Luchtvervuiling in havens Ibiza en Formentera

Luchtvervuiling in havens Ibiza en Formentera
Beeld: 123rf

Luchtvervuiling in havens Ibiza en Formentera

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

IBIZA – De haven La Savina op het eiland Formentera registreert hogere emissies dan toegestaan ​​van NO2 ofwel stikstofdioxide, een atmosferisch verontreinigend gas dat wordt geproduceerd door verbrandingsmotoren, zowel benzine als diesel in dit geval afkomstig van de plezierjachten. Ook de lucht in de haven van Ibiza is flink vervuild dankzij o.a. de cruiseschepen.   

Het meetstation in de haven van la Savina op Formentera naast het dok gebied van de schepen en het maritieme benzinestation, heeft pieken gemeten van 470 microgram NO2 per kubieke meter lucht en een gemiddelde van 321 microgram NO2. Het wettelijke limiet vastgesteld in het Koninklijk Besluit 102/2011 van 28 januari met betrekking tot de verbetering van de luchtkwaliteit is 200 microgram per kubieke meter.

De metingen werden uitgevoerd tussen 16 januari en 10 mei 2018 om gegevens te verzamelen over de uitstoot van vervuilende gassen door schepen. Daarbij moet men dus rekening houden dat de metingen plaatsvonden in het laagseizoen wanneer er veel minder verkeer is in de havens van de Balearen eilanden.

Naast de haven La Savina op Formentera had ook de haven van Eivissa op Ibiza te maken met een hogere luchtvervuiling. Volgens de onderzoekers wordt er door de haven meer zwavel in de atmosfeer uitgestoten dan alle auto’s in de stad samen. In het bijzonder waren de SOx-emissies van cruiseschepen die bij het eiland aankwamen 7,3 keer hoger dan die van het hele mobiele wagenpark in de stad Eivissa.

De regioregering van de Balearen heeft bijna 500.000 euro uitgetrokken om een netwerk van sensoren voor luchtkwaliteits- en geluidsoverlast controle uit te breiden naar de havens in Alcúdia, Maó, Eivissa en La Savina. Daarmee worden er weliswaar metingen gedaan maar het probleem blijft zolang er niets aan de cruiseschepen en plezierjachten gedaan wordt, aldus de experts.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.