Bijna 20.000 asbakken om peuken op stranden te voorkomen in Málaga

Bijna 20.000 asbakken om peuken op stranden te voorkomen in Málaga
Beeld: @malaga / twitter

Bijna 20.000 asbakken om peuken op stranden te voorkomen in Málaga

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De gemeenteraad van Málaga deelt 19.500 mobiele asbakken uit aan de bezoekers van haar bekendste stranden. Het doel hiervan is het bewustzijn verhogen over de juiste manier van het weggooien van sigarettenpeuken en zo vermijden dat deze op het zand belanden. Deze actie wordt de komende dagen uitgevoerd op bekende stranden zoals La Malagueta en La Misericordia.

Dit initiatief is een onderdeel van de campagne “Depende de todos”, een project van de ‘Mesa del Tabaco’, en betekent de tweede samenwerking met de gemeenteraad van Málaga in de aanpak van zwerfvuil. Door deze samenwerking zijn er al bijna 30.000 mobiele asbakken in de stad verdeeld, waarvan 10.000 stuks tijdens de paasweek werden uitgedeeld.

De ‘Mesa del Tabaco’, een vereniging die de gehele sector vertegenwoordigt, is van mening dat bewustwordingscampagnes een van de meest effectieve strategieën zijn om verspreid afval en sigarettenpeuken op straat te verminderen. Om die reden is de campagne ‘Het is aan ons allemaal’ al sinds 2018 actief. In de zomer van 2021 werd het initiatief specifiek gericht op het zeemilieu, met de verspreiding van vuilniszakken en mobiele asbakken in verschillende kustplaatsen.

Rookvrije stranden 

In de provincie Málaga zijn diverse stranden waar het verboden is te roken, op de zogenaamde ‘Playa sin Humo’ ofwel rookvrije stranden. Deze zijn te vinden in Torrox, waar de stranden El Morche, Ferrara, Cenicero en Peñoncillo rookvrij zijn. In Algarrobo mag niet gerookt worden op het Playa de la Mezquitilla terwijl ook het Playa Chica de Toda la Vida in Vélez Málaga rookvrij is. In Mijas is het verboden te roken op de stranden Calahonda-La Luna-Royal Beach, El Bombo en La Cala de Mijas. In Estepona is Playa de La Rada rookvrij.

Maar, vreemd genoeg is geen enkel strand van de stad Málaga rookvrij, dit terwijl Málaga zes bekende stranden heeft: Playa la Malagueta; Playa de La Caleta; Playa de San Andrés; Playa de Las Acacias (Pedregalejo); Playa de El Palo en Playa de La Misericordia.

Ga naar de inhoud