Wanneer begint het nieuwe schooljaar 2022/2023 in Spanje?

Wanneer begint het nieuwe schooljaar in Spanje?
Beeld: Canva

Wanneer begint het nieuwe schooljaar 2022/2023 in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Terwijl men in Nederland in de regio midden op 22 augustus, regio noord op 29 augustus en regio zuid op 5 september weer naar school gaat en de kinderen in België op 1 september weer beginnen met het schooljaar 2022/2023, is dat in Spanje pas tussen 9 en 18 september, afhankelijk van de regio. De Spaanse kinderen hebben dan drie maanden zomervakantie achter de rug en velen van hen zullen weer blij zijn dat ze naar school kunnen gaan.

In Spanje hebben de schoolkinderen ongeveer drie maanden zomervakantie tussen om en nabij 20 juni en 18 september (verschillend per regio en type school). De reden voor deze extra lange zomer met vakantieplezier voor de kinderen is verschillend zoals we HIER in ons eerder verschenen artikel uit leggen maar feit is dat het voor veel ouders een erg lange periode is.

La vuelta al cole” oftewel de terugkeer naar school zit er voor de miljoenen schoolkinderen in Spanje weer aan te komen. Veel kinderen zullen daar geen zin in hebben terwijl andere kinderen het weer geweldig vinden om bij hun klasgenootjes te zijn. Zoals te verwachten is het scholensysteem in Spanje anders dan in Nederland of België maar dat wil niet zeggen dat deze beter of slechter is.

Hieronder omschrijven we in het kort enkele Spaanse termen die je veel hoort in het Spaanse scholensysteem en daarnaast geven we de begin- en einddata van de scholen in de populaire regio’s van Spanje, die delen van het land waar de meeste Nederlandse en Belgische kinderen wonen.

Na de aanvang van het nieuwe schooljaar 2022/2023 zullen de schoolkinderen moeten wachten tot de kerst om tussen ongeveer 23 december en 9 januari van de kerstvakantie (Navidad) te kunnen genieten en daarna weer de Paasvakantie (Semana Santa) tussen 1 en 9 april 2023 (deze data kunnen per regio verschillen, zie hieronder).

Scholen

Het Spaanse onderwijs staat weliswaar niet bovenaan de lijst van Europa’s beste maar de laatste jaren is deze flink verbeterd. Tussen de 0 en 3 jaar bestaat er de crèche (guarderia) waarna tussen de 3 en 6 jaar de kleuterschool (infantil) volgt.

In de Spaanse Grondwet staat dat alle kinderen tussen 6 en 16 jaar verplicht naar school moeten met een basisonderwijs (primaria) tussen 6 en 12 jaar en een verplicht voortgezet onderwijs (secundaria of Educación Secundaria Obligatoria = ESO) tot 16 jaar waarna de kinderen verplicht een ESO diploma moeten halen.

Na deze leeftijd is het studeren niet meer verplicht maar gaan veel kinderen toch door met studeren (bachillerato) waarna toelatingsexamens (selectividad) volgen om toegelaten te worden bij universiteiten (universidad) naar eigen keuze.

Schooldata

De autonome regio’s in Spanje hebben de nieuwe schooldata weken geleden al gepland waarbij elke regio verplicht 175 schooldagen moet hebben. Naast de verplichte schooldagen hebben de kinderen kerstvakantie (Navidad) tussen 22/23 december en 9 januari en de paasvakantie (Semana Santa) tussen 1 april en 9 april (2023).

Daarnaast zijn er veel nationale, regionale of lokale data waarbij de schoolkinderen vrij hebben. Op 12 oktober, 1 november, 6, 8 en 25 december, 1 en 6 januari en 1 mei hebben de schoolkinderen, net zoals de ouders, ook vrij in heel Spanje. Hieronder een overzicht van de schooldata in de populaire regio’s van Spanje.

Andalusië

In de Zuid Spaanse regio, die overigens heel populair is bij Nederlanders en Belgen om te gaan wonen, moeten de infantil en primaria op 12 september beginnen terwijl de oudere kinderen oftewel secundaria en bachillerato op 15 september beginnen met hun nieuwe schooljaar welke zal eindigen op 22/23 juni 2023. Tussendoor hebben alle scholen tussen 23/24 december en 8 januari kerstvakantie en tussen 1 en 9 april 2023 paasvakantie (Semana Santa). Daarnaast zijn er meestal nog regionale, provinciale of lokale feestdagen waarop kinderen vaak vrij hebben.

