Derde vliegtuig met evacués uit Afghanistan aangekomen bij opvangkamp Madrid

Derde vliegtuig met geëvacueerden uit Afghanistan aangekomen bij opvangkamp Madrid
Beeld: Twitter

Derde vliegtuig met evacués uit Afghanistan aangekomen bij opvangkamp Madrid

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op zaterdag is het derde Spaanse vliegtuig met Afghaanse evacués aangekomen bij de luchthaven van Torrejón de Ardoz nabij Madrid. Het is bij dit militaire vliegveld waar een tijdelijk opvangkamp in recordtijd werd opgebouwd om maximaal 800 evacués gedurende maximaal 72 uur op te vangen en te huisvesten. De bedoeling is dat dit opvangkamp als een ‘Europese hub’ dienst doet van waaruit de evacués verspreid worden over de 27 EU-lidstaten. 

Op zaterdag bracht de Spaanse premier Pedro Sánchez samen met de Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en de Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid Josep Borrell een bezoek aan de militaire luchthaven in Torrejón de Ardoz nabij Madrid. 

Het speciale tijdelijke opvangkamp is door militairen van de Unidad Militar de Emergencias (UME) in slechts 24 uur opgebouwd en bestaat uit tientallen speciale iglotenten met aparte ruimtes voor vrouwen en kinderen. De Afghaanse evacués zullen maximaal 72 uur in dit speciale kamp verblijven waarna ze verdeeld worden over de diverse EU-lidstaten. Spanje heeft zich als ‘Europese hub’ aangeboden om als centraal punt dienst te doen voor de opvang van evacués.

Na aankomst in het opvangkamp moet iedereen een antigeen Covid-test ondergaan waarna de vrouwen en kinderen en de mannen verdeeld worden over de speciale iglotenten voor de vrouwen en kinderen met plaats voor 500 evacués en een grote slaapruimte voor de mannen met stapelbedden en plaats voor 200 evacués. De ruimtes hebben air conditioning omdat het extreem warm is in Madrid. Kinderen kunnen spelen in een speciaal opgezette kinderspeelplaats. Er is een kantine met plaats voor 200 personen en speciale ruimtes met douches, wasruimtes en toiletten.

Tot nu toe zijn er drie Spaanse vliegtuigen aangekomen uit Dubai. Op donderdag landde het eerste toestel met 53 personen aan boord, op vrijdag een vliegtuig met 110 personen en op zaterdag nog eens 110 personen. Aan boord bevinden zich personeel met hun families die onder andere gewerkt hebben voor de Spaanse militairen en/of voor de ambassade. Verder zat in het tweede vliegtuig ook de Afghaanse basketbalster Nilofat Bayat die om evacuatie vroeg.

Ga naar de inhoud