Spanje ziet de grootste stijging in elektriciteitsprijzen van de hele Europese Unie

Spanje ziet de grootste stijging in elektriciteitsprijzen van de hele Europese Unie
Beeld: 123rf

Spanje ziet de grootste stijging in elektriciteitsprijzen van de hele Europese Unie

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De elektrische inflatie bereikte opnieuw een maximum in de maand Juni, nadat ook hoge stijgingen in elektriciteitsprijs werden opgetekend in April en Mei. Op dinsdag 20 juli waren de elektriciteitsprijzen in Spanje hoger dan ze historisch ooit geweest zijn.

De recente spectaculaire stijging van energieprijzen heeft de prijs van elektriciteit naar nooit geziene hoogtes gebracht. Spanje is op dit moment het land met de grootste stijgingen binnen de Europese Unie. Vandaag is de elektriciteitsprijs maar liefst 37,1 procent duurder dan in Juni 2020. Enkel Estland komt met 31,4 procent een beetje in de buurt.

Die prijzen zijn gelinkt aan de stijging van de prijzen in de groothandel. De bedrijven die de elektriciteit opkopen bij de producent en dan aan de consumenten doorverkopen, ondervonden gelijkaardige stijgingen.

Het ziet er bovendien niet naar uit dat de stijging in Juli minder vaart zal nemen. In dit jaar van economische heropstart zijn de prijzen over het hele continent gestegen. Dat heeft voor een stuk te maken met het feit dat die prijzen tijdens de eerste lockdown vorig jaar kelderden. De verliezen die toen gemaakt zijn, hebben hun invloed op de huidige prijsstijging.

Op 26 Juni verminderde de regering de BTW op elektriciteit nochtans van 21 naar 10 procent. Het ziet er naar uit dat die maatregel niet genoeg is om de facturen te verlagen. Volgens de OCU (Organización de Consumidores y Usuarios – Organisatie van Consumenten en Gebruikers) zou de gemiddelde factuur voor Spaanse gezinnen naar 72,20 euro stijgen in Juli, 5% meer dan vorig jaar toen de gemiddelde factuur nog 68,80 euro bedroeg.

De toenemende kost voor wonen en energie dreigt het vele Spaanse families die rond de armoedegrens leven nog moeilijker te maken. Regerings- en oppositiepartijen zijn het er dan ook over eens dat er snel naar meer oplossingen moet worden gezocht.

Ga naar de inhoud