Lichte aardbevingen bij de Costa Brava en Costa Blanca

Lichte aardbevingen bij de Costa Brava en Costa Blanca
Beeld: via canva.com

Lichte aardbevingen bij de Costa Brava en Costa Blanca

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op zondag hebben er twee aardbevingen plaatsgevonden bij de Costa Brava en bij de Costa Blanca. De eerste aardbeving vond plaats tussen Pedreguer en Denia aan de Costa Blanca en had een kracht van 1,9 op de schaal van Richter. De tweede was een onderzeese beving voor de kust van de Costa Brava met een kracht van 3,9 op de schaal van Richter. 

De eerste aardbeving vond plaats op zeven kilometer diepte in het achterland van de Costa Blanca tussen Pedreguer en Denia rond 16.15 uur zondagmiddag. Het was een lichte aardbeving van slechts 1,9 op de schaal van Richter, maar die toch eventueel gevoeld kon worden in Pedreguer en diverse andere plaatsen dichtbij het epicentrum.

De tweede aardbeving, of beter gezegd onderzeese beving of zeebeving, vond plaats in de zogenaamde Golf van Leon, op vijf kilometer diepte voor de kust van de Costa Brava. Dat gebeurde om 22.22 uur zondagavond. Deze beving kon op meerdere plaatsen gevoeld worden zoals Escala, Estartit, Cadaques, Canyelles, Palafrugell, Rosas en Banyoles om er een paar te noemen, zoals gemeld op de website van het Spaanse Geografische Instituut IGN.

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens, maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt, maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

Ga naar de inhoud