skip to Main Content
138.407 in de steek gelaten honden en katten in Spanje (2018)
Pixabay

138.407 in de steek gelaten honden en katten in Spanje (2018)

MADRID – Elk jaar komt de Fundación Affinity met de jaarcijfers waaruit dit keer blijkt dat er vorig jaar 138.407 honden en katten in de steek werden gelaten. Dat aantal is nagenoeg hetzelfde als het jaar daarvoor in 2017 toen dat aantal nog 138.307 was, een 100 in de steek gelaten honden en katten meer dus in 2018.

Als er gekeken wordt naar 46,7 miljoen inwoners dan kan gesteld worden dat er per 10.000 inwoners 22 honden en 7 katten in de steek worden gelaten in Spanje. In het onderzoek staat ook dat het in de steek laten van honden 1,7% is van de geschatte 6,3 miljoen honden die leven in Spanje en 1% van de geschatte 3,8 miljoen katten die Spanje heeft.

Van het totaal aantal in de steek gelaten dieren waren er 104.688 honden en 33.719 katten. 43% van al deze in de steek gelaten honden en katten werd geadopteerd terwijl 18% vanwege de identificatie teruggebracht kon worden naar hun baasjes, 16% woont nog steeds in een opvangcentrum of asiel.

Helaas werd bij 2% van deze dieren euthanasie gepleegd, meestal omdat het dier ziek was of een agressief gedrag vertoonde en het te gevaarlijk zou zijn om zo’n hond in adoptie te geven.

In het geval van de in de dierenasiels opgevangen honden wordt 70,8% geadopteerd in Spanje en gaat 29,2% naar een buitenlandse familie. Bij de katten is de adoptie 75,7% door Spaanse gezinnen en 25% door buitenlandse families.

Wanneer in de steek gelaten

Gekeken naar wanneer de honden en katten in de steek worden gelaten in Spanje valt op dat dit hoofdzakelijk gebeurd in het tweede kwartaal met 35% in het geval van honden en 44% in het geval van katten. In het geval van honden is dat percentage 33% in het eerste en 32% in het derde kwartaal terwijl dat bij de katten 24% in het eerste en 33% in het tweede kwartaal is.

Waarom in de steek laten?

Een van de belangrijkste redenen voor de mens om honden en/of katten in de steek te laten zijn ongewenste geboortes of zwangerschap. Als tweede belangrijke reden staat het einde van het jachtseizoen terwijl het niet te corrigeren gedrag van een huisdier op de derde plaats staat welke gedeeld wordt met de economische problemen. Het verlies of gebrek aan interesse in het dier (alsof het speelgoed is) is ook een van de redenen om een dier in de steek te laten.

Omstandigheden

34% van de in de steek gelaten honden heeft een microchip terwijl dat 4,5% is bij katten. 65% van de in de steek gelaten dieren is gezond en 35% ziek of gewond. 80% van de honden en katten is een kruising terwijl het in 20% van de gevallen gaat om een rashond of raskat. 62% van de in de steek gelaten honden en katten zijn volwassen, 13% zijn senioren en 25% puppies.

In het geval van de in de steek gelaten honden gaat het in 49,1% van de gevallen om middelgrote honden gevolgd door 27% grote honden en 23,9% kleine honden. Het merendeel van de in Spanje levende honden is middelgroot (52,5%) gevolgd door klein (29,5%) en groot (18%).

Alleen dierenasiels

De Fundación Affinity heeft zich bij deze cijfers voor het onderzoek gebaseerd op de gegevens die de opvangcentra en dierenasiels in Spanje bijhouden. Dit houdt dus in dat het aantal in de steek gelaten honden en katten vele malen groter kan zijn en waarschijnlijk ook is.

In 91% van de gevallen worden de katten en honden gevonden op straat of in de natuur waarbij de politie veel van de opgenomen dieren overhandigde bij de dierenasiels en opvangcentra. In 9% van de gevallen werd de hond of kat door de eigenaar op de correcte manier naar een dierenasiel gebracht.

Katten kolonies

In het geval van katten worden deze echter sneller in de natuur losgelaten dan dat deze in een dierenasiel belanden. De katten vormen daarna katten kolonies die in veel gevallen bijgehouden en verzorgd worden door opvangcentra en organisaties.

Gemiddeld leven er 13 katten per kolonie en worden er gemiddeld 41 kolonies per organisatie bijgehouden. In totaal zegt de Fundación Affinity dat er 31.969 katten kolonies verzorgd worden door organisaties en opvangcentra. Het gaat bij deze cijfers echter alleen om organisaties die mee hebben gedaan met het onderzoek. Er zullen dus waarschijnlijk veel meer katten kolonies bestaan in Spanje.

Helaas zijn in het onderzoek niet de cijfers opgenomen van honden en katten die vermoord worden.

91% van de in de steek gelaten honden en katten werd op straat gevonden terwijl slechts 9% van de dieren door de eigenaar naar het dierenasiel of opvangcentrum werd gebracht.

