Boekenetende insecten richten 77 miljoen euro schade aan in bibliotheek Cantabrië

Boekenetende insecten richten 77 miljoen euro schade aan in bibliotheek Cantabrië
Beeld: Biblioteca de Menéndez Pelayo / web

Boekenetende insecten richten 77 miljoen euro schade aan in bibliotheek Cantabrië

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTANDER – Maar weinig mensen weten dat naast de grotschilderingen van Cantabrië misschien wel de bibliotheek Menéndez Pelayo een van de belangrijkste patrimoniale juweeltjes van de regio is. De collectie is afkomstig van de gelijknamige klerk en bevat handgeschreven boeken die stuk voor stuk een klein fortuin waard zijn.

De bibliotheek Marcelino Menéndez Pelayo is een bibliotheek in Santander die de collectie van de gelijknamige schrijver herbergt. Menéndez Pelayo was een bekende schrijver en denker uit de 19e eeuw die zijn collectie van 42.000 boeken en manuscripten integraal naliet aan het stadsbestuur van Santander.

Momenteel is de Spaanse overheid bezig aan een renovatie van de bibliotheek Menéndez Pelayo waarvoor 1 miljoen euro werd uitgetrokken. Na aanvang van het project stelde men vast dat de condities van het gebouw ontoereikend waren om de documenten doeltreffend te bewaren. Tussen de boeken werden heel wat insecten gevonden die het papier aantasten. Ook had een brand in een aanpalend gebouw en dan vooral de bluswerken nadien heel wat waterschade in de bibliotheek aangericht. Al snel bleek echter dat het creëren van een totaal veilige omgeving heel wat meer dan 1 miljoen euro zou kosten. Men zou namelijk een sluis moeten bouwen, de ruimte klimatiseren, al het vocht uit de ondergrond weghalen en de verlichting vervangen.

Bij vorige werken in de bibliotheek werden alle boeken naar het Provinciaal Historisch Archief overgebracht. Ondertussen ondervonden de boeken zoveel schade dat ze moesten worden behandeld via het proces van anoxie. Een proces waarbij alle zuurstof uit de ruimte wordt getrokken zodat insecten en parasieten het leven laten. Een groot deel van de boeken bleek te zijn aangevreten door houtworm en andere xylofagen (houtetende insecten). Experts waarschuwen dat het hoogtijd is om de bescherming ernstig te nemen vooraleer de hele collectie verloren gaat.

Ga naar de inhoud