52.000 Jehovah’s Getuigen in een voetbalstadion in Madrid

52.000 Jehovah’s Getuigen in een voetbalstadion in Madrid
Beeld: Telemadrid

MADRID – Het was vrijdag, zaterdag en zondag een drukke boel bij het Congres van Jehovah’s Getuigen 2019 in het Wanda Metropolitano voetbalstadion (Atlético Madrid) in de Spaanse hoofdstad Madrid. Er waren zaterdag maar liefst 52.000 Jehovah’s Getuigen uit 64 landen aanwezig wat een economische impact op de stad zal hebben van zo’n 20 miljoen euro.

Spanje telt op dit moment zo’n 115.000 Jehovah’s Getuigen waarvan tenminste 45.000 gelovigen uit de Comunidad de Madrid, Castilla y León, Castilla-La Mancha, Murcia en Alicante naar de Spaanse hoofdstad zijn gekomen. Wereldwijd zijn er 8.579.909 Jehovah’s Getuigen te vinden, verdeeld over 240 landen.

Onder de noemer ‘Liefde faalt nooit’ (El amor nunca falla) kwamen er niet alleen in Madrid tienduizenden Jehovah’s Getuigen bijeen maar gebeurde dat op hetzelfde moment wereldwijd in tientallen landen en binnen Spanje op 11 verschillende locaties.

Zaterdagmorgen was het o.a. tijd voor een massa-doping (ceremonia de bautismo) van meer dan 400 personen die in geïmproviseerde zwembaden gedoopt werden. Daarnaast stonden er culturele bezoeken gepland aan o.a. Toledo en Aranjuez.

In feite is het een driedaags congres waarbij het programma van zaterdag gebaseerd was op Efeziërs 5:2: ‘Bewandel de weg van de liefde.’ Het programma van vrijdag was gebaseerd op 1 Thessalonicenzen 4:9: ‘Jullie hebben van God geleerd elkaar lief te hebben’ terwijl het programma van zondag gebaseerd was op Judas 21: ‘Blijf in Gods liefde.’

De laatste keer dat er een soortgelijk treffen van Jehovah’s Getuigen plaatsvond in Spanje was in 2003 toen dat op drie plaatsen, te weten Madrid, Barcelona en Sevilla, gebeurde.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
60 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Beste redenaren ik heb met veel aandacht jullie redenaties gelezen Wat kunnen jullie elkaar flink af kraken.in de bijbel staat dat J. G vervolging en lastering word aan gebracht in de bijbel staat een tekst ( Liefde is een volmaakte band van eenheid ) vele religies kennen dat niet kijk maar hoeveel mensen hun leven verliezen door vele geloven de bijbel is van God afkomstig ge schreven voor ons onderwijs ik heb veel mee gemaakt door de r.k kerk die heulde met d vijand ik ben ook een cristen en ben er reuze trots op om mijn God te dienen… Lees verder »

Beste Reinie roddel gaat over gebeurtenissen die onwaar zijn of in afwezigheid van de desbetreffende persoon of een vertegenwoordigde besproken worden. Getuigen van jehova waren in deze discussie aanwezig. Dus die vlieger gaat niet op. Zodra gebeurtenissen waar zijn is er gewoonweg geen sprake van roddel. Dit geldt voor getuigen van jehovah als zij het over waar gebeurde verkeerde gebeurtenissen van anderen hebben, en andersom natuurlijk. Je schreef over de RK kerk die heulde met de vijand. Valt jouw ervaring soms dan ook onder roddel ? Je had het over een tekst dat JG vervolging en lastering wordt aangebracht .… Lees verder »

Beste Micheline na jouw bericht van vandaag heb ik opgezocht wat er op JW.org eigenlijk over het begrip sekte staat geschreven. Wat direct opvalt is een bekend foefje waar de schrijver gebruik van maakt. Hij stuurt of sterker gezegd hij manipuleert. Om tot het begrip sekte te komen maakt hij gebruik van de stellende vorm. Hij stelt dat sommige mensen zus en zo over het begrip sekte denken. Slechts 2 voorbeelden geeft hij aan. En daarna volgt het antwoord en de ontzenuwing van zijn zelf gecreëerde stelling dat sommige mensen zus en zo zouden denken. Vervolgens zijn de getuigen van… Lees verder »

