Spanje ontvangt na eurotop uiteindelijk 140 miljard euro

Spanje ontvangt na eurotop uiteindelijk 140 miljard euro
Beeld: moncloa

Spanje ontvangt na eurotop uiteindelijk 140 miljard euro

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Na meer dan vier dagen en 90 uur discussiëren en akkoorden sluiten hebben de Europese leiders dinsdagochtend om 6 uur eindelijk een akkoord bereikt over het zogenaamde corona-herstelfonds en de begroting voor de komende jaren van de Europese Unie. In totaal bestaat uit het corona-herstelfonds uit 750 miljard euro waarvan 390 miljard bestemd is voor subsidies en 360 miljard voor leningen. Spanje ontvangt uiteindelijk 140 miljard euro.

Na moeilijke en dagenlange onderhandelingen waarbij in Spanje de Nederlandse premier Rutte als boeman werd omschreven vanwege zijn (en diverse andere landen uit het noorden) moeilijke en niet flexibele houding tijdens de onderhandelingen, is er toch een akkoord bereikt waar de Spaanse premier Pedro Sánchez voor 95% tevreden over is.

Spanje zal uit het corona-herstelfonds 140 miljard euro ontvangen, goed voor 11% van het Spaanse BBP (PIB). Van dat bedrag is meer dan helft, te weten 72,7 miljard euro aan subsidies die niet terugbetaald hoeven te worden en 68 miljard euro aan leningen die dus terugbetaald moeten worden. 

Met deze financiële hulp voor Spanje daalt de subsidie met 6% want men had in Spanje graag 77,3 miljard euro willen ontvangen, 5 miljard meer dus. Alle landen hebben echter water bij de wijn moeten doen en experts spreken over een goed gebalanceerd Europees akkoord.

Er zitten echter wel voorwaarden aan verbonden en er moeten hervormingen plaatsvinden, dat waren o.a. eisen van Nederland. Het geld uit het corona-herstelfonds wordt niet in een keer overgemaakt naar de landen maar in delen waarbij er elke keer een evaluatie plaatsvindt door de Europese Commissie. 70% wordt in 2021 en 2022 overgemaakt en 30% tot aan 2023.

Ook de oppositiepartijen in Spanje zijn redelijk positief over het akkoord dat bereikt is maar men bekritiseert, zoals gebruikelijk, de houding van Pedro Sánchez. 

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.