Search
menu
Search

Salou krijgt een nieuw treinstation maar minder treinen

Oeps ... foto ontbreekt!

Salou krijgt een nieuw treinstation maar minder treinen

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – Het nu bestaande treinstation in de bekende badplaats Salou aan de Costa Dorada zal binnenkort geen functie meer hebben aangezien er een nieuw spoor aangelegd is wat met een bocht om de kustplaats heen gaat. Het is al jaren een wens en een streven om de spoorlijn uit het centrum van de kustplaats weg te halen maar dat streven heeft dus nu vergaande gevolgen voor de badplaats en de treinpassagiers.

Al tientallen jaren wil de gemeente Salou dat de vervelende spoorlijn door het centrum van de badplaats verdwijnt. Deze spoorlijn zorgt dagelijks voor veel opstoppingen bij de spoorwegovergangen waardoor auto’s, fietsers en wandelaars vaak veel te lang stil staan en er soms dodelijke ongevallen plaatsvinden.

Salou heeft op dit moment twee treinstations, een (oude) in het centrum van de stad en een (nieuwe) bij het pretpark PortAventura. Het hoofdtreinstation zal verdwijnen maar PortAventura zal nog wel enkele treinen krijgen en omgetoverd worden naar Salou-PortAventura. De Spaanse spoorwegen Adif (onderdeel van Renfe) gaat een nieuw station bouwen en voorzieningen zoals parkeerplaatsen aanleggen wat in totaal zo’n 15,3 miljoen euro zal gaan kosten.

Nieuwe station

Het oude station gelegen in het centrum zal in de toekomst komen te vervallen waarna de treinen die nog naar of langs Salou rijden zullen moeten stoppen bij het nieuw te bouwen treinstation Salou-PortAventura. Dat station zal gelegen zijn aan de andere kant waar het huidige PortAventura station te vinden is, in de wijk Emprius aan een nieuw te bouwen weg langs de Passeig 30 d’Octubre.

Het nieuwe station zal 240 meter lang zijn en een perron hebben van 5 meter breed. Daarbij zal het huidige PortAventura station ook verbeterd worden. Naast het stationsgebouw zal er ook een parkeerplaats voor 200 voertuigen komen. Men verwacht dat de bouw 24 maanden zal duren en rond de 15,3 miljoen euro zal gaan kosten. 

Corredor

Het is nog steeds niet bekend wanneer het nieuw aangelegde spoor met de naam Corredor del Mediterraneo in gebruik genomen zal worden. Dit spoor gaat echter niet meer langs de kust waardoor het oude eenbaans-spoor komt te vervallen met als nadeel dat het bestaande treinstation niet meer wordt aangedaan door treinen. In principe wordt het hoofdstation voor de bezoekers en inwoners van Salou het nieuw gebouwde station van Cambrils, gelegen achter de voetbalvelden en nabij de AP-7 en A-7 wegen.

a31e03fe142b8d809f31ef050dd6c186
Huidige PortAventura treinstation in Salou

Treinen

In de toekomst zullen in Salou slechts enkele treinen stoppen die een verbinding maken met Tarragona en Barcelona. In de toekomst moeten er 28 verbindingen zijn (14 heen en 14 terug) waarvan slechts 8 (4 heen en 4 terug) naar Barcelona gaan en de overige 20 verbindingen (10 heen en 10 terug) bestaan uit de RT1 lijn tussen Salou en Tarragona.

Ook zijn er geen treinen meer mogelijk vanuit Salou naar het zuiden zoals Cambrils, Tortosa, Valencia en nog verder. Om naar het zuiden te reizen zullen treinpassagiers naar het nieuw gebouwde treinstation van Cambrils moeten gaan omdat de nieuwe Corredor del Mediterraneo daar wel stopt.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?