Bosbrand Zaragoza veroorzaakt door Nederlands herbebossingsbedrijf

Bosbrand Zaragoza veroorzaakt door Nederlands herbebossingsbedrijf
Beeld: @CARTV / twitter

Bosbrand Zaragoza veroorzaakt door Nederlands herbebossingsbedrijf

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – Het leest ironisch maar helaas is dat niet zo. Het Nederlandse herbebossingsbedrijf Land Life heeft in een persbericht laten weten dat zij verantwoordelijk zijn voor een van de grootste natuur- en bosbranden tot nu toe in Aragón. De brand woedt in de gemeente Ateca en heeft inmiddels al meer dan 14.000 hectare natuur verwoest, heeft gezorgd voor bijna 2.000 geëvacueerden en zorgde ervoor dat snelwegen zoals de A-2 snelweg van Zaragoza naar Madrid en treinsporen waaronder die van de hogesnelheidstrein AVE gesloten werden. Het schijnt de tweede keer in een maand tijd te zijn dat Land Life een bosbrand veroorzaakt.

In het persbericht van Land Life wordt geschreven dat op maandag 18 juli tijdens werkzaamheden bij een herbebossing van 200 hectare in Bubierca een vonk wegsprong van een graafmachine waarna een brand ontstond. Meteen werden door de werknemers en de eigenaar van het terrein de autoriteiten ingeschakeld maar het was al te laat. Droogte, hoge temperaturen en de wind deden hun werk en de vlammenzee kon zonder problemen met het vernietigende werk beginnen.

Land Life is kapot van de situatie en de werknemers zijn diep getroffen door deze gebeurtenissen die nooit plaats hadden mogen vinden. Land Life schrijft dat ze alles volgens de landelijke en regionale regels doen, zeker ten tijde van extreme droogte en bosbrandgevaar. Land Life neemt de verantwoordelijkheid en verleent elke medewerking aan de autoriteiten die nodig is. Alle activiteiten zijn stopgezet op dit moment.

Tweede brand in een maand tijd

Volgens de regionale krant Heraldo de Aragón, was hetzelfde Nederlandse bedrijf nog geen maand geleden op 20 juni ook de veroorzaker van een natuur- en bosbrand nota bene op dezelfde plaats. Veel mensen vragen zich dan ook af hoe het kan dat Land Life nog door mocht gaan. Land Life is bezig met een project om 200 hectare bos aan te planten maar ondertussen hebben ze meer dan 14.000 hectare bos en natuur verwoest waaronder dennen van meer dan 50 jaar oud. Men vraagt zich dan ook af waarom men rond 16 uur aan het werken was met machines in een brandgevaarlijk gebied.

Natuurlijk is het ironisch dat juist een herbebossingsbedrijf een bosbrand veroorzaakt maar er zijn wel meer dan 14.000 hectare natuur verwoest waaronder struikgewas, droge graslanden en dennen. Als deze natuur- en bosbrand niet snel gecontroleerd kan worden dan kan de brand bij Ateca uitgroeien tot de grootste ooit in Aragón. Tot nu toe is die trieste titel weggelegd voor de bosbrand in Maestrazgo in 1994 toen 18.000 hectare natuur werd verwoest.

Ga naar de inhoud