Search
menu
Search

Wanneer begint het nieuwe schooljaar 2023/2024 in Spanje?

Wanneer begint het nieuwe schooljaar 2023/2024 in Spanje?
Beeld: via canva.com

Wanneer begint het nieuwe schooljaar 2023/2024 in Spanje?

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Terwijl de kinderen in Nederland in de regio zuid op 21 augustus, regio midden op 28 augustus en regio noord op 4 september weer naar school gaan en de kinderen in België op 1 september (Vlaanderen) of 29 augustus (Wallonië) weer beginnen met het schooljaar 2023/2024, is dat in Spanje pas tussen 9 en 18 september, afhankelijk van de regio. De Spaanse kinderen hebben dan drie maanden zomervakantie achter de rug en velen van hen zullen weer blij zijn dat ze naar school kunnen gaan.

In Spanje hebben de schoolkinderen ongeveer drie maanden zomervakantie tussen om en nabij 20 juni en 18 september (verschillend per regio en type school). De reden voor deze extra lange zomer met vakantieplezier voor de kinderen is verschillend, maar feit is dat het voor veel ouders een erg lange periode is.

‘La vuelta al cole’ ofwel de ‘terugkeer naar school’ zit er voor de miljoenen schoolkinderen in Spanje weer aan te komen. Veel kinderen zullen daar geen zin in hebben, terwijl andere kinderen het weer geweldig vinden om bij hun klasgenootjes te zijn. Zoals te verwachten is het schoolsysteem in Spanje anders dan in Nederland of België, maar dat wil niet zeggen dat deze beter of slechter is.

Hieronder beschrijven we in het kort enkele Spaanse termen die je veel hoort in het Spaanse schoolsysteem en daarnaast geven we de begin- en einddata van de scholen in enkele populaire regio’s van Spanje, die delen van het land waar de meeste Nederlandse en Belgische kinderen wonen.

Na de aanvang van het nieuwe schooljaar 2023/2024 zullen de schoolkinderen moeten wachten tot de kerst om tussen ongeveer 23 december en 7 januari van de kerstvakantie (Navidad) te kunnen genieten en daarna weer de Paasvakantie (Semana Santa) tussen 25 en 31 maart 2024 (deze data kunnen per regio verschillen).

Scholen

Het Spaanse onderwijs staat weliswaar niet bovenaan de lijst van Europa’s beste, maar de laatste jaren is dit flink verbeterd. Tussen de 0 en 3 jaar bestaat er de crèche (guarderia) waarna tussen de 3 en 6 jaar de kleuterschool (infantil) volgt.

In de Spaanse Grondwet staat dat alle kinderen tussen 6 en 16 jaar verplicht naar school moeten met een basisonderwijs (primaria) tussen 6 en 12 jaar en een verplicht voortgezet onderwijs (secundaria of Educación Secundaria Obligatoria = ESO) tot 16 jaar waarna de kinderen verplicht een ESO-diploma moeten halen.

Na deze leeftijd is het studeren niet meer verplicht maar gaan veel kinderen toch door met studeren (bachillerato) waarna toelatingsexamens (selectividad) volgen om toegelaten te worden bij universiteiten (universidad) naar eigen keuze.

Schooldata

De autonome regio’s in Spanje hebben de nieuwe schooldata weken geleden al gepland waarbij elke regio verplicht 175 schooldagen moet hebben. Naast de verplichte schooldagen hebben de kinderen kerstvakantie (Navidad) tussen 23 december en 7 januari en de paasvakantie (Semana Santa) tussen 25 en 31 maart (2024). Deze data kunnen verschillen per autonome regio.

Daarnaast zijn er veel nationale, regionale of lokale data waarbij de schoolkinderen vrij hebben. Op 12 oktober, 1 november, 6, 8 en 25 december, 1 en 6 januari en 1 mei hebben de schoolkinderen, net zoals de ouders, ook vrij in heel Spanje. Hieronder een overzicht van de schooldata in de populaire regio’s van Spanje.

Andalusië

In de Zuid Spaanse regio, die overigens heel populair is bij Nederlanders en Belgen om te gaan wonen, moeten de infantil en primaria op 11 september beginnen terwijl de oudere kinderen oftewel secundaria en bachillerato op 15 september beginnen met hun nieuwe schooljaar welke zal eindigen op 24/25 juni 2024. Tussendoor hebben alle scholen tussen 23 december en 7  januari kerstvakantie en tussen 25 en 31 maart 2024 paasvakantie (Semana Santa). Daarnaast zijn er meestal nog regionale, provinciale of lokale feestdagen waarop kinderen vaak vrij hebben, zoals 28 februari op de ‘Día de Andalucía’.

