Hondenbezitters in Spanje moeten vanaf september verplicht een verzekering hebben

Hondenbezitters in Spanje moeten vanaf september verplicht een verzekering hebben
Beeld: via canva.com

Hondenbezitters in Spanje moeten vanaf september verplicht een verzekering hebben

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In veel Spaanse huishoudens leven huisdieren, in sommige huishoudens zelfs meer dieren dan mensen. Honden, katten en andere dieren zijn inmiddels een belangrijk onderdeel van het gezin geworden. De nieuwe Wet op het Dierenwelzijn verplicht alle gezinnen met huisdieren in Spanje om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De verzekering is van toepassing op alle rassen en moet verplicht worden in september.

De nieuwe wet ‘Ley de Bienestar Animal’ in Spanje treedt op 29 september 2023 in werking. De wet heeft als doel dieren te beschermen en verwaarlozing te voorkomen. Onder andere worden honden en katten niet meer verkocht in winkels, is een lijst van verboden huisdieren opgesteld en wordt de tijd dat huisdieren alleen kunnen worden achtergelaten beperkt.

De nieuwe Wet op het Dierenwelzijn maakt het ook verplicht voor alle hondenbezitters om een aansprakelijkheidsverzekering (seguro de responsabilidad civil) af te sluiten, ongeacht het ras van de hond. Dit is een belangrijke maatregel om de verantwoordelijkheid van hondenbezitters te vergroten en om schade die door honden wordt veroorzaakt te vergoeden.

De Wet op het Dierenwelzijn is op 28 maart 2023 gepubliceerd in het Staatsblad (BOE). Artikel 30 van de wet zegt het volgende over de aansprakelijkheidsverzekering: In het geval van de eigendom van honden en gedurende het hele leven van het dier, moet de eigenaar een aansprakelijkheidsverzekering voor schade aan derden afsluiten en in stand houden. Deze verzekering moet ook de personen dekken die verantwoordelijk zijn voor het dier, voor een bedrag dat voldoende is om de mogelijke kosten te dekken, die bij reglement worden vastgesteld.

Voor de aansprakelijkheidsverzekering die verplicht is voor alle hondenrassen, hebben de meeste verzekeraars al verzekeringen voor huisdieren. Sommige verzekeringen bieden alleen aansprakelijkheidsverzekering, die verplicht is, en andere verzekeringen bieden meer dekkingen die voor eigenaren interessant kunnen zijn, zoals verzekeringen die dierenarts zorg of telefonische ondersteuning dekken. De prijzen variëren van 50 tot 100 euro per maand.

Ga naar de inhoud