is en steeds meer erkenning krijgt voor haar werk.

De Spaanse filmproductie omvat een breed scala aan genres en onderwerpen, van historische drama’s tot sociale commentaren en van romantische komedies tot spannende thrillers. Deze diversiteit draagt bij aan de aantrekkingskracht van de Spaanse cinema voor een breed publiek.

Ga naar de inhoud