Search
menu
Search

Blauwe haaien voor de kust van Galicië: geen gevaar, wel opletten!

Blauwe haaien voor de kust van Galicië: geen gevaar, wel opletten!
Beeld: Volwassen grote blauwe haai / Wikimedia

Blauwe haaien voor de kust van Galicië: geen gevaar, wel opletten!

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTIAGO DE COMPOSTELA – Net zoals de toeristen zijn er heel wat diersoorten die de kust van Galicië opzoeken. Men ziet er regelmatig gladis orka’s die tonijn achterna zitten, groepjes dwergvinvissen en ook de tuimelaars zijn er geen vreemden meer. Nu schuift ook de Grote Blauwe Haai er ‘aan tafel’ aan.

Niet zo lang geleden stelde het Instituto Español de Oceonografía (Spaans instituut voor oceanologie) vast dat de Grote Blauwe Haai (tintorera of tiburón azul) de Galicische wateren koos om zijn jongen op te voeden vooraleer ze de wijde oceaan in trekken. Een paar jaar geleden zag men voor het eerst een aantal kleine exemplaren, zowel op open zee als in bepaalde dokken. Het meest van al werden de kleine haaien helaas gezien aan de lijnen van de lokale vissers.

Vorige week werd voor het eerst dit jaar melding gemaakt van een Grote Blauwe Haai. Ze werden gezien bij de Cíes eilanden, bij het strand van A Lanzada (in de monding van de Arousa rivier) en bij de zandbanken van Muros en Noia.

De grote blauwe haai is wel degelijk een haaiensoort, maar niet van de orde van die uit Recife, Zuid Afrika of Australië. Men hoeft geen schrik te hebben voor de dieren, te meer omdat de exemplaren die voor de kust van Galicië worden gezien nog jonge haaien zijn. Ze worden geboren in open zee, maar trekken naar de kust om eten te vinden en om zelf niet te worden opgegeten. Volgens Alfredo López, bioloog uit Cemma, mag men niet vergeten dat de grote blauwe haaien kannibalen zijn. Om aan de tanden van de volwassen exemplaren te ontsnappen, vluchten de kleinste richting de kust.

Moeder-haaien krijgt men in Galicië dan ook niet te zien. Die blijven in diepere waters. De grote blauwe haai beweegt zich niet in eengroep, maar door de stromingen en getijden worden zij wel vaak samen op dezelfde plek aangetroffen.

Ook al zijn de haaien in principe dus niet gevaarlijk, voorzichtigheid is toch aangewezen. De dieren beschikken over uiterst scherpe tanden. Wanneer men daar onvoorbereid mee in aanraking komt, kan dat tot ernstige letsels leiden.

Wie toch een grote blauwe haai ziet op het strand, neemt het beest best niet bij de staart vast. Dan zou het zich namelijk kunnen omdraaien en bijten. Je helpt het door het met een handdoek vast te nemen en terug naar dieper water te brengen, al is het altijd beter om professionele hulp te vragen om de haaien niet te verwonden. Voorzichtigheid is altijd geboden!

Ga naar de inhoud