Dave, ik ben blij dat je de weg hebt gevonden naar http://www.jw.org Deze website heeft elke dag meer dan een miljoen bezoekers. Als je er ook regelmatig naar toe blijft gaan is de kans groot dat je minder bevooroordeeld zult worden t.a.v. Jehovah’s Getuigen en misschien zelfs van je bekrompen sektefobie zult af geraken. Ik heb de indruk dat je er op uit zijt om de discussie verder te zetten door steeds nieuwe onderwerpen ter sprake te brengen, zoals gebeurtenissen in 1919, en je doet dan alsof je er toen zelf bij waart. Mijn vakantie is voorbij en nu ga… Lees verder »

Beste kennelijk heb je niet half in de gaten hoe jouw op de man spelende uitingen de religie die jij zegt te vertegenwoordigen blameert en ook schaadt . De getuigen waarmee ik bevriend ben en regelmatig pittige maar respectvolle gesprekken heb schaamden zich toen ik jouw en mijn reacties met elkaar vergeleek .En ja met hen bespreek ik ook dat ik de getuigen als een sekte bezie. Eerder schreef je al dat ik diep ongelukkig was, rancuneus, haatdragend, gefrustreerd en nu zou ik ook nog een obsessie en een bekrompen sektefobie hebben. Zelf vertegenwoordig ik geen enkele richting .Waardoor ik… Lees verder »

Beste en geachte voor en tegenstanders…..

Het wordt tijd om met reacties te stoppen.

We weten het nu wel hoor.

Vriendelijke groet

Carel

Beste Carel jammer dat je in de term voor en tegenstanders gelooft. Al begrijp ik heel goed hoe dit zich heeft ontwikkeld en waar de feitelijk bron ligt. Zelf bezie ik mij niet al voor en tegen maar als een medestander die meedenkt wie er aansprakelijk zijn dat jehova getuigen constant automatisch in de verdediging schieten zodra het ideale plaatje dat zij van hun religie en leiders hebben wordt verstoord. Wat dat betreft kunnen ze nog veel leren van de katholieke kerk die volmondig erkende dat zij op een bepaald vlak fouten hebben gemaakt. En dan hoef ik jou vast… Lees verder »

Geachte Dave, Grappig en overdacht zijn je reacties. Blijft natuurlijk dat jouw en de mijne persoonlijke opvattingen zijn. Gelukkig kan dat hier in Nederland. Google geeft aan… 6000 tot 7000 talen. Natuurlijk overlappen veel talen elkaar. Denk aan Catalaans en Spaans. Ook in Spaans spr.landen en andere taalgroepen, is dit zo. Zodoende komt men wereldwijd op dat aantal. Friese en Nederlandse taal. ( zeg vooral niet tegen een Fries dat zijn taal er niet toe doet.) Ook zoiets toch? En weer volgens Google .. katholieken 2014 1,3 miljard ! Protestanten 2017 560 miljoen. Getuigen via Google 8.341.000 . En in… Lees verder »

Beste Carel spijtig genoeg ontbreekt het op deze site aan smileys. Nu moest ik het aan het begin van een zin met een Ha doen. Ik had je anders ingeschat en ging er vanuit dat je het wel begreep. Want natuurlijk bestaan er veel meer dan 642 talen en dialecten. In het verlengde van jouw advies om te stoppen met het benoemen van alle voordelen reageerde ik. Het is gewoon gênant om te zien dat er cijfers worden gebruikt om te laten zien hoe goed een kerk of in dit geval de getuigen van jehova zouden zijn. En dan heb… Lees verder »

Wat denk je Carel waar zouden de berichten zijn gestopt als jij je aan jouw advies zelf had gehouden ? Want al met al is het plaatje van de getuigen er nadien zonder dat ik met modder heb gegooid er niet fraaier op geworden.
En vanuit mijn gesprekken en ervaringen weet ik de vinger op nog wel meer zere plekken te leggen.
Kijk naar jouw eigen rol .Je had beter moeten weten. En kijk Micheline er niet alleen op aan.

