Dit moet je weten bij een autoreis door Spanje

Dit moet je weten bij een autoreis door Spanje
Beeld: freepik

Dit moet je weten bij een autoreis door Spanje

Ga je binnenkort roadtrippen door (of naar) Spanje? Dan moet je met een aantal dingen rekening houden. Bijvoorbeeld de lokale verkeersregels, om het risico op een boete te verminderen. In dit artikel vertellen we je daarom waar je goed aan doet op de Spaanse wegen.

Dit moet er mee in de auto

Als je door Spanje reist, moet er een aantal items mee in de auto: veiligheidsvesten voor elke inzittende, een gevarendriehoek en een reservewiel, thuiskomertje of bandenreparatieset. In caravans en aanhangers ben je ook verplicht een brandblusser in te pakken.

Heb je beperking code 01 op je rijbewijs staan en draag je dus lenzen of een bril? Dan is het handig om een reservebril bij je te hebben. Hoewel dit niet verplicht is, kan het eventuele risico’s zoals verminderd zicht door een kapotte bril en discussies met de lokale politie voorkomen.

Bijzondere regels

Waarschijnlijk geen probleem als je in de zomer naar Spanje reist, maar een te dikke winterjas is niet toegestaan in de auto. Het vermindert namelijk je bewegingsvrijheid en creëert ruimte tussen je lichaam en de gordel. Dit kan gevaarlijk zijn bij een botsing aangezien je gordel je hierdoor minder goed kan beschermen.

Ook achter het stuur een sigaret roken, iets zoeken in het dashboardkastje of  iets eten en drinken zijn in Spanje niet toegestaan. Kom je van het strand? Doe dan altijd goede schoenen aan en rijd niet enkel in je badkleding en -slippers: ook dat is illegaal.

Op vakantie met kinderen

Als je jonge kinderen meeneemt op vakantie naar Spanje, zijn er ook verschillende regels om te onthouden. Kinderen kleiner dan 1,35 meter mogen namelijk niet voorin zitten en moeten in een geschikt kinderzitje zitten. Het advies is om dit ook voor kinderen tot 1,50 meter aan te houden, maar bij deze lengte is het niet verplicht.

Op vakantie met huisdieren

Gaat je viervoeter mee op reis? Dan moet je ervoor zorgen dat deze veilig vastzit, bijvoorbeeld in een reismand of -kennel, of een geschikt tuigje of zitje dat is vastgezet met een veiligheidsgordel. Zo kan je als bestuurder niet gehinderd worden door je huisdier tijdens het rijden.

Een heerlijke reis

Ga je voor een Spaanse roadtrip of reis je naar je vaste vakantiehuisje? Hoe dan ook, tijdens het reizen door Spanje kom je langs prachtige plekken. Zorg dat je goed voorbereid bent op de reis, zodat niets de pret kan drukken!

Ga naar de inhoud