Luchtvervuiling in havens Ibiza en Formentera

Oeps ... foto ontbreekt!

Luchtvervuiling in havens Ibiza en Formentera

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

IBIZA – De haven La Savina op het eiland Formentera registreert hogere emissies dan toegestaan ​​van NO2 ofwel stikstofdioxide, een atmosferisch verontreinigend gas dat wordt geproduceerd door verbrandingsmotoren, zowel benzine als diesel in dit geval afkomstig van de plezierjachten. Ook de lucht in de haven van Ibiza is flink vervuild dankzij o.a. de cruiseschepen.   

Het meetstation in de haven van la Savina op Formentera naast het dok gebied van de schepen en het maritieme benzinestation, heeft pieken gemeten van 470 microgram NO2 per kubieke meter lucht en een gemiddelde van 321 microgram NO2. Het wettelijke limiet vastgesteld in het Koninklijk Besluit 102/2011 van 28 januari met betrekking tot de verbetering van de luchtkwaliteit is 200 microgram per kubieke meter.

De metingen werden uitgevoerd tussen 16 januari en 10 mei 2018 om gegevens te verzamelen over de uitstoot van vervuilende gassen door schepen. Daarbij moet men dus rekening houden dat de metingen plaatsvonden in het laagseizoen wanneer er veel minder verkeer is in de havens van de Balearen eilanden.

Naast de haven La Savina op Formentera had ook de haven van Eivissa op Ibiza te maken met een hogere luchtvervuiling. Volgens de onderzoekers wordt er door de haven meer zwavel in de atmosfeer uitgestoten dan alle auto’s in de stad samen. In het bijzonder waren de SOx-emissies van cruiseschepen die bij het eiland aankwamen 7,3 keer hoger dan die van het hele mobiele wagenpark in de stad Eivissa.

De regioregering van de Balearen heeft bijna 500.000 euro uitgetrokken om een netwerk van sensoren voor luchtkwaliteits- en geluidsoverlast controle uit te breiden naar de havens in Alcúdia, Maó, Eivissa en La Savina. Daarmee worden er weliswaar metingen gedaan maar het probleem blijft zolang er niets aan de cruiseschepen en plezierjachten gedaan wordt, aldus de experts.

Ga naar de inhoud