Steeds meer wasberen op Mallorca

Steeds meer wasberen op Mallorca
Beeld: Pixabay

Steeds meer wasberen op Mallorca

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Veertien gemeenten op het Balearen eiland Mallorca hebben aangegeven dat er meerdere wasberen gesignaleerd zijn. De eerste keer dat de ‘mapaches’ in het Spaans en ‘rentador’ in het Catalaans gezien werden op Mallorca was in 2006 in Puigpunyent en Vilafranca de Bonany en in 2007 in Lloret de Vistalegre. Sindsdien is het aantal gemeenten waar wasberen leven gestegen naar 14.

De wasberen leven in een gebied van 872 km2 verdeeld over 14 gemeenten . Slechts drie weken geleden werden er enkele jonge wasberen gezien in de Camí de sa Volta des General in Banyalbufar. Volgens de Grup d’Ecologia Interdisciplinària van de Universidad de Balears zijn het voornamelijk de gemeenten Puigpunyent, Esporles en Banyalbufar waar de meeste ‘mapaches’ te vinden zijn.

Er zijn verschillende theorieën hoe de verspreiding in het wild tot stand is gekomen op Mallorca. De eerste theorie is dat er diverse wasberen ontsnapt zijn uit een zoologisch centrum in het Serra de Tramuntana gebergt. De tweede theorie is dat de wasberen ontsnapt zijn bij particulieren en zo in de natuur in vrijheid verder leven.

Oorsprong

Het is bekend dat de wasbeer als huisdier vanuit Amerika naar Europa en ook Spanje zijn gehaald maar men weet niet precies waar ze op Mallorca vandaan komen. Het is niet zeker of de wasberen zijn ontsnapt of dat deze door de baasjes het huis uit zijn gezet omdat het geen gezelligheidsdier en zeker geen geschikt huisdier is. Een van de boosdoeners volgens velen is de film Pocahontas waarin een komische wasbeer een belangrijke rol speelde.

Bedreiging

Wasberen zorgen echter voor veel problemen omdat ze een bedreiging vormen voor de gewassen en inheemse fauna en daarnaast ziekten kunnen overbrengen op mens en dier. De wasbeer heeft een groot aanpassingsvermogen waardoor ze zich makkelijk aanpassen aan de natuurlijke omgeving waarin ze leven en een groot koloniserend potentieel hebben.

Europa

Eind 1920 werd de wasbeer, van oorsprong een roofdier afkomstig uit Amerika, naar Europa gebracht als huisdier omdat ze als baby schattig zijn, net zoals kleine beren. Het probleem is echter dat het om wilde dieren gaat en naarmate ze ouder worden (meestal vanaf een jaar) meer territoriaal en ‘ongezellig’ worden waarbij ze ook soms agressief kunnen worden. Veel wasberen ontsnappen dan of worden door hun baasjes op straat gezet waarna ze de natuur in trekken waar ze geen natuurlijke vijand kennen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.