Best Carel, Ik begrijp dat je geïrriteerd aan het raken bent naar aanleiding van deze discussie. Maar ik wil er nog eens op wijzen dat deze draad is begonnen nadat SpanjeSites een onpartijdig verslag over een internationaal congres had gebracht. 52.000 mensen 3 dagen samen op een congres is toch een vermeldenswaardig nieuwsitem. Maar daarna kwamen er venijnige aanvallen op JG van mensen die niet gelukkig waren dat er iets positiefs over JG werd gezegd en vooral gingen benadrukken dat we een sekte zijn. Is het dan zo abnormaal dat we ons verdedigen tegen leugens en laster? De apostel Petrus,… Lees verder »

Beste Petrus 3:15 is in deze discussie als verwijzing een vreemde tekst. Als het hier al om leugens en laster zou gaan, vertel dan eerst waar je die denkt te zien. Je plukt een stukje en vergeet het laatste gedeelte waar het over zachtaardigheid en achting gaat. Je zou die tekst in praktijk kunnen brengen als ik jou om de reden vraag waarom jij geloof. En niet als je denkt leugens en laster te zien. Dan nog gaat het in die tekst verder dan puur verdedigen en in verweer schieten. Het gaat om verklaren om verantwoording afleggen aan hen die… Lees verder »

Beste het zou in welke kerk of zaal dan maar ook niet om verwijzen naar een tekst zoals Petrus 3:15 behoren te gaan. Maar om die tekst in praktijk naar de ander te brengen. Anders heb je met theorie en een leeg en armoedig geloof te maken. Petrus 3:15 zou jij naar de ander in alle vriendelijkheid perfect kunnen praktiseren als iemand naar de basis van de getuigen van jehova zou vragen. Waarom de getuigen geloven dat zij als enige groepering boven alle andere religies zijn uitverkoren om hen als de grote H van babylon te bestempelen. Dat de getuigen… Lees verder »

Speciaal voor Dave. Op het congres van JG in Utrecht waren er vandaag 42.335 aanwezigen. 212 hebben er de belangrijkste beslissing in hun leven genomen, hebben zich laten dopen en kunnen uitzien naar het paradijs waar tranen weer uiting zullen geven aan vreugde, en niet zoals hier en nu- aan verdriet. Dat laatste heb ik gehaald uit het prachtig en positief artikel over het congres in de Volkskrant.
Dave, best het artikel niet lezen tenzij je er weer slapeloze nachten voor over hebt.

Beste bedankt voor jou zorgen over mijn nachtrust. Maar wees gerust. Ik zou het artikel in de Volkskrant kunnen lezen zonder dat het mij slapeloze nachten zou bezorgen. Ik gun namelijk iedere religie het recht op hun pleziertjes en bijeenkomsten. Of de Liefde Faalt Nooit congressen zo bijzonder zijn. Nee , andere religies kennen ook dit soort congressen die hun leden geestelijk ondersteunen en hoop bieden. Ik heb niets positiefs maar ook negatiefs over jullie congres geschreven. En haakte pas aan vanaf het moment van een nieuwe ontstane discussie of de getuigen van jehova een sekte zijn. Niet reageren was… Lees verder »

Amen..

als reactie op Dave.

Anoniem wat ik om mij heen zie gebeuren is dat de getuigen van jehova constant in de verdediging schieten zodra hun religie een sekte wordt genoemd. Prijzenswaardig want zij voelen zich altijd geroepen om hun religie en leiders buiten schot te houden. Terwijl het meest verstandige zou zijn als de leiders in de Amerika zich ronduit zouden uitspreken dat hun religie conform de bijbelse geschriften die zij gebruiken simpelweg een sekte is. Vanuit die geschriften blijkt dat een sekte duidelijke en zichtbare overtuigingen heeft waarmee zij zich van anderen sterk onderscheiden. Onderscheiden en daarmee anderen uitsluiten. Dit principe zie je… Lees verder »

herstel vorige reactie, de gemeente heeft jááren later contact gezocht met de vrouw.
Tevens een andere toelichting.
Mensen geven anoniem een bericht ivm privacy.
Je hebt meestal familie en je oude geloofsgenoten en die wil je niet voor het hoofd stoten door over je ervaringen te spreken, want dat wordt niet op prijs gesteld en je stuit op een muur van onbegrip. Tevens bedoel ik met wereldvreemd zijn niet of je kunt wel of niet sport.

herstel vorige reactie, de gemeente heeft jaaren later contact gezocht met de vrouw.
Tevens een andere toelichting.
Mensen geven anoniem een bericht ivm privacy.
Je hebt meestal familie en je oude geloofsgenoten en die wil je niet voor het hoofd stoten door over je ervaringen te spreken, want dat wordt niet op prijs gesteld en je stuit op een muur van onbegrip.

