Watermeloen wordt deze zomer misschien wel een luxe-fruit in Spanje

Watermeloen wordt deze zomer misschien wel een luxe-fruit in Spanje
Beeld: Freepik

Watermeloen wordt deze zomer misschien wel een luxe-fruit in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is misschien wel het zomerse fruit bij uitstek in Zuidelijke landen als Spanje: de watermeloen of sandía. De stijgende voedselprijzen slaan echter hard toe voor de geliefde vrucht, zo erg dat het misschien wel een luxe wordt om deze zomer je tanden te zetten in een heerlijk stuk watermeloen.

“Midden in de maand Juni betalen we al 1,33 euro voor een kilogram watermeloen”, vertelt Paul San Martín, uitbater van de fruitwinkel El Hortal in Zaragoza. “Terwijl die normaal gezien slechts aan 0,50 cent per kilogram staat.”

En het ziet er niet meteen naar uit dat die prijzen aan het dalen gaan. Het gaat in het geval van de watermeloen niet om een gebrek aan productie (zoals dat bij andere vruchten wel het geval is). Men moet alleen in rekening nemen dat de landbouwers makkelijk 300% meer betalen voor hun meststoffen, dat de prijzen van de benzine een grote impact hebben op diezelfde landbouw en dat ook de fruithandelaren zelf de prijs moeten opdrijven om hun hoofd boven water te houden.

Naast de watermeloen krijgt ook een andere geliefde zomervrucht het al hard te verduren. De gewone meloen staat al aan 1,89 euro/kilo, vergeleken met de gewoonlijke 0,49 euro/kilo. Paúl San Martín ervaart dat de klanten steeds meer klagen over de prijsstijgingen. Wie gewoonlijk een halve watermeloen koopt, stelt zich nu met de helft tevreden.

De watermeloen en de meloen zijn traditioneel de goedkoopste vruchten van de zomer in Spanje. De winkeliers raden nu als alternatief af en toe te kiezen voor kersen (cerezas), aardbeien (fresquillas) of perziken. Fruitsoorten die gewoonlijk duurder zijn als de meloen en watermeloen maar ongeveer op hetzelfde niveau zijn gebleven.

Ga naar de inhoud