Nederland levert F-16’s aan Oekraïne, maar wat doet Spanje?

Nederland levert F-16's aan Oekraïne, maar wat doet Spanje?
Beeld: Ministerio de Defensa España / flickr

Nederland levert F-16’s aan Oekraïne, maar wat doet Spanje?

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Nederland en Denemarken gaan samen F-16 gevechtsvliegtuigen leveren aan Oekraïne. Demissionair premier Mark Rutte maakte dat zondag bekend na een ontmoeting met de Oekraïense president Volodimir Zelenski op vliegbasis Eindhoven. Voordat deze vliegtuigen geleverd worden, moeten de Oekraïense piloten getraind worden. Maar hoe is dat met Spanje?

Spanje heeft tot nu toe geweigerd om Oekraïense piloten op te leiden. De reden daarvoor is omdat het land niet over F-16-gevechtsvliegtuigen beschikt. De Spaanse luchtmacht heeft F-18 en Eurofighter gevechtsvliegtuigen en elk model heeft zijn eigen kenmerken, aldus de Spaanse minister van Defensie.

De (voorlopige) positie van Spanje is dus bekend, maar andere Europese landen die ook niet over F-16’s beschikken, hebben wel aangeboden om Oekraïense piloten te trainen in het vliegen met westerse gevechtsvliegtuigen. Zo heeft de Franse president Emmanuel Macron gezegd dat Frankrijk bereid is om Oekraïne te helpen de Russische aanval te weerstaan. 

Ook de Britse premier Rishi Sunak heeft toegezegd om Oekraïense piloten te trainen, maar niet om gevechtsvliegtuigen te sturen. De Britse luchtmacht, de Royal Air Force, heeft F-35’s en Eurofighters, maar geen F-16’s. België dat ook een training aan Oekraïne heeft aangeboden, bevindt zich in dezelfde situatie.

Spaanse vliegtuigen

Spanje heeft op dit moment in totaal 74 Eurofighter en 40 F-18 gevechtsvliegtuigen. In 2026 zal Spanje 20 nieuwe Eurofighter-vliegtuigen ontvangen, waardoor het totale aantal Eurofighter-vliegtuigen op 94 komt. De F-18-vloot zal dan worden teruggebracht tot 20 vliegtuigen.

De Spaanse luchtmacht heeft de Eurofighter sinds 2003 in gebruik. De F-18 is in gebruik sinds 1995. De Eurofighter is een modern, multifunctioneel gevechtsvliegtuig dat is ontworpen voor lucht-lucht en lucht-grond aanvallen. De F-18 is een multifunctioneel gevechtsvliegtuig dat is ontworpen voor lucht-lucht aanvallen.

Ga naar de inhoud