Geachte voorstanders… stop nu eens met alle voordelen op te geven. Tegenstanders zullen hun mening echt niet aanpassen. Stop met informatie.
Geachte tegenstanders… stop nu eens met alle nadelen op te geven . Voorstanders zullen hun mening echt niet aanpassen .
Stop met informatie.
Beide groepen.. Vul je eigen leven in zoals je goed dunkt.
Vrijheid van religie… vrijheid van een mening
Ben blij en geniet v.h leven. Wees nuttig en help anderen.
En nogmaals sluit dit af , voor en tegenstanders.
Vriendelijke groeten en maak er wat van.
Carel

Carel,
Je lijkt me een verstandige man. Maar ik wil er op wijzen dat deze discussie is begonnen met een neutraal en onpartijdig verslag over een internationaal congres, gevolgd door enkele
venijnige reacties, met de voeten vooruit, van enkele gefrustreerde en haatdragende tegenstanders van J.G. die niet goed kunnen verdragen dat er iets positiefs over hen wordt gezegd. Maar misschien heb je gelijk en is het beter de raad van Jezus te volgen “als iemand je op de wang slaat, keer hem de andere toe”.

Beste Micheline,
Dank dat je mij n verstandige man vind. Maar je hebt het niet goed begrepen… je moet ermee stoppen.
Wordt ook een verstandige vrouw, gun n ander t laatste woord, Dat getuigd van klasse .
We hebben allemaal onze tekortkomingen . Niemand uitgezonderd.
Fijn week.end gewenst.
C

Beste Carel, Je zegt dat het geen zin heeft om ons geloof te verdedigen en proberen mensen van mening te doen veranderen. De feiten tonen iets heel anders. Zo is mijn broer die vele jaren is achter gebleven, na het zien op http://www.jw.org/nl de Broadcasting van november 2015, teruggekeerd en is actiever en gelukkiger dan ooit. De laatste jaren komen steeds meer mensen, die ons vanwege zorgen, gekwetste gevoelens, schuldgevoel of andere redenen hebben verlaten, terug. Zij hebben ondervonden dat Jehovah mensen die hem hebben gediend, zelfs al zijn ze afgedwaald nooit vergeet. Hij denkt met liefde terug aan hun… Lees verder »

Zeer geachte Micheline, Natuurlijk begrijp ik heel goed dat er genoeg mensen zijn die er baat bij hebben. Maar mijn punt is dat op elke reactie een tegenreactie komt van mensen die er anders over denken. Soms vriendelijk maar soms ook vuil spugend. Daar is geen kruid tegen gewassen.. De zoon des mensen werd door valse beschuldigingen vermoord, aangestoken door de religieuze farizeeërs. Is een knecht groter dan zijn meester.? Ik begrijp heel goed je enthousiasme over hetgeen je mee hebt gemaakt. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat er ook kaf onder de koren zit. En dat gaat ten… Lees verder »

Beste vanuit interesse heb ik de laatste dagen de reacties op deze site of de getuigen van jehova een sekte zijn gevolgd. Ik behoor zelf niet tot deze organisatie maar maak hen wel van zeer dichtbij mee. De eenzijdige reacties van de laatste dagen van sommigen die waarschijnlijk deze religie wel aanhangen onderstrepen juist dat zij wel degelijk tot een sekte behoren. Zo heb jij het over zorgen, gekwetste gevoelens, schuldgevoel of andere redenen waarom mensen deze religie hebben verlaten. Vanuit mijn ervaring is jouw belichting kenmerkend voor iedere sekte. Een eenzijdige belichting waarbij degenen die zich terugtrekken geen enkele… Lees verder »

Sorry Micheline het bericht aan Carel was voor jou.

