Vastgebonden stier valt auto en scooter aan in provincie Tarragona

Vastgebonden stier valt auto en scooter aan in provincie Tarragona
Beeld: Voorbeeldfoto / Archief

Vastgebonden stier valt auto en scooter aan in provincie Tarragona

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – Terwijl men in Catalonië trots is op het feit dat ze het stierenvechten hebben verboden en er al jaren geen stieren meer zijn gedood in de stierenvechtersarena, staan de regionale autoriteiten wel andere feesten met stieren toe. Een van die traditionele festiviteiten is het ‘bou capllaçat’ waarbij een stier met een touw vastgebonden aan zijn hoorns en op zijn rug door diverse mannen door de straten wordt getrokken. Logischerwijze is het voor de stier een dramatische en stressvolle ervaring waarbij deze stier in kwestie uit frustratie een geparkeerde auto en scooter aanvalt.

De festiviteiten genaamd ‘toros ensogados’ (in het Spaans) vinden hoofdzakelijk plaats in het zuiden van de provincie Tarragona in Catalonië en het noorden van de provincie Castellón in de Valencia regio. Het gaat erom dat een honderden kilo’s zware aan touwen vastgebonden stier door een groep mannen door de straten gesleept wordt. Dit is uiteraard een zeer stressvolle ervaring voor een stier die er dan ook van alles aan doet om los te komen, iets wat het publiek uiteraard geweldig vind.

In het geval van onderstaande video gaat het om een stier in de stad Amposta in het zuiden van de provincie Tarragona waar de stier uit frustratie met zijn horens een geparkeerde auto optilt maar daarbij vast komt te zitten in de achterband. Als de stier eenmaal los kan komen valt hij aan de andere kant van de straat ook nog een scooter aan, dit alles onder luid applaus van de toeschouwers.

De ‘bou capllaçat’ (in het Catalaans) is een eeuwenoude traditie die door de Generalitat de Catalunya als een cultureel feest is verklaard. Weliswaar komen de stieren bij deze festiviteiten niet om het leven zoals bij het in Catalonië verboden stierenvechten maar er raken wel stieren gewond en gestresst wat uiteraard ook niet echt diervriendelijk is.

Naast het door de straten lopen met een vastgebonden stier tijdens de ‘bou capllaçat’ festiviteiten zijn er nog andere tradities met stieren in Catalonië zoals het ‘bou embolat’ waarbij er aan de horens van een stier vuurwerk of bollen met vuur worden vastgebonden en de ‘bous a la mar’ waarbij het de bedoeling is dat de stieren in zee belanden. Deze festiviteiten samen kunnen omschreven worden als ‘correbous’ in Catalonië.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.