skip to Main Content
Voor- en nadelen van “gratis” tolwegen in Spanje
123RF

Voor- en nadelen van “gratis” tolwegen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Voor- en nadelen van “gratis” tolwegen in Spanje

123RF

MADRID – De socialistische regering van Pedro Sánchez heeft besloten om diverse tolwegen gratis te maken voor alle gebruikers. Dit is niet iets unieks voor de socialisten aangezien de vorige conservatieve regering van de Partido Popular in feite ook al van plan was om deze snelwegen tolvrij te maken op het moment als de concessie van de concessiehouders voorbij zou zijn. Maar wat gaat dit allemaal kosten en wat zijn de voor- en nadelen van “gratis” tolwegen.

De minister van Ontwikkeling in Spanje maakte recent in een interview bekend dat diverse tolwegen zoals de AP-1 tussen Burgos en Armiñón, de AP-4 tussen Sevilla en Cádiz en de AP-7 tussen Alicante en Tarragona in respectievelijk 2018 (vanaf 1 december) en 2019 tolvrij worden. Meteen regende het commentaren over of het wel zo’n goed idee is om deze drukke en belangrijke snelwegen tolvrij te maken.

Gratis bestaat niet

De minister zelf geeft ook toe dat niets gratis is en óf de weggebruiker betaalt de kosten óf de belastingbetaler. In principe is het eerlijk en logisch als alleen de gebruiker van een weg daarvoor betaalt, zeker als men weet dat deze wegen ook gebruikt worden door veel buitenlanders zoals vrachtverkeer en toeristen.

Als de tol voor de wegen wegvallen zullen de kosten uiteindelijk dus niet door de gebruiker maar door de belastingbetaler in Spanje betaald worden. Dat houdt dus in dat de Spaanse belastingbetaler opdraait voor de kosten van de wegen waarvan ook door veel buitenlanders van gebruik gemaakt wordt en die dus gratis rijden.

Nu is dat laatste op zich niet iets vreemds aangezien de Spanjaarden (en velen zullen zeggen ook de EU) al opdraaien voor de kosten van alle wegen en snelwegen die nu geen tolwegen zijn en waar tot nu toe nooit over geklaagd wordt. Die kosten zullen niet alleen betaald worden door de gemeentelijke wegenbelasting aangezien die vele malen lager is dan in Nederland of België maar dus hoofdzakelijk uit de staatskas betaald moeten komen.

Kosten en opbrengsten

De kosten voor het onderhoud van de AP-1, AP-4 en de AP-7 worden geschat op 450 miljoen euro per jaar. Deze kosten worden nu betaald door de opbrengsten die opgehaald worden door het heffen van tol door de concessiehouders Itínere (AP-1) en Abertis (AP-4 en AP-7) die daar ook veel geld mee hebben verdient de afgelopen 50 jaar (de tijd dat de concessiecontracten duurden).

Voor de AP-1 heeft men berekend dat er dagelijks gemiddeld 16.321 voertuigen gebruikmaken van de 84,3 km lange tolweg die aangelegd werd in 1984. Gedurende de zomer bestaat 50% van het verkeer uit buitenlandse kentekens aangezien deze snelweg onderdeel uitmaakt van de route die vanuit Frankrijk naar zuid Spanje gaat. Deze snelweg brengt jaarlijks 370 miljoen euro op.

Voor de AP-4 heeft men berekend dat er dagelijks gemiddeld 18.343 voertuigen gebruik maken van de 93,8 km lange tolweg. Op de AP-7 rijden dagelijks gemiddeld 16.814 voertuigen op de 225,3 km lange snelweg tussen Tarragona en Valencia en 15.824 voertuigen op de 148,5 km lange snelweg tussen Turia en Alicante. Volgens de concessiehouder Abertis/Aumar leveren deze routes 302 miljoen euro per jaar op. Ook op de AP-7 rijden in de zomermaanden veel buitenlanders op weg naar een vakantiebestemming.

Drukte

Buiten de kosten en gemiste opbrengsten meent men ook dat het tolvrij maken van tolwegen zal leiden tot veel meer verkeer op de snelwegen. Aan de andere kant worden de nationale wegen die veelal naast de tolwegen gelegen zijn weer rustiger en ontlast van het vrachtverkeer.

