Cambrils schakelt over naar problematische deur-aan-deur afvalinzameling in diverse wijken

Cambrils schakelt over naar problematische deur-aan-deur afvalinzameling in diverse wijken
Beeld: Ayuntamiento de Cambrils / web

Cambrils schakelt over naar problematische deur-aan-deur afvalinzameling in diverse wijken

De kustplaats Cambrils aan de Costa Dorada zet een belangrijke stap naar een duurzamere toekomst met de introductie van een deur-aan-deur afvalinzamelingssysteem in verschillende woonwijken. Dit nieuwe systeem, dat met vertraging op 1 juli 2024 van start gaat, heeft als doel niet alleen de efficiëntie van afvalinzameling te verhogen, maar ook de hoeveelheid gerecycled afval te maximaliseren en de leefomgeving te verbeteren. Maar niet alle inwoners van de getroffen wijken zijn blij met deze invoering.

De gemeente Cambrils heeft zich ten doel gesteld om de ecologische voetafdruk te verkleinen en de duurzaamheid te bevorderen. Deur-aan-deur afvalinzameling is een cruciale stap in deze richting. Traditionele afvalsystemen met gemeenschappelijke containers hebben (volgens de gemeente) vaak nadelen zoals onvoldoende scheiding van afval, vervuiling van de omgeving en ongecontroleerde toegang tot de containers.

De implementatie van de porta-tot-porta afvalinzameling in Cambrils zal in fasen verlopen. De eerste fase, die op 1 juli 2024 start, concentreert zich op de wijken Molí de la Torre en een deel van Vilafortuny (Mas d’en Bosch, Tallats, Jardins, Ametllers en Castell).

In de wijken Molí de la Torre en Vilafortuny hebben honderden inwoners een petitie ondertekend om te protesteren tegen het nieuwe afvalinzamelingssysteem. In een open brief geven de bewoners aan dat ze niet tegen recycling zijn, maar dat ze geen visuele en reuk vervuiling willen, en ook niet willen dat de wilde fauna wordt verstoord, want afval op straat kan bijvoorbeeld katten en everzwijnen aantrekken.

Daarnaast klagen ze dat ze niet willen leven in afwachting van wanneer ze hun afval moeten wegbrengen en op welk tijdstip dit moet gebeuren. Ze vinden het lelijk om meer dan 500 grijze bakken verspreid over de trottoirs van de buurt te zien staan. De bewoners voelen zich duidelijk ontevreden over de manier waarop het nieuwe systeem is geïmplementeerd en uiten hun zorgen via deze petitie.

Een essentieel aspect van het succes van het nieuwe afvalinzamelingssysteem is juist de betrokkenheid en participatie van de burgers. De gemeente moedigt de inwoners aan om actief deel te nemen aan het scheiden van afval en het correct aanbieden van hun huishoudelijk afval. Het probleem is echter dat iedereen teveel gewend is aan de traditionele afvalcontainers op straat, wat volgens de initiatiefnemers van de petitie ook veel goedkoper en efficiënter is.

Bij het nieuwe porta-tot-porta systeem in Cambrils zullen verschillende containers worden gebruikt, elk voor een specifiek type afval. De belangrijkste soorten afval die gescheiden moeten worden, zijn:

  • Biologisch afval: Dit omvat afval van plantaardige oorsprong, zoals groente- en fruitafval, tuinafval, eier- en schilpadden.
  • Plastic: Omvat alle plastic verpakkingen, flessen, dozen en andere plastic voorwerpen.
  • Papier en karton: Omvat alle soorten papier, tijdschriften, kranten, kartonnen dozen en andere papieren producten.
  • Glas: Omvat glazen flessen, glazen potten en andere glazen voorwerpen.
  • Metaal: Omvat metalen verpakkingen, zoals blikjes, blikken en aluminiumfolie.
  • Ongewenst afval: Omvat al het afval dat niet in de bovenstaande categorieën valt, zoals elektrische apparaten, batterijen, textiel en andere materialen.
Ga naar de inhoud