Aragón

In de autonome regio Aragón beginnen infantil en primaria op 8 september beginnen terwijl de oudere kinderen oftewel secundaria en bachillerato op 12 september beginnen met hun nieuwe schooljaar welke zal eindigen op 23 juni 2023. Tussendoor hebben alle scholen tussen 22 december en 6 januari kerstvakantie en tussen 3 en 10 april paasvakantie (Semana Santa). Daarnaast zijn er meestal nog regionale, provinciale of lokale feestdagen waarop kinderen vaak vrij hebben.

Balearen eilanden

Op de Balearen eilanden beginnen alle schoolkinderen het nieuwe schooljaar op 12 september en eindigt iedereen op 23 juni 2023. Tussendoor hebben alle scholen tussen 23 december en 6 januari kerstvakantie en tussen 6 en 14 april paasvakantie (Semana Santa). Daarnaast zijn er meestal nog regionale, provinciale of lokale feestdagen waarop kinderen vaak vrij hebben.

Catalonië

In de Noord Spaanse regio Catalonië wonen ook veel buitenlandse kinderen waarvan alle leeftijdscategorieën op 5 of 7 september beginnen met het nieuwe schooljaar die voor alle schoolkinderen zal eindigen op 20 of 22 juni 2023. De kinderen hebben kerstvakantie tussen 22 december en 8 januari maar de paasvakantie tussen 3 en 10 april. Daarnaast zijn er meestal nog regionale, provinciale of lokale feestdagen waarop kinderen vaak vrij hebben.

Canarische Eilanden

Op de Canarische Eilanden beginnen de infantil en primaria op 9 september terwijl de oudere schoolkinderen dat zullen doen op 12 september waarbij het schooljaar voor alle kinderen zal eindigen op 23 juni 2023. Tussen 23 december en 6 januari hebben de kinderen de kerstvakantie terwijl de paasvakantie voor hen tussen 3 en 7 april zal vallen. Daarnaast zijn er meestal nog regionale, provinciale of lokale feestdagen waarop kinderen vaak vrij hebben.

Extremadura

In de regio Extremadura beginnet het schoolkaar op 8 september terwijl het schooljaar voor alle kinderen zal eindigen op 21 juni 2023. Tussen 23 december en 6 januari hebben de kinderen de kerstvakantie terwijl de paasvakantie voor hen tussen 7 en 17 april zal vallen. Daarnaast zijn er meestal nog regionale, provinciale of lokale feestdagen waarop kinderen vaak vrij hebben.

Madrid

In de hoofdstad van Spanje en de gelijknamige deelstaat gaan de kinderen van infantil en primaria op 7 of 8 september terug naar school en eindigen zij op 22 juni 2023. De kerstvakantie zal hier plaatsvinden tussen 23 december en 8 januari terwijl men in de regio Madrid de paasvakantie viert tussen 31 maart en 10 april. Daarnaast zijn er meestal nog regionale, provinciale of lokale feestdagen waarop kinderen vaak vrij hebben.

Murcia

In de regio Murcia zullen de schoolkinderen met hun nieuwe schooljaar beginnen op 6 en 12 september waarbij de kinderen in infantil en primaria eindigen tussen 21 en 28 juni 2023. De secundaria en bachillerato beginnen hun nieuwe schooljaar tussen 12 en 15 september en eindigen tussen 20 en 27 juni 2023 hun nieuwe schooljaar. De kerstvakantie begint in deze regio op 23/24 december en eindigt op 8 januari terwijl de paasvakantie tussen 31 maart en 9 of 16 april gevierd wordt. Daarnaast zijn er meestal nog regionale, provinciale of lokale feestdagen waarop kinderen vaak vrij hebben.

Comunidad Valenciana

In de regio waar de meeste Nederlanders en Belgen wonen beginnen de scholen voor alle schoolkinderen op 8 september waarbij deze voor alle leerlingen eindigt op 21 juni 2023. De kerstvakantie is in de regio Valencia tussen 23 december en 6 januari en de paasvakantie tussen 6 en 17 april. Daarnaast zijn er meestal nog regionale, provinciale of lokale feestdagen waarop kinderen vaak vrij hebben.

Het kan voorkomen dat er in bovenstaande data enkele fouten zitten maar dit is wat wij op deze website gevonden hebben. Mochten er lezers uit de bovenstaande regio’s zijn die andere data hebben dan horen we dat graag.

Ga naar de inhoud