Het gebruik van een dashcam of camera in de auto in Spanje

Het gebruik van een dashcam of camera in de auto in Spanje
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er zijn steeds meer mensen die een zogenaamde dashcam of een normale camera installeren in de eigen auto voor de veiligheid en voor eventueel verzekeringskwesties. Daarnaast maken veel mensen opnames tijdens het rijden van een route of de omgeving. Maar wat zijn de wetten wat betreft camera’s in de auto, wat zegt de Spaanse wet en is dit toegestaan of niet.

Net zoals in andere landen is het gebruik van de dashcam vrij nieuw en is er in de Spaanse verkeerswet nog niets speciaals over opgenomen. Maar het gebruik van een camera die opnames maakt van de straat, andere auto’s, kentekens en personen kan problemen opleveren in Spanje vanwege de “Ley de Protección de Datos” ofwel de privacywetgeving.

De vraag over het gebruik van de dashcam is makkelijk maar het antwoord is complex. Op de website Xataka heeft men contact opgenomen met diverse advocaten die gekeken hebben wat de wet zegt over het gebruik van apparatuur om opnames te maken. Men is het erover eens dat het om een camera gaat die opnames maakt van een openbare ruimte en dat mag niet omdat persoonlijke gegevens van derden opgenomen kunnen worden zonder dat deze daar toestemming voor hebben gegeven.

Er is echter een verschil tussen dashcams die continu opnames maken of ingeschakeld en uitgeschakeld worden op momenten dat dit nodig is, zoals bij een ongeval. In het eerste geval kan gesproken worden van een soort van videobewaking en daar zijn regels aan verbonden. In het tweede geval kan gesproken worden van camera’s die ingeschakeld worden op bepaalde momenten, of automatisch of op verzoek van de gebruiker zoals bij opnames van een route.

Internet en privé

Zolang de opnames voor huis- en privégebruik zijn is er niets aan de hand maar op het moment dat deze beelden op internet, zoals sociale media of YouTube, gedeeld worden kan dat problemen opleveren. Ook in het geval van het melden van een verkeersovertreding of ongeval waarbij men opnames voor verzekeringskwesties wil gebruiken, kan dat niet altijd geaccepteerd worden. Die beslissing ligt vaak bij een rechter.

In Spanje

Het gebruik van een dashcam in Spanje kan vanwege privacywetgeving en/of filmen in openbare ruimten dus problematisch zijn. Met een dashcam worden namelijk beelden geregistreerd, waardoor personen direct of indirect (bijvoorbeeld via de kentekenplaat) kunnen worden geïdentificeerd. Het zonder toestemming van de gefilmde personen publiceren van deze opnames is in principe in Spanje niet toegestaan.

De ANWB raadt het gebruik van een dashcam in Spanje af. Er mag in Spanje niet zomaar gefilmd worden in openbare ruimtes. De dashcam mag niet afleiden, mag het zicht niet belemmeren en mag tijdens het autorijden niet bediend worden door de chauffeur. Daarnaast gelden er in Spanje specifieke regels met betrekking tot databeveiliging en is er toestemming nodig van inzittenden wanneer er opnames gemaakt worden.

Nederland en België

In Nederland en België is het gebruik van een dashcam niet verboden maar is het zonder uitdrukkelijke toestemming van de gefilmde personen niet mogelijk om de opgenomen beelden te verspreiden. Als men de beelden wil gebruiken als bewijs van bijvoorbeeld een ongeval dan is het aan de rechter of die beelden geaccepteerd worden. Daarnaast moeten de betrokken personen verwittigd worden van de opnames.

Mocht je op weg zijn via Nederland of België naar Spanje via Frankrijk dan moet men er rekening mee houden dat de beelden wel gebruikt mogen worden in een juridische procedure maar dat de privacywetgeving moet worden gerespecteerd bij het publiceren van opgenomen beelden.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
7 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Bedankt Remco nuttige info maar 5 jaar geleden ongeval gehad in Spanje we wonen ook in Spanje zelfs guardia civiel erbij en wat bleek dat verzeker zij dat wij in fout waren elk klein kind zou het weten wie fout was fan heb ik de dach camera beelden erbij gehaald en op zen Spaans na 6maanden gelijk gekregen de mijne blijft constant draaien privé of niet ze filmen ons ook 24 uur op straat

In feite moet overal in publieke ruimtes gefilmd kunnen worden en bewaakt. De wet privacy en persoonsbescherming wordt vaker meer misbruikt om misdrijven uit beeld te houden. En het zijn de grote mannen advocaten, rechters, politie, politiek, of grote bedrijven die bang zijn voor schade aan hun naam als ze betrapt worden. Bijv. Een rechter die vreemd gaat en wordt betrapt. Daarna liever ze vrouw een Sao overdraagt en dan wordt betrapt? Goede mensen hebben niks te verbergen. Hebben de hele wet privacy feitelijk niet nodig. Juist eerder beelden als ze slachtoffer zijn geworden van geweld of criminaliteit. We leven… Lees verder »

Er is maar één instantie die, zonder enige toestemming, onbeperkt en continue inbreuk mag maken op de privacy van burgers; de (R)overheden!!

Mooi, dus de video-auto’s van onze politie kunnen de garage in. De video’s zijn niet bruikbaar want de gefilmde personen hebben geen toestemming gegeven.
Mijn dashcam staat gewoon aan, neemt continue op. Is het kaartje vol, begint ie weer bij het begin. Ik publiceer niks op de sociale media. Gebruik evt. de filmpjes alleen in gevallen dat het nodig is en dan krijgt de politie of de rechter de beelden.

Ik vraag me af kan een individu, dus ook ik, rijdend met een dashcam en opnames maakt, naar een bepaalde instantie gaan en vragen wie de eigenaar is van de auto die voor me reed??? Ik denk dat alleen bevoegde instanties dat kunnen doen.

Goed opgevolgd Remco en bedankt voor dit artikel

Prima advies van de ANWB. Sowieso een fijne club.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.