Na aanslag 11-M in Madrid 2004 zijn er in Spanje 770 jihadisten aangehouden

123rf
Beeld: 123rf

Na aanslag 11-M in Madrid 2004 zijn er in Spanje 770 jihadisten aangehouden

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds de terroristische aanslag op 11 maart 2004 in Madrid heeft de politie in Spanje 770 mensen die gerelateerd zijn met het jihadisme aangehouden. Dat gebeurde tijdens 253 politieacties in Spanje en daarnaast 35 acties van de Spaanse politie buiten Spanje waar nog eens 102 jihadisten bij werden aangehouden. Sinds de aanslagen in Barcelona en Cambrils in 2017 werden er 41 mensen aangehouden waarvan dit jaar 22.

Op maandag vond een nieuwe terroristische actie plaats in Spanje, al wordt deze als een individuele zelfmoord actie gezien van een “lonely wolf” of eenling. Sinds de aanslagen op 17 augustus op de Ramblas in Barcelona en op 18 augustus in Cambrils wist de politie in Spanje 41 terrorisme gerelateerde aanhoudingen te verrichten.

Spanje bevindt zich nog steeds in terrorisme niveau 4 (van de 5) en de veiligheidsdiensten zijn in uiterste staat van paraatheid. Als onderdeel daarvan worden er ook jihadisten opgespoord in Spanje, iets waar de diverse politie eenheden al sinds 2004, toen Madrid werd getroffen door de tot nu grootste terroristische actie van Europa, mee bezig zijn. Dat houdt dus in dat de Spaanse politie al 14 jaar bezig is met de strijd tegen het jihadisme.

Op dit moment richt de politie veel aandacht aan de zogenaamde “homegrown” terroristen, personen die al lang in Spanje leven of daar geboren zijn en geradicaliseerd worden waarna ze terrorische acties kunnen ondernemen. Volgens de politie komt de grootste dreiging namelijk niet van buiten maar van binnen Spanje.

Voorbeelden van deze “homegrown” personen zijn de terroristen die de aanslagen van Barcelona en Cambrils pleegden en ook de mogelijke terroristische actie van de Algerijnse man deze maandag nabij Barcelona.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.