Internationale Theedag met de meest gedronken thee en speciale kruidenthees in Spanje

Internationale Theedag met de meest gedronken thee en speciale kruidenthees in Spanje
Beeld: via canva.com

Internationale Theedag met de meest gedronken thee en speciale kruidenthees in Spanje

Op 21 mei vieren we Internationale Theedag, een moment om te waarderen en te genieten van deze eeuwenoude drank. In Spanje heeft thee een rijke geschiedenis die nauw verweven is met de cultuur en keuken van het land. Maar misschien is het meest bekend de kruidenthees die vaak na een maaltijd worden gedronken. In dit artikel kijken we naar de geschiedenis van thee in Spanje, de meest gedronken thees en het verschil tussen kamille, polei en oregano thee.

De introductie van thee in Spanje dateert terug tot de 16e eeuw, toen Spaanse kooplieden handelsbetrekkingen aanknoopten met China. Thee werd al snel populair aan het koninklijk hof en onder de elite, die de drank waardeerde om zijn verfijnde smaak en vermeende gezondheidsvoordelen. 

In de 18e eeuw bereikte thee de rest van de Spaanse bevolking, met name in de havensteden en gebieden met handelscontacten met China. Theehuizen werden populair, waar men kon socialiseren en genieten van een kopje thee met vrienden en familie. 

De Spaanse Burgeroorlog en de daaropvolgende Franco-dictatuur leidden tot een daling van de thee-consumptie, aangezien thee als een te dure luxe werd beschouwd. Na de dood van Franco in 1975 en de overgang naar democratie, steeg de populariteit van thee opnieuw. Tegenwoordig is thee een vast onderdeel van het Spaanse leven, met een breed scala aan variëteiten en bereidingswijzen die beschikbaar zijn.

De 5 meest gedronken thees in Spanje

  1. Manzanilla (kamille thee)
  2. Poleo menta (polei thee)
  3. Té verde (groene thee)
  4. Té negro (zwarte thee)
  5. Infusión de frutas (fruit thee)

Kruidenthee of infusion

De vraag: kruidenthee, dessert of koffie wordt veel gesteld in Spanje na de maaltijd in restaurants of bij mensen thuis. Voor degenen die kiezen voor kruidenthee (infusion) zijn de populairste opties poleo menta en manzanilla, omdat die het beste helpen bij de spijsvertering. Ook leggen we uit hoe de thee met verse oregano werkt als je maagklachten hebt.

Poleo menta (polei munt) en manzanilla (kamille), bekend om hun geneeskundige eigenschappen, zijn vaak de beste keuze om de effecten van een zware maaltijd tegen te gaan. Een gezonder en effectiever alternatief voor sommige medicijnen. Het is heel belangrijk om een gezonde spijsvertering te hebben.

Kamillethee (manzanilla)

Kamillethee is de meest gedronken kruidenthee in Spanje vanwege de veronderstelde goede eigenschappen voor de spijsvertering. Het wordt gezien als een natuurlijke oplossing tegen darmkramp, diarree, winderigheid of een opgeblazen gevoel. Deze veronderstelde eigenschappen zijn echter gebaseerd op ervaringen, niet op specifiek wetenschappelijk onderzoek.

Poleo menta

De eigenschappen van poleo menta (polei) thee richten zich op het vermogen om ontstekingen tegen te gaan en gasvorming te verminderen. Maar net als bij kamille is er weinig solide wetenschappelijk bewijs. Er zijn wel positieve resultaten gevonden wat betreft het verlichten van buikpijn en een opgeblazen gevoel na het drinken, maar geen studies die het gebruik ervan onderbouwen.

Oregano thee

Oregano thee is goed voor je maag omdat het antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. De etherische oliën in oregano, zoals thymol en carvacol, kunnen bacteriën en schimmels doden die maagklachten kunnen veroorzaken. Daarnaast kan oregano thee helpen om de spijsvertering te verbeteren. Het kan gasvorming en krampen verminderen en de darmflora gezond houden.

Oregano thee kan worden gedronken bij verschillende maagproblemen, zoals maagzuur, brandend maagzuur, buikpijn, winderigheid, constipatie en diarree. Oregano thee is een natuurlijk middel dat veilig is om te gebruiken. Het is echter belangrijk om het niet te gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

In tegenstelling tot de bekende manzanilla en menta poleo, is oregano thee niet overal in de supermarkten te koop. Dat betekent dus dat je deze zelf moet maken.

Ga naar de inhoud