656 km lange Spaans-Franse grens weer open

656 kilometer Spaans-Franse grens weer open
Beeld: 123rf

656 km lange Spaans-Franse grens weer open

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op zondag 21 juni zijn de grenzen tussen Spanje en Frankrijk weer open gegaan nadat deze zo’n 100 dagen gesloten zijn geweest. Spanje sloot een dag nadat de noodtoestand werd verkondigd op 16 maart de grenzen voor alle buitenlanders. Sinds die datum kwam men Spanje alleen nog binnen als men aan bepaalde criteria voldeed. De grenzen waren dus in feite niet gesloten maar er waren wel grenscontroles die sinds 21 juni middernacht (00:00 uur) voorbij zijn.

Deze zondag 21 juni zijn de grenzen van Spanje met Frankrijk opengegaan. Het gaat hierbij om 656 kilometer aan grens tussen Frankrijk en het Iberische Schiereiland waar Spanje samen met Portugal, Andorra en Gibraltar op gelegen is. 

Spanje heeft 1.953 kilometer aan grenzen met in totaal vijf landen. Spanje grenst namelijk niet alleen aan Frankrijk maar ook aan Portugal, Andorra, Groot Brittannië (Gibraltar) en Marokko (Ceuta en Melilla).

grens combi
Beeld: Wikimedia

Spanje-Frankrijk

De grens die op 21 juni open gaat of daar waar de grenscontroles voor EU- en Schengenzone inwoners opgeheven wordt is 656,3 km lang en is verdeeld in twee delen: Het eerste deel is gelegen in de provincies Guipúzcoa, Navarra, Huesca, Lerida en Gerona terwijl het tweede deel in Gerona gelegen is.

De Spaans-Franse grens begint in het westen aan de Cantabrische Zee in de Spaanse stad Fuenterrabia (Guipúzcoa) in Baskenland en wordt onderbroken bij Andorra. De grens van Andorra is 63,7 km lang waarna de Spaans-Franse grens weer doorgaat en eindigt in het noordoosten van Spanje in Portbou (Gerona) in Catalonië aan de Middellandse Zee. 

Grensovergangen

Van west naar oost gaat de grens in Spanje door de provincies: Guipúzcoa (Baskenland), Navarra, Huesca (Aragón), Lerida en Gerona (Catalonië).

 • Irun
 • Ibardin
 • Larrun
 • Col de Lizuniaga
 • Col de Lizarrieta
 • Ainhoa
 • Col d’Iguskiegui
 • Col d’Ispéguy
 • Col d’Esnazu
 • Valcarlos
 • Port de Larrau
 • Col de la Pierre Saint-Martin
 • Pas d’Arlas
 • Somport
 • Portalet d’Aneu
 • Port de Boucharo
 • Bielsa-Aragnouet-tunnel
 • Puerto de Portillón
 • Pont du Roi
 • Puigcerdá
 • Col d’Ares
 • Col du Perthus (nabij La Jonquera)
 • Col des Balistres (Portbou)

Geschiedenis

De formele lay-out van de Spaans-Franse grens gaat terug tot de ondertekening van het Verdrag van de Pyreneeën tussen de koninkrijken van Spanje en Frankrijk in 1659 . Dit werd gevolgd door het Verdrag van Llivia in 1660 waarbij de soevereiniteit van verschillende steden in de Querol-vallei werd overgedragen aan Frankrijk. Daarna volgden nog meerdere wijzigingen.

mojones
Beeld: Steenmannetje (Mojón) / Wikimedia

Wetenswaardig: Steenmannetjes

Volgens de bepalingen van de Bayonne-verdragen wordt de Spaans-Franse grens fysiek gemarkeerd door 602 herkenningspunten die de scheiding tussen de twee landen op de grond markeren. Deze steenmannetjes (mojones) zijn genummerd van west naar oost: de eerste aan de oevers van de Bidasoa rivier en de laatste in Cap Cèrbere, gemarkeerd met opeenvolgende cijfers en letters. 

