Chinese bazaars doorstaan de corona-crisis in Spanje

Chinese bazaars doorstaan de corona-crisis in Spanje
Beeld: Twitter

Chinese bazaars doorstaan de corona-crisis in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de vereniging van Aziatische ondernemingen in Spanje weten de eigenaren van de bekende Chinese bazaars en winkels de corona-crisis over het algemeen goed te doorstaan. Maar toch hebben ook de ‘Chinos’ te maken met omzetdalingen tot 30 procent en zijn er honderden Chinese bazaars inmiddels tijdelijk of definitief gesloten in Spanje of zijn deze omgetoverd tot andere winkels.

De moeilijke situatie van de Chinese bazaars wordt bevestigd door Fu Zheng Hong of Felipe Fu zoals ze hem kennen in Sevilla, voorzitter van de Asociación de chinos de Andalucía en España. Maar wat voor Andalusië geldt zal ook gelden voor de rest van Spanje want de corona-crisis heeft in het hele land hard toegeslagen.

Veel Aziatische ondernemers weten de corona-crisis goed te doorstaan maar hebben wel omzetdalingen van 30 procent of zelfs meer. Maar de meeste Chinese bazaars blijven open terwijl men wacht op betere tijden. Er zijn echter ook veel eigenaren die hun bazaar gesloten hebben en zijn teruggekeerd naar China in afwachting van betere tijden. 

Het probleem daarbij is echter dat de huren in Spanje gestegen zijn wat de terugkeer moeilijk maakt. Andere eigenaren hebben zichzelf (zoals vaak bij Aziatische ondernemers) opnieuw uitgevonden en hebben hun Chinese bazaar omgetoverd tot bakkerijen en/of andere winkels waar behoefte naar is. De Chinese ondernemer is innovatief, flexibel en actief genoeg om zichzelf te herontdekken en moeilijke situaties te overleven.

De sluiting van de Chinese bazaars in de Spaanse steden en dorpen heeft alles te maken met de corona-crisis en het ontbrekende vertrouwen in de toekomst. Veel Chinezen zijn teruggekeerd naar China om gevaccineerd te worden en wachten op betere tijden in Spanje of zijn in China iets begonnen. De kans is echter groot dat in de toekomst er minder Chinese bazaars te zien zullen zijn omdat de Spaanse consumenten vanwege de corona-crisis ook een andere manier van kopen hebben, namelijk online via de webwinkels in plaats van fysiek in de winkel op straat. Ook wordt er in de Chinese bazaars minder verkocht omdat het nationale en internationale toerisme flink gedaald is.

Naast de hogere huren voor lokalen en winkels, is het transport van China naar Europa en dus ook naar Spanje ook veel duurder geworden waardoor de verkoop van de goedkoper producten in de Chinese bazaars ook moeilijker is geworden. Verder zijn veel Chinese ondernemers in Spanje ‘bang’ geworden vanwege het coronavirus want ze zijn van mening dat ze in China veiliger zijn omdat men zich daar meer aan de regels houdt.

Volgens het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) leefden er op 1 januari 2020 in Spanje 232.807 Chinezen en was dat aantal op 1 januari 2021 gedaald naar 228.564 Chinezen die officieel ingeschreven staan in Spanje.

Ga naar de inhoud