Bekijk het hele rapport HIER (PDF)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 24 reacties
 1. Heel triest al die dieren die verwaarloost zijn. Maar … als je een bv een hond wilt adopteren(onze Barça is onlangs overleden) dan stoot je op de burocratie van de opvangcentra’s. Lijsten met vragen over je prive omstandigheden en kontrakten met verplicht steraliseren en castreren.En dan heb je nog geen hondje gezien.Los Galjos in San Javier hebben 2 a4 tjes met vragen zols huurhuis-koophuis, hoeveel vierkante meter,wonen er ancianos(oudjes)in huis etc.en nog meer vragen die volgens mij de wet op privacy schenden. Tot slot komen ze op huis bezoek en beslissen of je mag komen kijken.De bedragen verschillen per opvangcentrum 175.tot 300 euro.Wacht wel tot een van de boeren hier een nestje heeft en zoek zelf wel een hondje dat blij is met onze zorgen en liefde.

  1. Onze katjes zijn gesteriliseeerd en binnenkatjes.Ze kijken achter de hor naar de buurkatjes in onze tuin, maar spelen met elkaar.Gewoon een poepdoos in een lege kamer en niemand heeft er last van.Ons derde katje werd voor de deur doodgereden en sindsdien zijn we extra zuinig op ze.Degene die last hebben van katjes-poep strooi gewoon wat koffieprut in je tuin en ze verdwijnen vanzelf.

  2. We wonen midden in een natuurreservaat, een omheind paradijs voor onze twee poezen en honden. In 2018 in de zomer werd onze gechipte-gezonde, gesteriliseerde poes van 12 jaar oud, bij de rivier waar mensen aan het barbecuen waren 100 m. van huis, dood geschoten door iemand die met een luchtbuks op alles wat bewoog schoot, naam onbekend. Onze tweede poes kwam er vanaf met een kogel in haar kop en wist thuis te komen. Is geopereerd en leeft gezond verder.
   Toen wij een poes wilden adopteren hadden we dezelfde ervaring als bovenstaand. We lachen nog steeds om de vraag of we een hekje om ons dakterras/balkon hebben. We werden afgewezen! Omdat we dat hekje niet hebben (poes kan naar beneden vallen) én meedeelden dat de poezen meegaan in het vliegtuig op vakantie naar Nederland (want dat is zielig).
   Een buurvrouw kwam een maand later met twee poezen van een campingnestje. Mama is inmiddels gesteriliseerd en de poesjes zijn zielsgelukkig hier. Ze klimmen met gemak over de ruim twee meter hoge muur om ons erf en vallen nergens ooit vanaf…

  3. Volgens mij ga jij dan naar wat ik noem de commerciele opvangcentra, daar vragen ze je van alles dat niet relevant is en vragen ze dit soort bedragen voor een hond.
   Ga toch naar het asiel van de gemeente en als die er niet is, een asiel bij je in de buurt.
   Daar zijn ze blij dat mensen komen en zitten er zat leuke honden tussen.
   Oude, jonge, pups en ze worden volledig nagekeken en geholpen voor je ze meekrijgt!
   Wij hebben daar 1 van onze honden gehaald. 65 euro, inclusief paspoort, chip en eerste vaccinaties. De castratie zou men doen als de hond iets ouder was, en dat koste slechts nog een keer 65 euro, wat bijzonder goedkoop is.
   De zogenaamde opvang die 175 of 300 euro voor honden vraagt, zijn vaak buitenlanders die er gewoon grof geld aan verdienen, begrijp me goed, zonder hen zou het probleem nog erger zijn, maar er zitten gewoon hele vervelende lui tussen die het alleen om het geld te doen is en er bijzonder goed van leven.
   Ik ken een aantal van dit soort lui, die halen de pups gratis op bij het gemeente asiel en zetten ze dan met trieste verhalen op hun website en vragen rustig 250 euro per pup. Dat is toch handel heh.

 2. Loslopende katten en honden zijn net zo hinderlijk als ratten (en ander ongedierte). De oplossing ligt voor de hand, toch ?

  1. Dat ben ik met u eens maar dat kunt u die honden en katten toch niet verwijten, toch? De mens is de veroorzaker, die moet het verweten worden en die heeft de verantwoordelijkheid dus de zorgplicht.

  2. wat wilt u dan????? ik denk dat ik het antwoord wel weet, wel laten we
   beginnen met een groot deel van de zgn mensheid -niet menselijkheid want die
   is er nauwelijks nog – te gaan steriliseren. Dat is dan alvast 1 probleem en dan al die
   lieverds in het asiel die er niet om gevraagd hebben op de wereld gezet te zijn, die
   zo wie zo ook steriliseren. Want daar is men meestal te beroerd voor.Dat scheelt alvast.

