Nieuwe manier van tolheffing op een beperkt aantal Franse snelwegen

Nieuwe manier van tolheffing op een beperkt aantal Franse snelwegen
Beeld: via canva.com

Nieuwe manier van tolheffing op een beperkt aantal Franse snelwegen

Als je deze zomer met je eigen auto van Nederland of België naar Spanje rijdt, of andersom vanuit Spanje naar België of Nederland, moet je mogelijk rekening houden met een nieuwe manier van tolheffing op de Franse snelwegen. Dit geldt specifiek voor de “péage flux libre” wegen die met borden zijn aangegeven.

Frankrijk heeft een nieuw tolheffingssysteem geïntroduceerd voor een beperkt aantal snelwegen. In plaats van tolpoortjes worden er nu ‘onzichtbare’ tolwegen gebruikt. Automobilisten hoeven niet meer te stoppen om een ticket te halen, maar worden automatisch geregistreerd door sensoren langs de weg. Achteraf kunnen ze betalen bij speciale automaten of online. Dit systeem is bedoeld om de verkeersdoorstroming te verbeteren en files te verminderen.

De “péage en flux libre” zijn open tolpoorten boven de weg. Deze tolpoorten registreren het kenteken, de tolbadge of het tolvignet. Momenteel zijn deze open tolpoorten alleen te vinden op de A4 bij afrit Boulay (afrit 36) en op de nieuwe A79. Vanaf juni 2024 zullen ze ook worden ingevoerd op de A14 (regio Parijs) en vanaf december 2024 op de A13 (snelweg van Parijs naar Normandië). 

Voor de A4 (afrit bij Boulay) zijn er verschillende betaalmethoden beschikbaar. Je kunt betalen met een tolbadge, achteraf bij een betaalautomaat op het parkeerterrein bij afrit 36 of online binnen tien dagen na passage. Ook is er de mogelijkheid om te betalen met een tolvignet zoals de Pass Sanef, een pass abonné of een pass prépayé. Meer informatie en betaling achteraf vind je op sanef.com.

Voor de A14 (regio Parijs) zijn er ook diverse betaalmethoden beschikbaar. Je kunt betalen met een tolbadge, achteraf betalen via sanef.com of bij een van de verkooppunten van Nirio.

Voor de A79 (tussen de A71 bij Montarault en Digoin) zijn er vier betaalmethoden beschikbaar. Je kunt betalen met een tolbadge, via kentekenregistratie, binnen 72 uur via de website of binnen 72 uur bij een betaalautomaat op één van de parkeerterreinen langs de weg. Voor meer informatie en betaling binnen 72 uur na passage kun je terecht op aliae.com.

Dit systeem is niet helemaal nieuw in Frankrijk. Op bepaalde routes, zoals de A4 tussen Parijs en Straatsburg en de A97 tussen Montmarault en Digoin, zijn de tolpoortjes al een paar jaar geleden verdwenen. Deze zomer zal een traject van 210 kilometer tussen Parijs en Normandië worden omgezet naar dit ‘onzichtbare’ tolsysteem, te beginnen met de A14 in juni. In december volgt dan het tweede deel, de A13.

Het is de verwachting dat dit ‘onzichtbare’ tolsysteem in de toekomst op steeds meer Franse snelwegen zal worden ingevoerd. De traditionele tolpoortjes zullen geleidelijk verdwijnen, met alle voor- en nadelen van dien. Voor de gebruikers betekent het een verandering in hun rijgewoonten, maar ook meer gemak en minder oponthoud.

Ga naar de inhoud