Grote Trail Run Aneto Posets verwacht meer dan 3.000 lopers

Grote Trail Run Aneto Posets verwacht meer dan 3.000 lopers
Beeld: @GranTrailAnetoPosets / facebook

Grote Trail Run Aneto Posets verwacht meer dan 3.000 lopers

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Deze week verwelkomt de gemeente Benasque in de Pyreneeën bij Huesca opnieuw de Gran Trail Trangoworld Aneto-Posets (GTTAP), het grote feest van de loopwedstrijden in de bergen. Dit jaar gaat die voor het eerst sinds de pandemie weer in normale stijl (zonder mondkapjes) door. Men viert de negende editie.

Ook dit jaar trekt de hoogmis van de trail runners weer veel sportievelingen. Gedurende de vier dagen van het evenement verwacht men in Benasque maar liefst 3.000 deelnemers aan de wedstrijd. Bovendien komen die niet alleen. Benasque verwacht zo een 15.000 kijklustigen en fans van de deelnemers. 

Naast de categorie voor veteranen (60 plussers) is er dit jaar nog een nieuwe activiteit; de verticale kilometer. Het gaat om een parcours van 5,4 kilometer waarop de deelnemers 1 kilometer in hoogte stijgen. Een explosieve proef die niet voor iedereen is weggelegd. De lopers vertrekken van bij de Llanos del Hospital (1.750 meter) tot aan de Salvaguardia bergtop (2.735 meter). De verticale kilometer opent op 21 Juli ook officieel de wedstrijd.

Na de rustdag op vrijdag vatten de andere wedstrijden vanaf middernacht aan. In totaal gaat het om vijf verschillende afstanden. De Gran Trail Aneto-Posets is de grote broer van de competitie. In totaal maken de lopers er 6.760 hoogtemeters op een parcours van 105 kilometer. De ronde van de Aneto is een wedstrijd van 55 kilometer met 3.630 meter. Zondag loopt men dan nog de ronde van de Cerler bergtop (25,5 kilometer / 1.250 hoogtemeters) en de ronde van El Molino (12,5 kilometer / 460 hoogtemeters).

De grote Trail Run Aneto-Posets wordt mogelijk gemaakt dankzij de hulp van zo een 450 vrijwilligers. Ook deze feestelijke editie worden een paar van de beste Trail Runners van Spanje verwacht.

Ga naar de inhoud