16.000 telefooncabines met gemiddeld één telefoontje per dag in Spanje

16.000 telefooncabines met gemiddeld één telefoontje per dag in Spanje
Beeld: Puerta del Sol / ABC

MADRID – Ondanks dat iedereen tegenwoordig wel een smartphone of mobiele telefoon heeft in Spanje en dat dit in feite ook geldt voor de buitenlandse bezoekers aan het land, zijn er in Spanje toch nog steeds 16.000 telefooncabines te vinden. Gemiddeld hebben deze cabines een onderhoudsprijs van 281,25 euro per jaar maar in totaal kost het Telefonica 4,52 miljoen euro om de ‘cabinas de teléfono’ in stand te houden.

Terwijl de hoge kostenpost en het weinig gebruikmaken van de telefooncabines van gemiddeld één telefoontje per dag niet echt rendabel lijkt, wil Telefónica toch de meestal groen/blauwe telefoonpalen blijven hanteren. Eind december vorig jaar (2018) leek het erop dat de telefooncabines uit het straatbeeld in Spanje zouden verdwijnen maar dankzij een Koninklijk decreet van de nu demissionaire regering van Pedro Sánchez werd besloten dat Telefónica de verantwoordelijke zou worden voor de nog overgebleven telefooncabines.

Ondanks de recente verlenging van het bestaansrecht van de telefooncabines lijkt de toekomst van de ‘cabinas de teléfono’ niet helemaal zeker. Aan de ene kant ook wel logisch gezien de hoge kosten en het geringe gebruik ervan. Maar aan andere kant vindt Telefónica het ook wel nuttig zoals bijvoorbeeld als iemands telefoon het niet doet of als deze gestolen/verloren is en in kleinere dorpen waar men nog wel gebruik maakt van telefooncabines.

De telefooncabines zullen dus in 2019 in Spanje nog steeds onderdeel uitmaken van de universele telecommunicatie service. Dat werd eind december 2018 via een Koninklijk decreet bepaald. Er werd echter ook besloten dat de telefoongidsen niet meer verplicht zijn en ook de inlichtingendienst voor abonneenummers hoefde niet meer actief te zijn. Wat er in 2020 gaat gebeuren is nog niet zeker.

De blauw-groene telefooncabines waren gedurende jaren een vertrouwd beeld op de straten van Spanje en dé plaats waar je naar huis kon bellen als je op vakantie was in Spanje. Natuurlijk heeft iedereen tegenwoordig een mobiele telefoon en zijn de cabines overbodig geworden maar er zijn dus nog steeds telefooncabines te vinden in het land.

Actueel

Op dit moment zijn er dus nog zo’n 16.000 telefooncabines te vinden in heel Spanje. Volgens Telefónica worden 12.000 van deze telefooncabines niet of nauwelijks meer gebruikt en kost het onderhoud en reparatie na vandalisme alleen maar geld. In 2016 wilde de Spaanse telecomprovider van het onderhoudscontract af maar de regering verplichtte hen toen dit te blijven respecteren omdat niemand anders gevonden kon worden.

Geschiedenis

De eerste telefooncabine ooit in Spanje werd in het jaar 1928 in het Retiro park in Madrid geplaatst waarna er door het hele land duizenden telefooncabines werden neergezet. Deze veranderden in de loop van de jaren maar menig buitenlandse toerist weet waarschijnlijk nog wel hoe men van deze openbare telefoons gebruik maakte om naar huis te bellen. Dat laatste gebeurt uiteraard steeds minder nu (bijna) iedereen wel een mobiele telefoon heeft om te bellen.

In het jaar 1999 waren er maar liefst 55.000 telefooncabines in het land aanwezig. Daarbij moet men dan nog de telefooncabines optellen in ziekenhuizen, stations, vliegvelden etc. waardoor dat aantal kon oplopen naar de 100.000 telefooncabines. Actueel zijn er nog zo’n 16.000 telefooncabines te vinden in Spanje.

Op dit moment zijn er in Madrid nog 1.000 telefooncabines te vinden terwijl er in Barcelona nog 500 staan en in Las Palmas de Gran Canaria zo’n 400. Een onderzoek geeft aan dat 88% van de Spanjaarden de laatste jaren nooit een telefooncabine heeft gebruikt om te bellen.

En zeg nou zelf, wanneer was het voor jou de laatste keer dat je gebeld hebt in een telefooncabine?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

3
Reageer op dit artikel

2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Demunter

Tot twee jaar geleden kon je nog telekaarten kopen.De goedkoopste formule om te bellen.Volgens mij is er totaal geen onderhoud meer!Ik ga elk jaar naar Malgrat (sedert 25 jaar)en bezoek telkens Barcelona en Girona.De cellen staan er belabberd bij.Een beetje beroepsmisvorming :ik was districtmanager voor Brussel en Wallonië voor de telefooncellen.Tevens lesgever over deze systemen.In de helft van de gevallen heb je geen enkel signaal bij het uithaken!Hoe wil je dan bellen??
In België werden in 2002 de boeken toegedaan,daar de cellen een nieuwe elektrische keuring moesten ondergaan.Veel te prijzig:sommige cellen waren meer dan 30 jaar oud!

Maikel

Wow, dat is voor mij zeker 15, 16 jaar geleden. In principe wel handig als backup optie zo een cel, maar wie kent er nou nog telefoonnummers uit zijn hoofd 😵

Bram

Ik ken de belangrijke nummers nog uit mijn hoofd – die van naaste familie, en de mijne. Meer nog, ik heb in de afgelopen 20 jaar maar 3 nummers gehad – een Belgisch nummer, een Chinees nummer op vakantie, en een Spaans nummer.

Verder heb ik in 2012 het laatst een telefooncabine gebruikt (in Spanje). Mijn batterij was leeg van mijn mobiel na de vlucht naar Barcelona, en toen heb ik op Plaza España gebeld naar de accommodatie dat ik eraan kwam. Dat was gelijk de eerste en enige keer in mijn leven dat ik zoiets gebruikt heb.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.