Catalonië wil het roken in de auto verbieden

Oeps ... foto ontbreekt!

Catalonië wil het roken in de auto verbieden

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Als het aan de Catalaanse secretaris van de Volksgezondheid ligt dan moet er in Catalonië een verbod komen op het roken van sigaretten in de auto. Het voorstel van de Catalanen is om een stapje verder te gaan dan het verbod op roken in gesloten ruimtes uit 2011 en een verbod op het roken achter het stuur. Dat moet gebeuren om de gezondheid van de aanwezige kinderen, zwangere vrouwen en andere passieve rokers in de auto te verbeteren en om ongelukken te voorkomen.

Volgens de Salud Pública de la Generalitat de Catalunya is niet alleen het roken in de auto slecht voor de gezondheid van de rokers, kinderen en andere aanwezigen maar is het ook slecht voor het milieu, verwijzende naar de mensen die peuken, asbakken, aanstekers en lege pakjes uit het raam gooien en kunnen brandende peuken branden veroorzaken.

Het is niet de eerste keer dat men in Catalonië over een verbod praat wat betreft roken in de auto maar dat was tot nu toe altijd verbonden aan het aanwezig zijn van minderjarige kinderen of zwangere vrouwen in een auto. Het idee van de Catalaanse Volksgezondheid is echter dat er een algemeen verbod op roken achter het stuur of in de auto komt, net zoals in andere landen zoals Frankrijk, Groot Brittannië, Italië en Oostenrijk.

Om een verbod te realiseren moeten er echter wel wijzigingen komen in de autonome Catalaanse wet op verslavende middelen die stamt uit 1985. daarnaast dienen de Catalaanse autoriteiten de toestemming te hebben van de Catalaanse regioregering.

Voor de Spaanse verkeersdienst DGT is het roken in de auto echter een thema wat met de gezondheid te maken heeft en niet met de verkeersveiligheid, iets wat de Catalaanse Volksgezondheid wel wil invoeren. In de Spaanse verkeerswet staat al dat het al rokend rijden bekeurd kan worden voor afleiding, iets wat in de praktijk bijna nooit voorkomt.

Ga naar de inhoud