Beste probeer het meer van bovenaf te bekijken. Hoe denk jij hoe het op een toevallige lezer overkomt als je het over gefrustreerde en haatdragende tegenstanders hebt. Die niet kunnen hebben als er iets positiefs over de getuigen wordt geschreven. Als je dezelfde maat gebruikt waarmee jij anderen meet, zijn jouw woorden over haat en gefrustreerd dan echt zoveel anders ? Je schrijf over enkele venijnige reacties richting de getuige van jehova. Ik heb deze reacties doorgenomen. En ik kan niet anders concluderen dan dit ik dit soort reacties ook tegenkomt in de artikelen van de getuigen als zij het… Lees verder »

Beste Dave, Dat jij tracht het etiket “sekte”” te plakken op J.G. betekent nog niet dat het waar is. Je redenering komt redelijk warrig over. Zo zeg je dat ‘de eerste christenen werden beticht om geen sekte te vormen’. De bijbel zegt dat ze beticht werden een sekte te zijn. Zoals jij nu doet t.a.v. ware christenen in deze tijd. En dat wij mensen die niet naar ons willen luisteren als ‘bokken’ beschouwen is pertinent onwaar. Of je ons al dan niet als sekte bestempelt is eigenlijk niet relevant. Wat wel belangrijk is of wij als JG voldoen aan de… Lees verder »

Beste Micheline, ik ontken nergens dat de bijbel zegt dat de vroege gelovigen beticht werden een sekte te zijn. Al heb ik wel moeite met de uitdrukking de bijbel zegt. Want het ligt er maar net aan welke vertaling je gebruikt. En Ik beaam zelfs dat het om betichting ging. Daar waar jij nog schreef dat zij zich in goed gezelschap bevonden. In welk goed gezelschap dan ? Ze werden ervan beticht. Is betichten iets goeds? Vanuit wie kwam die betichting ? Ik schreef wel dat de eerste christenen werden beticht om geen sekte te vormen’. De gevaarlijke kant van… Lees verder »

Beste door enkel naar bokken te verwijzen selecteer je. Dit is niet zomaar. Je vermijdt namelijk dat alle getuigen van jehova anderen aan de deur wel tot de grote H van babylon behoren te zien. Vanuit die verheven positie wordt de ander benadert. Aan de deur worden door de getuigen vriendelijk vragen gesteld. Maar echt luisteren naar die ander wat die vervolgens heeft te zeggen is door de ingenomen positie uitgesloten. Onderscheiden en anderen uitsluiten. Zo zit een sekte vanuit handelingen waar jij naar verwees in elkaar. Heb je door het selecteren in de gaten hoe de getuigen door hun… Lees verder »

Een sekte heeft een persoon als leider en dat is hier niet het geval dat is Jezus Christus en Gods woord geef het in zicht hoe het in mekaar zit

Een sekte heeft een persoon als leider en dat is hier niet het geval Jezus is de leider en de leidaart is Gods woord en daar wordt aan gehouden een gedachte een volk

Ik respecteer ieder mens zijn of haar mening. Maar volgens de criteria van een sekte, is de JG gewoon een sekte. Simpel zat. Dat mensen die onderdeel zijn van dit geloof dat geloof verdedigen is heel normaal, dat zou ik ook niet anders verwachten. Maar maak het AUB niet mooier dan het is. Het is een geloofsovertuiging van een groep mensen, niets meer en niets minder. Dat behoorlijk uitgaat van regeltjes die mijn persoonlijk veel te ver gaan. En voor mensen weer dingen gaan roepen, ja ik heb me in de materie verdiept, heb er boeken over gelezen van mensen… Lees verder »

Juan74, Als je de informatie over JG haalt uit boeken van mensen die eruit zijn gestapt zul je zeer slecht geïnformeerd zijn. Deze schrijvers maken deel uit van een wereldwijde anti-Getuigen lobby dat als enig doel heeft om JG in diskrediet te brengen. De meesten van hen zijn eruit gestapt of uit onze gemeenschap gesloten omdat ze zich niet langer konden of wilden houden aan hoge Bijbelse morele waarden en normen. Nu worden ze gedreven door rancune en verspreiden de meest absurde onwaarheden. Je hebt het recht om ons een sekte te noemen maar we zijn helemaal geen sekte. Als… Lees verder »

