De Iberische Lynx is van bedreigde naar kwetsbare diersoort gegaan in Spanje

De Iberische Lynx is van een bedreigde naar een kwetsbare diersoort gegaan in Spanje
Beeld: via canva.com

De Iberische Lynx is van bedreigde naar kwetsbare diersoort gegaan in Spanje

De Iberische lynx is een intrigerende katachtige die lange tijd op het randje van uitsterven heeft gestaan. Het verhaal van deze soort is er een van triomf en uitdaging, waarbij de samenwerking tussen overheidsinstanties, wetenschappelijke instellingen, natuurbeschermingsorganisaties en de samenleving essentieel is gebleken voor het behoud van deze unieke diersoort.

In 2002 werd de Iberische lynx als “kritiek bedreigd” bestempeld, met een populatie van slechts 62 volwassen exemplaren. Dankzij een spectaculair herstelproces is deze katachtige nu niet langer “bedreigd”, maar wordt hij beschouwd als “kwetsbaar” volgens de laatste update van de Rode Lijst van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN). Volgens de laatste telling zijn er nu meer dan 2000 volwassen en jonge lynxen in Spanje.

Ondanks de vooruitgang blijven er hardnekkige bedreigingen voor de Iberische lynx. De IUCN benadrukt dat stroperij en aanrijdingen nog steeds lynxen doden. Pas enkele dagen geleden werd ontdekt dat in de regio Murcia een persoon in mei een lynx had doodgeschoten op korte afstand en daarna het lichaam enkele dagen had verborgen. Deze lynx, genaamd Ulea, was slechts negen dagen vrij gelaten.

In 2022 gebeurde hetzelfde in Murcia met een andere vrijgelaten lynx, Tejo. In februari 2023 veroordeelde een rechter een jager tot twee jaar gevangenisstraf omdat hij 80 hagelkorrels had afgevuurd op een lynx die zijn lokaas voor patrijzen naderde.

Daarnaast benadrukt de IUCN-classificatie dat de aantasting van de ecosystemen van de lynx door de klimaatverandering een nieuw gevaar vormt. Hoewel de inspanningen voor natuurbehoud worden voortgezet, wordt verwacht dat het volledig herstel van de soort nog ongeveer 100 jaar zal duren.

Een van de sleutelfactoren in het herstelplan van de Iberische lynx is geweest om de populatie van de Europese wilde konijnen, de belangrijkste prooi van de lynx, te vergroten. De konijnen zijn namelijk niet alleen de voornaamste voedselbron voor de lynx, maar ook voor meer dan 40 andere soorten, zoals de keizerlijke arend.

Ga naar de inhoud