Daarnaast zijn er 45 oriëntatiepunten die de grens rond Llivia markeren; deze zijn tegen de klok in genummerd vanaf nummer 1, gelegen aan de ingang van de Franse RD-68 snelweg in de enclave. Het onderhoud van deze signalering wordt door beide staten onderling uitwisselbaar uitgevoerd.

llivia
Beeld: Llívia / Wikimedia

Wetenswaardig: Spaans dorp in Frankrijk

Het Spaanse dorp Llívia is gelegen in de autonome deelstaat Catalonië, of beter gezegd het hoort bij Catalonië maar is daar niet gelegen. Llívia bevindt zich namelijk geheel in Frankrijk, dat wil zeggen het is als het ware een eilandje wat omringt is door Frans grondgebied waardoor de gemeente een Spaanse exclave en een enclave in Frankrijk is. 

Officieel hoort het dorp bij de provincie Gerona en ligt het in de Pyreneeën op zo’n 1.223 meter hoogte. Krachtens het Verdrag der Pyreneeën in het jaar 1659 moest de Spaans-Franse grens worden gewijzigd waardoor Spanje 33 dorpen aan Frankrijk zou moeten afstaan. Toen men het proces in werking zette merkte men echter op dat Llívia geen dorp was maar een stad waar het Verdrag geen betrekking op had. De gemeente kreeg een eeuw voor het Verdrag namelijk stadsrechten van keiser Karel V.

fazanten
Beeld: Isla de los Faisanes / Wikimedia

Wetenswaardig: Spaans-Frans eilandje

Het Fazanteneiland ofwel Isla de los Faisanes in het Spaans, Île des Faisans of Île de l’hôpital in het Frans en Konpantzia in het Baskisch is een eiland in de Bidasoa, een grensrivier tussen Frankrijk en Spanje, met een oppervlakte van 6820 m², iets minder dan de oppervlakte van anderhalf voetbalveld. Het eiland is een condominium: om beurten valt het zes maanden onder een van beide landen. 

Van 1 februari tot en met 31 juli hoort het eiland bij Spanje. Van 1 augustus tot en met 31 januari hoort het bij Frankrijk. Op het eiland werden in de 17e eeuw veel conferenties gehouden. Onder andere werd in 1659 hier het Verdrag van de Pyreneeën gesloten. Midden op het eiland staat een steen ter herdenking van deze gebeurtenissen. Ook werden hier gijzelaars uitgewisseld, troonopvolgers van huwbare leeftijd afgeleverd enzovoort.

Alle Spaanse grenzen

Spanje heeft met een totaal van 2.032,2 kilometer een grens met vijf landen waaronder:

Spaans-Portugese grens

Spanje heeft een 1.292 kilometer lange grens met Portugal, dit is de langste grens van het land. Deze grens gaat door Galicië (provincies Pontevedra en Orense), Castilië en León (provincies Zamora en Salamanca), Extremadura (provincies Cáceres en Badajoz) en Andalusië (provincia Huelva).

Spaans-Franse grens

De grens tussen Spanje en Frankrijk is 656,3 kilometer lang en gaat door Baskenland (provincie Guipúzcoa), Navarra, Aragón (provincie Huesca) en Catalonië (provincies Lerida en Gerona). Deze grens wordt bij Andorra met 63,7 kilometer onderbroken.

Spaans-Andorraanse grens

Spanje grenst voor 63,7 kilometer aan Andorra. De grensovergang is gelegen in Catalonië (provincie Lerida) en is de enige onderbreking van de Spaans-Franse grens.

Spaans-Britse grens

Spanje grenst ook aan Groot Brittannië alleen niet direct maar via Gibraltar. Het is de kleinste grens van slechts 1,2 kilometer maar officieel ziet Spanje dit niet als een grens maar een ‘verja’ want Spanje erkent de soevereiniteit van Groot Brittannië over de Britse rots niet.

Spaans-Marokkaanse grens

Spanje is door de Straat van Gibraltar en de Alboran Zee gescheiden van Afrika maar toch heeft het land een fysieke grens met Marokko. De Spaanse enclaves Ceuta en Melilla grenzen voor een totaal van 19 kilometer Marokko. Officieel wordt er echter niet gesproken over een grens met Marokko want Ceuta en Melilla grenzen aan ‘niemandsland’ (tierra de nadie), iets dat door beide landen in 1956 zo werd bepaald. 

Ga naar de inhoud