Iedereen heeft recht op een eigen mening, maar beweringen uiten die niet waar zijn wil ik wel graag weerleggen. Dat JG volgens de criteria een sekte zijn…neen! Geen charismatische figuren als een Jim Jones en een David Koresh te vinden, JG beschouwen zich niet als de perfecte elite maar bezien zichzelf als nederige onvolmaakte mensen die zich graag laten leiden door de rechtvaardige hoge morele waarden van de Bijbel en niet van een mens. De organisatie is open en JG willen geen vijanden zijn van de samenleving en de staat. Wel opmerkelijk dat elk jaar wereldwijd bijna 300000 mensen uit… Lees verder »

getuigen spreken over zichzelf als zijnde in de Waarheid en over iedereen anders als Wereldse mensen en de Wereld. Zij geloven weldegelijk de enig juiste religie te beleiden. Daar worden ook bijbelteksten bij aangehaald, zie hun website JW.ORG

ex getuigen worden niet gedreven door rancune, integendeel. als getuige wordt je altijd wijsgemaakt dat andersdenkenden en kritisch denkenden een vijand van de waarheid zijn. Mensen die kritische vragen durven te stellen en zelfstandig durven en nog kunnen denken worden uitgesloten of op restricties gezet. Allen wat voorgeschreven wordt door de getrouwe en beleidvolle slaaf onder supervisie van het besturend lichaam is waarheid. Het belangrijkste werk is het predikingswerk, want armageddon kan komen als een dief in de nacht. Duizenden jongeren (en ouderen) vergooien hun kwaliteiten en hebben niet geleerd om zich als een echt nuttig en christelijk deel van… Lees verder »

Aan anoniem (26/07 – 13:24) Jouw reactie n.a.v. het verslag over het congres van J.G. in Madrid is echt belachelijk en vooral leugenachtig. Mijn man is als Getuige opgevoed, is pionier geweest, was en is altijd sportief, bergbeklimmen, tennissen, roeien, enz.. Hij is alles behalve wereldvreemd. Vooraleer iemand bij J.G wordt uitgesloten moet hij al heel wat op zijn kerfstok hebben. Zij die hier rancuneus afgeven op J.G. doen dat meestal anoniem. Bang dat de echte reden van hun afhaken aan het licht zou kunnen komen? Toch hoop ik dat uw ogen weer opengaan, maar dan mag je je niet… Lees verder »

dit is een zeer kortzichtige en pijnlijke reactie. ik heb niets met een anti getuigen lobby van doen. iedere situatie wat betreft uitsluiting of restricties opgelegd krijgen is anders, maar ik ken vanuit mijn eigen gemeente diverse gevallen van zeer pijnlijke situaties in het geval van wel degelijk wereldvreemde mensen die daardoor ernstig in de problemen zijn gekomen, het is zelfs door onderzoek aangetoond dat je een achterstand oploopt in bv een religie zoals de getuigen. Er werd helemaal niet gekeken naar de omstandigheden, er werd niets met liefde en empathie behandeld, alleen met een keiharde veroordeling. In een geval… Lees verder »

herstel vorige reactie, de gemeente heeft jaaren later contact gezocht met de vrouw.
Tevens een andere toelichting.
Mensen geven anoniem een bericht ivm privacy.
Je hebt meestal familie en je oude geloofsgenoten en die wil je niet voor het hoofd stoten door over je ervaringen te spreken, want dat wordt niet op prijs gesteld en je stuit op een muur van onbegrip.

Dag allemaal, de getuigen van Jehovah ken ik al meer dan 30 jaar, ook in anderen landen. Net als miljoenen mensen over heel de wereld ben ik gaan onderzoeken en gaan ervaren welke uitwerking het heeft in het leven om te leven volgens bijbelse principes. Ik ken in de wereld geen enkele organisatie die mensen zo verenigt als die van JG terwijl de wereld meer dan ooit zo verdeeld is. Nog nooit onderdrukking tegen vrouwen, misbruik of enige vorm van geweld ervaren of meegemaakt. Integendeel, JG keuren slecht gedrag af, maar iedereen blijft verantwoordelijk voor zijn eigen daden. Zeer regelmatig… Lees verder »

Het gaat niet over de bedoelingen, maar de uitvoering daarvan. Deze religieuze stroming is man-gericht, zoals er wel meer van dat soort religies zijn. Vrouwen hebben een lagere positie en geen beslissingsbevoegdheid. Daardoor wordt misbruik, huiselijk geweld en onderdrukking verdoezeld. Ook worden de regels steeds strenger en afvalligen verguisd en verstoten. Kijk naar samenlevingen en organisaties waar één groep de macht heeft over een andere groep. Werkt niet. Maar is wat aan te doen natuurlijk.

