Een jaar celstraf voor het laten sterven van vastgebonden hond in Valencia

Een jaar celstraf voor het laten sterven van vastgebonden hond in Valencia
Beeld: via canva.com

Een jaar celstraf voor het laten sterven van vastgebonden hond in Valencia

Het komt helaas nog steeds teveel voor dat huisdieren worden verwaarloosd en zelfs mishandeld in Spanje. Het verhaal dat we vandaag bespreken, is een triest voorbeeld van zo’n geval. Het laat zien hoe een Duitse dog vijf jaar lang is vastgebonden op een terras, waar hij uiteindelijk is omgekomen door verhongering. De eigenaren, een stel uit de Valenciaanse plaats Albalat de la Ribera, zijn hiervoor veroordeeld tot een jaar celstraf.

Het begint in 2016, wanneer de eigenaren van een grote Duitse dog beslissen om hun huisdier op het balkon van hun woning vast te binden. Dit gebeurt naar verluidt omdat de hond te grote problemen veroorzaakte in huis. Wat volgt, is een periode van vijf jaar waarin de hond dag en nacht op het balkon moet doorbrengen, vastgebonden aan een ketting.

Gedurende deze tijd wordt de hond nauwelijks verzorgd. Buurtbewoners merken op dat het dier er slecht aan toe is, vermagerd en verwaarloosd. Zij waarschuwen de plaatselijke politie meerdere keren, maar deze onderneemt geen actie.

Uiteindelijk, in 2022, komt er een tragisch einde aan het verhaal. De hond sterft op het balkon, uitgehongerd en ondervoed. Een autopsie wijst uit dat het dier niet alleen extreem was vermagerd, maar ook een gebroken rib had, waarschijnlijk het gevolg van mishandeling.

Om het leed van het dier te verminderen, hadden de eigenaren ook een elektrische halsband om de nek van de hond gedaan. Deze diende om te voorkomen dat het dier zou blaffen vanwege de pijn van de gebroken rib.

Na het overlijden van de hond startten dierenwelzijnsorganisatie Avade en het Openbaar Ministerie een rechtszaak tegen de eigenaren. In de rechtbank werd bewezen dat ze zich schuldig hadden gemaakt aan aanhoudende dierenmishandeling met de verzwarende omstandigheid dat dit tot de dood van het dier had geleid.

De rechtbank veroordeelde het stel tot een jaar gevangenisstraf. Daarnaast kregen ze een verbod opgelegd om vier jaar lang geen huisdieren te mogen houden en moeten ze een cursus volgen over dierenbescherming. Het stel hoeft niet echt de gevangenis in omdat ze nooit eerder problemen met justitie hebben gehad.

Ga naar de inhoud