   1. Die Miel heeft wel een plaat voor zijn kop want hij blijft gewoon doorgaan. Wel, in ieder geval hier, als er hier geen zwerfkatten zouden zijn dan komen wij hier in een rattenplaag terecht. Ik zie hier bewoners na het eten het overgebleven deel op straat gooien omdat die het zonde vinden om het bij het huisvuil te gooien, “Dan kunnen de vogeltjes er nog van eten!”wordt er dan bij gezegd.

 3. Dat ze al eens beginnen met de jagers die hun honden dumpen ook eens te dumpen bij het groot vuil want daar horen de zogenaamde jagers thuis.En inderdaad zoals Judith zegt men moet meer katten steriliseren.In calpe wordt dit al redelijk veel gedaan ze vangen ze en ze worden dan gesteriliseerd en dan wordt er een stukje verwijderd van hun oor zodat men direct kan zien of ze geholpen zijn.

  1. Eddy Leuk en aardig maar dit moet betaald worden, en ik gaat geen 1000 euro neertellen om 20 katten te laten steriliseren, ik heb niet om die katten gevraagd en het probleem is de mens want deze blijven maar voer neergooien waardoor zo´n kolonie gewoon blijft. Terwijl het voeren van dieren op straat verboden is hier. Het waren er voorheen meer maar een aantal is al overreden door een auto.

 4. Ik was gistermiddag onze beide hondjes aan het uitlaten toen ik vlakbij een rat zag die door een kat achternagezeten werd. De inwoners hier (ook mijn vrouw) die uit dierenliefde heel slecht met eten voeren omgaan, kort gezegd de ratten worden gekweekt. En als er dan teveel katten gekomen zijn (ik zie sinds kort weer een aantal kittens) dan worden die (kennelijk door de overheid) vergiftigd.

  1. Gratienne

   Eens kijken wat jij er van zou vinden als we allemaal je tuin gingen onderschijten, sommige dingen zijn gewoon niet welkom van mens en dier niet.

 5. Ik erger me helemaal gek aan die zeikerds. Klagen, klagen..maar wat doe je er zelf aan ….niets. Koos als je had gehandeld hadden de meeste katten die nu in je tuin rondlopen, nooit bestaan.

    1. Prima Judith betaal jij de sterilisatie van elke kat dan even voor me? Kost maar 50 euro per kat en er zijn er zo´n 20. En dan nog zijn de katten niet weg ze kunnen zich enkel niet meer voortplanten tot er weer nieuwe katten bij de kolonie komen die dat weer wel kunnen. Het lost vrijwel niets op.

     1. Dat is een aanname dat sterilisatie geen oplossing is. Ik heb ruim 25 jaar in de Amsterdamse Bijlmer gewoond. Onder de vloer van parkeergarage Kraayennest zijn de katten van gemaantewege gevangen, gesterliseerd en teruggezet en het probleem was en is opgelost. Dus geen ongefundeerde dingen schrijven.

    2. Wanneer de Europese dierenpartijen nu eens simpelweg zouden zorgen dat in elk land elke hond en kat verplicht gesteriliseerd/gecastreerd zou worden betaalbaar voor elk inkomen, desnoods met subsidie voor de lagere inkomens, dan waren we allemaal … mens én dier.. heel snel van het hele probleem af. Nestjes maken, mag alleen met speciale vergunning van de overheid. Starten van een bedrijf met vergunning, dus mag je ook alleen particulier of zakelijk fokker worden met een vergunning. Vergunningen worden alleen verstrekt indien de overheid heeft vastgesteld dat er behoefte bestaat aan nesten van diegene die een vergunning hebben. Elke vergunningshouder dient zijn teven en reuen katten en poezen elk nestje weer door een dierenarts te laten nakijken en elke vergunning moet elk jaar opnieuw worden aangevraagd en betaald…

   1. Han zelfs als de katten geholpen zijn schijten er nog steeds 20 in de tuin, dat het er dan niet meer worden fijn maar schijt 20 katten wil je niet opruimen.

    1. Hond kopen maar dan wel een fatsoelijke. Een jaar terug kwamen er nieuwe bewoners bij ons in de straat wonen. De man deed bij aankomst de kofferbak open, zijn hond (pitbull of -achtige) sprong er uit en achter een kat aan. De man achter zijn hond aan en kwam terug met zijn hond en een dooie kat. Overigens had ik bij mijn moedertje een electronisch apparaatje in de tuin opgehangen en de katten bleven weg. Kost wel millieu onvriendelijke batterijtjes.

 6. Ik wordt gek van de katten hier tuin wordt helemaal onder gescheten en dat stinkt verschrikkelijk. Al verschilende malen geklaagd en dan wordt er gezegd we gaan er wat aan doen en vervolgens gebeurd er niets. Ik kan wel een organisatie vragen om ze op te pikken maar die rekenen mij dan 50 euro per kat aan terwijl het mijn katten niet zijn.

  1. De mensheid kan weer trots op zich zelf zijn. Dat we weer zoveel dieren in de steek hebben gelaten, niet te bevatten.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by