Spaanstalige encyclopedia website Wikipedia bestaat 20 jaar

Spaanstalige encyclopedia website Wikipedia bestaat 20 jaar
Beeld: 123rf

Spaanstalige encyclopedia website Wikipedia bestaat 20 jaar

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op 19 juni stond men in Nederland stil bij het feit dat de Nederlandstalige versie van de inmiddels veelgebruikte website Wikipedia op die dag 20 jaar bestaat. Maar niet alleen de Nederlandse versie van de encyclopedia website bestaat zo lang, ook de Spaanstalige Wikipedia werd in mei 2001 online geplaatst en Wikipedia zelf startte in het begin van 2001.

Wikipedia werd op 15 januari 2001 als Engelstalige website als alternatief voor de traditionele encyclopedieën gelanceerd. Slechts vier maanden later op 20 mei 2001 werd de Spaanstalige versie van Wikipedia online geplaatst. Het duurde niet lang of er kwamen steeds meer vrijwilligers bij die de inhoud van de vrije online encyclopedia bijhielden, de zogenaamde Wikipedianen of in het Spaans Wikipedistas.

Participatie was er aanvankelijk hoofdzakelijk vanuit Spanje, maar al spoedig waren er vanuit Zuid-Amerika minstens even zoveel bijdragen. De Spaanstalige versie staat inmiddels bekend om haar uitgebreide artikelenreeksen over cultuur en historie en is op de Engelstalige versie de meest bekeken ter wereld, voor de Russische en Duitse versies

Inmiddels zijn er volgens de cijfers van Wikipedia zelf op dit moment 17.330 zogenaamde actieve leden/schrijvers die artikelen schrijven, bijhouden en/of corrigeren. In totaal heeft de Spaanstalige Wikipedia echter 6.253.963 gebruikers en zijn er 1.694.082 artikelen in het Spaans geschreven op 7.436.805 pagina’s.

Ken jij onze eigen website WikiSpanje.nl al?

Wikipedianen

Terwijl in Nederland gesproken wordt over Wikipedianen als het gaat om de vrijwilligers die artikelen schrijven en deze bijhouden of beeldmateriaal leveren, spreekt men in Spanje over Wikipedistas.

Het waren in Spanje de eerste vrijwilligers die het niet eens waren met de voorwaarden van Wikipedia vanwege censuur en reclame. Daarom werd in 2002 de ‘Enciclopedia Libre Universal en Español‘ opgericht die in de beginjaren meer artikelen had de Spaanstalige Wikipedia.

Maar uiteindelijk verdween de ‘Enciclopedia Libre Universal en Español‘ een beetje naar de achtergrond (al is deze nog actief met bijna 53.000 artikelen) en begonnen vrijwilligers weer voor Wikipedia te schrijven. Men zegt dat de Spaanstalige Wikipidistas of Wikipedianen mede verantwoordelijk zijn voor het feit dat Wikipedia geen reclame heeft.

Ga naar de inhoud