Aragón

In de autonome regio Aragón beginnen infantil en primaria op 7 september terwijl de oudere kinderen oftewel secundaria en bachillerato op 12 september beginnen met hun nieuwe schooljaar die zal eindigen op 21 juni 2024. Tussendoor hebben alle scholen tussen 21 december en 5 januari kerstvakantie en tussen 28 maart en 5 april 2024 paasvakantie (Semana Santa). Daarnaast zijn er meestal nog regionale, provinciale of lokale feestdagen waarop kinderen vaak vrij hebben, zoals op 23 april op de ‘Día de Aragón’.

Balearen eilanden

Op de Balearen eilanden beginnen alle schoolkinderen het nieuwe schooljaar op 11 september en eindigt iedereen op 21 juni 2024. Tussendoor hebben alle scholen tussen 22 december en 5 januari kerstvakantie en tussen 28 maart en 5 april 2024 paasvakantie (Semana Santa). Daarnaast zijn er meestal nog regionale, provinciale of lokale feestdagen waarop kinderen vaak vrij hebben, zoals op 1 maart op de ‘Día de Baleares’.

Catalonië

In de Noord-Spaanse regio Catalonië wonen ook veel buitenlandse kinderen waarvan alle leeftijdscategorieën op 6 en 12 september beginnen met het nieuwe schooljaar die voor alle schoolkinderen zal eindigen op 21 juni 2024. De kinderen hebben kerstvakantie tussen 21 december en 7 januari vrij en voor de paasvakantie tussen 23 maart en 1 april 2024. Daarnaast zijn er meestal nog regionale, provinciale of lokale feestdagen waarop kinderen vaak vrij hebben.

Canarische Eilanden

Op de Canarische Eilanden beginnen de infantil en primaria op 11 september terwijl de oudere schoolkinderen dat zullen doen op 12 september waarbij het schooljaar voor alle kinderen zal eindigen op 21 juni 2024. Tussen 22 december en 8 januari hebben de kinderen de kerstvakantie terwijl de paasvakantie voor hen tussen 25 en 29 maart 2024 zal vallen. Daarnaast zijn er meestal nog regionale, provinciale of lokale feestdagen waarop kinderen vaak vrij hebben.

Madrid

In de hoofdstad van Spanje en de gelijknamige deelstaat gaan de kinderen van infantil en primaria op 6 of 7 september terug naar school en eindigen zij op 21 juni 2024. De kerstvakantie zal hier plaatsvinden tussen 23 december en 8 januari terwijl men in de regio Madrid de paasvakantie viert tussen 23 en 31 maart 2024. Daarnaast zijn er meestal nog regionale, provinciale of lokale feestdagen waarop kinderen vaak vrij hebben.

Murcia

In de regio Murcia zullen de schoolkinderen met hun nieuwe schooljaar beginnen op 8 september waarbij de kinderen in infantil en primaria eindigen op 21 juni 2024. De secundaria en bachillerato beginnen hun nieuwe schooljaar op 11 september en eindigen tussen 19 juni 2024 hun nieuwe schooljaar. De kerstvakantie begint in deze regio op 24 december en eindigt op 6 januari terwijl de paasvakantie tussen 25 maart en 1 april 2024 gevierd wordt. Daarnaast zijn er meestal nog regionale, provinciale of lokale feestdagen waarop kinderen vaak vrij hebben.

Comunidad Valenciana

In de regio waar de meeste Nederlanders en Belgen wonen beginnen de scholen voor alle schoolkinderen op 11 september waarbij deze voor alle leerlingen eindigt op 21 juni 2024. De kerstvakantie is in de regio Valencia tussen 22 december en 7 januari en de paasvakantie tussen 28 maart en 8 april 2024. Daarnaast zijn er meestal nog regionale, provinciale of lokale feestdagen waarop kinderen vaak vrij hebben.

Het kan voorkomen dat er in bovenstaande data enkele fouten zitten, maar dit is wat we op deze website gevonden hebben. Mochten er lezers uit de bovenstaande regio’s zijn die andere data hebben dan horen we dat graag.

Ga naar de inhoud