Koekie, je slaat de bal helemaal mis. Ik ben al meer dan 50 jaar verbonden met de Getuigen van Jehovah en me als vrouw altijd heel erg gewaardeerd gevoeld. Nooit iets van misbruik, onderdrukking of huiselijk geweld ervaren. Het zou verstandiger zijn als je je goed laat informeren vooraleer zulke goedkope en loze beweringen te doen.

Er zijn zeker talloze zaken die verdoezeld worden, de gemeenschap is zeer gesloten. Ook als mensen uitgesloten zijn duurt dit voort. Vrouwen mogen geen ouderling of dienaar in de bediening zijn. Bij zo ongeveer alle christelijke religies is dat inmiddels geaccepteerd. Zelf heb ik ook met een theedoek over mijn hoofd als hoofdbedekking het gebed uitgesproken op een velddienst actie, waar niemand anders kwam die woensdagmiddag, dan een jongen in de basisschoolleeftijd . ik was de 16 jarige pionierster in de gemeente. De actieleider, een ouderling uit de gemeente kon niet komen.

Ik vind de Getuigen van Jehova bijzonder lieve mensen en begrijp niet de onverdraagzame en bevooroordeelde reacties van sommigen.

Jammer Mar,zo,n reactie. Niemand ontvangt een salaris. Kost en inwoning krijgt iedereen met een kleine toelage die aldaar als vrijwilliger werkzaam is. Ook degene die jij onterecht als ,,top,, noemt. Ga eens een bezoek aan bijkantoor Madrid brengen.toegang gratis ,geen collecte. Overtuig jezelf. Wat de term sekte betreft om dat op deze groep te projecteren.wat denk je van gevest.religies die beweren dat je eeuwig kan branden in de hel. Ofverlies van n klein kind beweren dat God n engeltje nodig had. Zouden dat soms sekten kunnen zijn?

Reactie op anoniem. De 52.000 aanwezigen uit verschillende landen waren gekleed in klederdracht . Wat een imposant gezicht om dat te zien. Kijk,,anoniem,, dit is net zo,n nodeloze opmerking als de jouwe. Verdiep je eens in de materie,net zoals die 52.000 in Madrid en kom dan met een gefundeerd oordeel.
Jammer dat je dit zo beleeft.

Die sekte heeft 10 jaar van mijn leven verpest !

verbieden , dit geloof is een wolf in schaapsklederen

ik weet waar ik over spreek, ik was jarenlang, van jongs af aan een zeer actief en toegewijd lid.

Leden hebben goede bedoelingen en helpen elkaar, top strijkt de centen op.
Is gewoon een sekte.

Geachte Mar,
Per abuis is mijn antw. Onder anoniem terecht gekomen. .was natuurlijk voor jou bedoelt . Sorry.

vraag aan een Jehova getuige waar al het geld naar toe gaat wat ze inbrengen en je zult nooit een antwoord krijgen, ik ben bekend met mensen van de Testigos in Santa Cruz …

Geachte Anna. Vreemd Anna ,misschien goed bedoelt,maar elke getuige ( dus niet een buurman) kan je vertellen en ook nog laten zien waar de vrijwillige gaven voor gebruikt worden. Probeer het eens. Dat lukt zeker.

Het geloof heeft door de geschiedenis heen enkel maar oorlog en miljarden doden opgeleverd. En dat doet het nu nog steeds.

Het is onmenselijk dat je je eigen kind afstoot ,en geen contact meer met je zoon schoondochter kleinkinderen , in middels is zijn vader overleden enkeld van notaris een bericht gehad dat hij overleden was , Is dit Liefde

En ook is het onmenselijk als je naaste bijna sterft en alleen nog maar door een bloedtransfusie te redden is wat in hun geloof niet gegeven mag worden.
Liefde faalt nooit las ik. Liefde is dan ver te zoeken is mijn mening.

Beste Koos, Helemaal gelijk..Maar ook ongelovigen maken oorlog hoor ! Maar je weet toch inmiddels wel dat de getuigen verstokte dienstweigeraars zijn? Zowel Joden als Roma,s en verzet mensen werden getuigen naar kampen vervoerd en in concentratie kampen vermoord. Simpel en alleen door te weigeren aan de oorlogs industrie in fabrieken mee te werken. Denk hier eens over na.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.