Steeds meer wasberen op Mallorca

Steeds meer wasberen op Mallorca
Beeld: Pixabay

PALMA – Veertien gemeenten op het Balearen eiland Mallorca hebben aangegeven dat er meerdere wasberen gesignaleerd zijn. De eerste keer dat de ‘mapaches’ in het Spaans en ‘rentador’ in het Catalaans gezien werden op Mallorca was in 2006 in Puigpunyent en Vilafranca de Bonany en in 2007 in Lloret de Vistalegre. Sindsdien is het aantal gemeenten waar wasberen leven gestegen naar 14.

De wasberen leven in een gebied van 872 km2 verdeeld over 14 gemeenten. Slechts drie weken geleden werden er enkele jonge wasberen gezien in de Camí de sa Volta des General in Banyalbufar. Volgens de Grup d’Ecologia Interdisciplinària van de Universidad de Balears zijn het voornamelijk de gemeenten Puigpunyent, Esporles en Banyalbufar waar de meeste ‘mapaches’ te vinden zijn.

Er zijn verschillende theorieën hoe de verspreiding in het wild tot stand is gekomen op Mallorca. De eerste theorie is dat er diverse wasberen ontsnapt zijn uit een zoologisch centrum in het Serra de Tramuntana gebergt. De tweede theorie is dat de wasberen ontsnapt zijn bij particulieren en zo in de natuur in vrijheid verder leven.

Oorsprong

Het is bekend dat de wasbeer als huisdier vanuit Amerika naar Europa en ook Spanje zijn gehaald maar men weet niet precies waar ze op Mallorca vandaan komen. Het is niet zeker of de wasberen zijn ontsnapt of dat deze door de baasjes het huis uit zijn gezet omdat het geen gezelligheidsdier en zeker geen geschikt huisdier is. Een van de boosdoeners volgens velen is de film Pocahontas waarin een komische wasbeer een belangrijke rol speelde.

Bedreiging

Wasberen zorgen echter voor veel problemen omdat ze een bedreiging vormen voor de gewassen en inheemse fauna en daarnaast ziekten kunnen overbrengen op mens en dier. De wasbeer heeft een groot aanpassingsvermogen waardoor ze zich makkelijk aanpassen aan de natuurlijke omgeving waarin ze leven en een groot koloniserend potentieel hebben.

Europa

Eind 1920 werd de wasbeer, van oorsprong een roofdier afkomstig uit Amerika, naar Europa gebracht als huisdier omdat ze als baby schattig zijn, net zoals kleine beren. Het probleem is echter dat het om wilde dieren gaat en naarmate ze ouder worden (meestal vanaf een jaar) meer territoriaal en ‘ongezellig’ worden waarbij ze ook soms agressief kunnen worden. Veel wasberen ontsnappen dan of worden door hun baasjes op straat gezet waarna ze de natuur in trekken waar ze geen natuurlijke vijand kennen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.