Meer verkeer op de tolvrije snelwegen houdt ook in meer onderhoud en dus meer kosten. Deze worden voor de AP-1, AP-4 en AP-7 gechat op zo’n 450 miljoen euro per jaar, een bedrag wat kan oplopen tot 1 miljard euro als de overige snelwegen waarvan de concessiecontracten aflopen in 2021 ook tolvrij worden.

Terwijl er veel commentaar is op de denkwijze van de socialisten in de huidige nieuwe regering, was het in principe de conservatieve voormalige regering die besloot de concessies voor diverse snelwegen niet te verlengen. Daarna zou er besloten worden of er nieuwe concessiehouders gezocht zouden worden of dat de tolwegen staatseigendom zouden worden en tolvrij zouden worden. De regering-Sánchez heeft een einde aan deze discussie gemaakt door diverse snelwegen tolvrij te maken.

Verkiezingen?

Dit kan voor beide partijen ook als een verkiezingsstunt gezien worden aangezien er in 2019 autonome en gemeenteverkiezingen zijn en zoals het er nu naar uitziet in 2020 landelijke verkiezingen. Voor de buitenlandse automobilisten en andere weggebruikers is een tolvrije snelweg uiteraard een mooi iets maar veel Spanjaarden zullen nu denken dat ze voor de kosten moeten opdraaien voor iets waar ze geen gebruik van maken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. oplossing …dan maar weer naar een extra sticker op de raam.
  vergunning voor het rijden op alle Spaanse wegen.
  geldigheid van 1 jan. voor 1 jaar.
  alleen van toepassing op alle buitenlandse kentekens.
  verkrijgbaar in het buitenland bij de Spaanse instelling en ,aan de grenzen bij het binnenkomen in Spanje.
  electronische controle via de reeds bestaande infra structuur.
  klaar is Kees.
  zie de toekomstige oplossing voor de totaal verstopte en gevaarlijke verbinding tussen Estepona en Malaga.
  er zijn zo nog vele voorbelden te noemen,dit zal bij dragen voor meer rust in de steden en dorpen waardoor veel verkeer loopt terwijl de autobanen totaal onder bezet zijn.

  1. Ik weet niet of dat zomaar gaat met dat stickertje.
   België heeft dat ook eens willen doen jaren geleden en dat mocht niet van de EU.
   Dus er kwam geen sticker.

 2. Ik zie geen reactie op werkloosheid die ontstaat door het onslaan van de mensen die nu aan of op die tolwegen werken.

 3. In Nederland en België betalen Spanjaarden en heel veel andere niet ingezetenen ook geen belasting voor gebruik van de snelwegen. Heel normaal dat de wegen vrij te bereiden zijn. Zonder die grote auto wegen zou het verkeer overal muurvast staan. Ook bij Althea bijvoorbeeld zou het een enorme verbetering zijn voor de doorstroming als er geen tol voor de AP-7 betaald zou moeten worden. Natuurlijk worden die hoofdwegen dan drukker, maar veel andere , vaak veel te drukke lokale wegen zullen veel minder verkeer te verwerken krijgen, wat voor de luchtkwaliteit en de geluidsoverlast volgens mij helemaal niet verkeerd is.

  1. Onzin om ineens alle Spanjaarden hiervoor te laten opdraaien, ze moeten gewoon een ander systeem verzinnen waarbij de Spanjaard gratis gebruik van die wegen kunnen maken en de buitenlanders niet. De meeste echt verkeers hinder is jaarlijks toch echt van de bezoekers, en niet die van de Spanjaarden zelf.

   1. Als de tolwegen dichtslibben tijdens het hoogseizoen omdat er meer Spanjaarden de voor hun vrije tolweg gebruiken zal de toerist die met de auto komt wegblijven.
    Dat zou er dus op kunnen wijzen dat gratis tolweg voor de Spanjaarden er een economische daling zou zijn die niet te onderschatten is.
    De toeristensector is goed voor +/- 16% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) of Producto Interior Bruto (PIB) met inkomsten boven de 173 miljard euro. Stelt 3 miljoen mensen aan’t werk door directe en indirecte banen, goed voor 16,0% van de totale werkgelegenheid in het land.
    Dus toch even goed nadenken want het laten dichtslibben van de tolwegen is dus geen goed idee.

  2. Als je van Altea naar Benidorm rijd en omgekeerd is het met de tolweg nog steeds goedkoper dan in de file te staan. Dus de tolweg tolvrij maken gaat dat probleem niet oplossen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken