Aardbeving van 3 op de schaal van Richter voor de kust van Granada en Almería

Aardbeving van 3 op de schaal van Richter voor de kust van Granada en Almería
Beeld: Pixabay

Aardbeving van 3 op de schaal van Richter voor de kust van Granada en Almería

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GRANADA – Inwoners en bezoekers van de provincies Granada en Almeria in Andalusië hebben wellicht de aardbeving van dinsdagmorgen kunnen voelen. Het gaat volgens het Spaanse Nationale Geografische Instituut (IGN) om een aardbeving met een kracht van 3 op de schaal van Richter dis als epicentrum in de Alboran zee lag, voor de kust van Granada en Almería.

Daarom kan er ook gesproken worden over een onderzeese aardbeving (of zeebeving) die dinsdagmorgen om 7:15 uur plaatsvond en een kracht had van 3 op de schaal van Richter. Na de eerste aardbeving vond er nog een kleinere aardbeving plaats om 7:43 uur met een kracht van 2,1 op de schaal van Richter.

Volgens de regionale krant van de provincie Granada zijn er bij 112 diverse meldingen binnengekomen van inwoners uit Polopos, Motril en Torrenueva Lújar die iets gevoeld hebben van de aardbeving die ongeveer 39 km voor de kust van Gualchos plaatsvond op 10 km diepte.

LEESTIP: Aardbevingen in Spanje

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan. 

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.