Hondenstranden in Torrevieja mogen blijven van een rechter

Oeps ... foto ontbreekt!

Hondenstranden in Torrevieja mogen blijven van een rechter

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Hondeneigenaren in Torrevieja aan de Costa Blanca mogen deze zomer zonder problemen gebruik blijven maken van de twee honden stranden die dit jaar voor het eerst sinds eind juni geopend zijn. Een van die stranden kwam op de tafel van een rechter in Elche terecht omdat inwoners van een gebouwencomplex bij het strand geklaagd hadden. De rechter heeft de gemeente echter gelijk gegeven omdat het om een tijdelijk strand gaat en omdat het in het algemeen belang is.

Afgelopen 25 juni werden door de burgemeester van de kustplaats Torrevieja op veler verzoek eindelijk twee hondenstranden geopend, de Punta Margalla en Cala del Mal Paso (Cala del Moro). Het gaat hier om tijdelijke stranden voor deze zomer aangezien er waarschijnlijk in 2019 andere stranden aangewezen worden als de proef van dit jaar goed is verlopen.

Het duurde echter niet lang of de inwoners van het woningcomplex Cala del Moro bloques bij het Cala del Moro hondenstrand begonnen te klagen bij de gemeente. Deze hield echter vol dat de stranden voor de viervoeters aan alle eisen voldoen maar daar was de bewonersvereniging het niet mee eens en dus stapte men naar de rechter om te vragen dat het hondenstrand op die plaats zou verdwijnen.

Uiteindelijk heeft de rechter in Elche de gemeente in het gelijk gesteld en zal het Cala del Moro hondenstrand deze zomer gewoon open blijven. Volgens de rechter is het speciale strand aangelegd voor de honden en dient dit het algemeen belang wat altijd belangrijker is dan het privé belang, in dit geval van de bewoners van een complex.

Daarnaast verwerpt de rechter het feit dat de honden overal vrij rondlopen en het complex binnen wandelen waar de bewoners bang zijn geworden voor honden “alsof het om een roedel wilde dieren gaat”, aldus de rechter. Het Cala del Moro hondenstrand voldoet aan de gemeentelijke en regionale eisen dus er is niets aan de hand. Ook ziet de rechter de “niet te repareren schade” die de bewoners hebben ongelopen niet.

Maar, het gaat om een voorlopige beslissing aangezien er een snel besluit genomen moest worden omdat de bewonersvereniging een onmiddellijk sluiten eiste. Ergens in september wordt er nogmaals naar deze zaak gekeken maar dan is de hoogzomer al voorbijen hebben honderden honden kunnen genieten van de hondenstranden in Torrevieja.

Ga naar de inhoud