De Spaanse zomer begint met regen, onweer en lagere temperaturen

De Spaanse zomer begint met regen, onweer en lagere temperaturen
Beeld: 123rf

De Spaanse zomer begint met regen, onweer en lagere temperaturen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op dinsdag 21 juni 2022 om 11.14 uur is officieel de astronomische zomer begonnen in Spanje. Na dagen/weken van extreem hoge temperaturen tijdens de de eerste echte hittegolf die voor meerdere weerrecords zorgde, lijkt het erop dat de meeste regio’s in Spanje te maken krijgen met regen, onweer, harde windvlagen en zowel overdag als ’s nachts lagere temperaturen.

Het zal voor veel inwoners van Spanje een welkome afwisseling zijn dat de temperaturen dalen en dat eindelijk de broodnodige regen komt. Het toeval wil dat dit slechte weer Spanje bereikt op de dag dat officieel de zomer begint op 21 juni om 11.14 uur. Zoals zo vaak in de Spaanse pers wordt geschreven over het fenomeen DANA wat vaak te pas en te onpas gebruikt wordt. De DANA hebben we HIER al eens uitgelegd.

Feit is dat vanaf dinsdag in het noorden van het Iberische schiereiland (het Spaanse vasteland) de instabiliteit toeneemt en de temperaturen overdag en ’s nachts milder worden. Toch zal de intense hitte in het oosten van het land en op de Balearen eilanden nog steeds aanhouden.

De Spaanse meteorologen verwachten dinsdag een zwakke regenval in Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland. In de middag zullen de buien intenser worden in het binnenland, vooral in hoger gelegen gebieden met ook regen in het oosten van het Spaanse vasteland.

De regen trekt uit het zuidoosten en tegen het einde van de middag zal deze in het noordoosten toenemen, net zoals in het binnenland van de Murcia regio, de Valencia regio en ten slotte in veel gebieden van Catalonië. De regen wordt ook niet uitgesloten op de Balearen en het noorden van de Canarische Eilanden.

In de Pyreneeën in de provincie Huesca, Navarra en ook in de Catalaanse Pyreneeën kunnen stormen hevig zijn en harde windstoten zijn daar niet uitgesloten. Andere meer verspreide stormen en buien kunnen voorkomen in veel andere gebieden van het oostelijke binnenland van Spanje.

Het goede nieuws is dat de regen, de toename van de luchtvochtigheid en de daling van de temperaturen de verspreiding van diverse natuur- en bosbranden in Navarra, Catalonië en Castilië en León helpen controleren. Of er genoeg regen zal vallen om de stuwmeren te vullen moet nog afgewacht worden.

5414f72077c690db2f281c633c581f74
Eindelijk …. de zomer gaat officieel beginnen, ook in Spanje!
Eindelijk is het officieel zover, de zomer is begonnen en dat houdt ook in Spanje (nog) hogere temperaturen, meer daglicht en een aangenaam klimaat in.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud