skip to Main Content
Buitenlandse investeringen in Catalonië met 41 procent gedaald
123rf

Buitenlandse investeringen in Catalonië met 41 procent gedaald

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Buitenlandse investeringen in Catalonië met 41 procent gedaald

123rf

BARCELONA – De investeringen in de autonome deelstaat Catalonië zijn gedurende het eerste half jaar met 41% gedaald ten opzichte van het eerste semester vorig jaar. Terwijl de investeringen in Catalonië zijn gedaald zijn deze nationaal gezien met 1,3% gestegen aldus het ministerie van Industrie, Handel en Toerisme.

In totaal is er door buitenlandse bedrijven 11,9 miljard euro geïnvesteerd in heel Spanje, een stijging van 1,3% in het eerste half jaar van 2018. Gekeken naar de autonome deelstaten kan geconstateerd worden dat 70% van de buitenlandse investeringen plaats vonden in de Comunidad de Madrid, 8,3% in Catalonië, 5,3% in Baskenland, 1,9% in de Comunidad Valenciana en 1,7% in Andalusië.

Tussen januari en juni stegen de buitenlandse investeringen in Madrid met 43,7% tot 2,5 miljard euro terwijl deze investering in Catalonië daalde met 41% naar 993 miljoen euro, aldus de Catalaanse krant La Vanguardia.

Weliswaar stegen de investeringen gedurende het eerste half jaar maar tijdens het tweede trimester daalden deze in Spanje met 22% tot 4,4 miljard euro. In dat tweede trimester ging 51% van deze internationale investering naar Madrid met 2,2 miljard euro en 645 miljoen euro naar Catalonië, een 16% minder maar nog steeds 14,5% van alle buitenlandse investeringen in het tweede trimester.

Sinds dat de economische crisis begon in 2008 is 57,8% van alle buitenlandse investeringen naar de Comunidad de Madrid gegaan, 17,8% naar Catalonië, 4,6% naar Baskenland en 2,4% naar Andalusië.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Ik ben blij te horen dat het volgens sommigen nog zo goed gaat met Cataloniĕ. Kunnen ze alvast gaan sparen om hun 74 miljard schuld aan Spanje terug te betalen..

 2. Geen paniek. Deze daling (moet de cijfers nog analyseren om te zien van waar ze komt) voor Catalonië komt erna twee record jaren op gebied van investering. Bijkomend lijkt dit geen invloed te hebben op de overige (record export en stabiele economische groei wat mij ergens stoort omdat dit meestal in strijd is met een daling aan investering. Verder is er ook de volgende discrepantie=> The Financial Times has put Catalonia at the top of a list of the best places for foreign investment in south Europe for the years 2018 and 2019. The ranking is based on five criteria: economic potential, human capital, profitability, connectivity, and business climate. The business climate refers to the general environment in which businesses operate with regard to the attitudes of governments and lending institutions in relation to business activity.

  1. Klopt helemaal Jacob, wat je zegt…record export.
   Er zijn nog nooit zoveel bedrijven in 1 jaar buiten de regio gaan zitten.
   Dat is dus het export product nummer 1!
   Je moet wel eerlijk zijn, de hele regio daar heeft het meeste baat bij de EU!
   Subsidies vloeien er rijkelijk heen, en dat is al jaren zo. De hele landbouw regio hangt aan het EU infuus en dat weet iedereen daar.

   Dat een krant of een rating bureau een regio aanprijst en bovenaan zet, wil nog niet zeggen dat het ook terug te zien gaat zijn in de cijfers. Vraag het de Brazilianen maar eens, of aan een land als India, die stonden nog niet zo lang ook boven aan lijsten om vooral in te investeren….wat is er gebeurd?? Juist mensen lopen achter die kranten aan en verliezen massaal hun geld.

   Ik zal ook eerlijk zijn, de regio heeft op zich een mooi potentieel, maar dan zal men wel moeten regeren gaan daar en stoppen met de randzaken en dat telt eigenlijk voor heel Spanje momenteel. Van de reet afkomen en de potentie benutten die er is, voor andere landen dat afpakken!

   1. Onder tussen de oorsprong van de cijfers geanalyseerd een zoals verwacht is er bij het Madrileense officiële institut voor statistieken redelijk creatief om gegaan met het toe wijzen (boekingen) van buitenlandse investeringen . Maar bon uit de berekening komt dat de verkregen bedrag over zes maande eigenlijk iets je onder de standaard investering gemiddelde niveau is ( die zelf een beetje vertekend is omdat de externe investeringen in 2016 en 2017 meer dan abnormaal hoog waren) m.a.w. geen reden tot paniek.

    1. Oh er was of is dus wel degelijk paniek?
     Goh, dat je dat open en eerlijk hier durft neer te zetten.
     Het is niet voor niets dat men een enorme lobby heeft opgezet om bedrijven toch vooral in de regio te houden en weer terug te halen heh.
     Als het allemaal wel mee zou vallen, had men dat ook niet hoeven doen.
     Wat heeft dat te maken met de investeringen? Alles, als bedrijven op papier elders zitten, betalen ze hun belastingen ook elders en geven ze hun cijfers ook elders op, dat zal mede een oorzaak zijn van de daling.

 3. Nee hoor Miel. Klopt niets van. Het gaat uitstekend in Cataluña! Al dit nieuws is een complot uit Madrid. Ingefluisterd door Rajoy, die vanuit Santa Pola nog steeds aan de touwtjes trekt.

 4. Een flinke daling tegenover vorig jaar, maar anderzijds is Catalonië volgens het Centro de Predicción Económica (El Periódico) toch de derde meest dynamische deelstaat in 2018 met een groei van het PIB van 3,1%. Aragón (3,7%) en Murcia (3,2%) staan op de eerste en tweede plaats. Madrid valt met 2,8% (het nationaal gemiddelde) buiten de top-5. Het zal allemaal wel kloppen, zeker ?

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken