Aan de Costa Dorada wordt met drones gezocht naar gevulde privézwembaden

Aan de Costa Dorada wordt met drones gezocht naar gevulde privézwembaden
Beeld: via canva.com

Aan de Costa Dorada wordt met drones gezocht naar gevulde privézwembaden

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De gemeente Calafell, gelegen aan de Costa Dorada in de provincie Tarragona, heeft drones ingezet om te controleren dat bewoners hun privézwembaden niet vullen. Deze maatregel is door de Catalaanse regionale overheid verboden vanwege de aanhoudende droogte in Catalonië. In dit deel van Tarragona zijn 2.500 privézwembaden te vinden. De gemeente geeft aan dat het ‘onhoudbaar’ is om te voet te controleren of deze niet worden gevuld omdat deze zwembaden vaak afgeschermd zijn door muren, hekken of beplanting.

Daarom is de gemeente begonnen met dagelijkse dronevluchten om beelden te maken en zo een inventaris van de lege zwembaden op te stellen. Deze worden in de daaropvolgende dagen gecontroleerd om te zien of ze worden gevuld of niet. Als dat het geval is, worden de betreffende boetes opgelegd, aldus de wethouder van Stedelijke Ecologie in een video die gedeeld is op de Facebookpagina van de gemeente Calafell (zie onderaan dit artikel).

In een van de gemeenten in de provincie Tarragona met het hoogste aantal zwembaden per inwoner, zou het navullen ervan kunnen worden opgespoord via het waterverbruik, erkent de gemeente. Het systeem met drones is echter sneller en effectiever.

Calafell behoort tot de bijna 500 gemeenten in Catalonië die te maken hebben met uitzonderlijke waterschaarste vanwege de aanhoudende droogte. Onder de maatregelen die in deze omstandigheden gelden, is het verboden om privézwembaden te vullen, wordt irrigatie beperkt tot het minimum noodzakelijke voor het overleven van bomen en mag het waterverbruik niet meer bedragen dan 230 liter per persoon per dag. Dit volume omvat zowel het privéverbruik als het verbruik door commerciële en economische activiteiten in elke gemeente.

Ga naar de inhoud