skip to Main Content
Catalonië wil het roken in de auto verbieden
123rf

Catalonië wil het roken in de auto verbieden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Catalonië wil het roken in de auto verbieden

123rf

BARCELONA – Als het aan de Catalaanse secretaris van de Volksgezondheid ligt dan moet er in Catalonië een verbod komen op het roken van sigaretten in de auto. Het voorstel van de Catalanen is om een stapje verder te gaan dan het verbod op roken in gesloten ruimtes uit 2011 en een verbod op het roken achter het stuur. Dat moet gebeuren om de gezondheid van de aanwezige kinderen, zwangere vrouwen en andere passieve rokers in de auto te verbeteren en om ongelukken te voorkomen.

Volgens de Salud Pública de la Generalitat de Catalunya is niet alleen het roken in de auto slecht voor de gezondheid van de rokers, kinderen en andere aanwezigen maar is het ook slecht voor het milieu, verwijzende naar de mensen die peuken, asbakken, aanstekers en lege pakjes uit het raam gooien en kunnen brandende peuken branden veroorzaken.

Het is niet de eerste keer dat men in Catalonië over een verbod praat wat betreft roken in de auto maar dat was tot nu toe altijd verbonden aan het aanwezig zijn van minderjarige kinderen of zwangere vrouwen in een auto. Het idee van de Catalaanse Volksgezondheid is echter dat er een algemeen verbod op roken achter het stuur of in de auto komt, net zoals in andere landen zoals Frankrijk, Groot Brittannië, Italië en Oostenrijk.

Om een verbod te realiseren moeten er echter wel wijzigingen komen in de autonome Catalaanse wet op verslavende middelen die stamt uit 1985. daarnaast dienen de Catalaanse autoriteiten de toestemming te hebben van de Catalaanse regioregering.

Voor de Spaanse verkeersdienst DGT is het roken in de auto echter een thema wat met de gezondheid te maken heeft en niet met de verkeersveiligheid, iets wat de Catalaanse Volksgezondheid wel wil invoeren. In de Spaanse verkeerswet staat al dat het al rokend rijden bekeurd kan worden voor afleiding, iets wat in de praktijk bijna nooit voorkomt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Ik ben geen roker maar ik vind het betuttelen wel erg ver gaan, straks kan men wel sigaretten kopen maar nergens opsteken.

  2. Ze hebben daar een punt heh, roken achter het stuur terwijl je aan het rijden bent, super goed dat dit verboden is, maar bekeur mensen dan ook eens zeg!
    Roken in de auto is inderdaad normaal iets dat mensen binnen hun eigen kring maar moeten regelen, dus zit je in de auto met meerdere mensen dan moeten die dat maar regelen samen, dat is geen taak voor de overheid, MAAR, aangezien inderdaad mensen peuken zo naar buiten gooien en asbakken overal maar leeggooien, dat vind ik dan wel weer een goed argument.
    Weeg je de voors en tegens tegen elkaar af, dan vind ik het een prima zaak om het roken in een auto te gaan verbieden.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken