Salou krijgt een nieuw treinstation maar minder treinen

Salou krijgt een nieuw treinstation maar minder treinen
Beeld: 123rf

TARRAGONA – Het nu bestaande treinstation in de bekende badplaats Salou aan de Costa Dorada zal binnenkort geen functie meer hebben aangezien er een nieuw spoor aangelegd is wat met een bocht om de kustplaats heen gaat. Het is al jaren een wens en een streven om de spoorlijn uit het centrum van de kustplaats weg te halen maar dat streven heeft dus nu vergaande gevolgen voor de badplaats en de treinpassagiers.

Al tientallen jaren wil de gemeente Salou dat de vervelende spoorlijn door het centrum van de badplaats verdwijnt. Deze spoorlijn zorgt dagelijks voor veel opstoppingen bij de spoorwegovergangen waardoor auto’s, fietsers en wandelaars vaak veel te lang stil staan en er soms dodelijke ongevallen plaatsvinden.

Salou heeft op dit moment twee treinstations, een (oude) in het centrum van de stad en een (nieuwe) bij het pretpark PortAventura. Het hoofdtreinstation zal verdwijnen maar PortAventura zal nog wel enkele treinen krijgen en omgetoverd worden naar Salou-PortAventura. De Spaanse spoorwegen Adif (onderdeel van Renfe) gaat een nieuw station bouwen en voorzieningen zoals parkeerplaatsen aanleggen wat in totaal zo’n 15,3 miljoen euro zal gaan kosten.

Nieuwe station

Het oude station gelegen in het centrum zal in de toekomst komen te vervallen waarna de treinen die nog naar of langs Salou rijden zullen moeten stoppen bij het nieuw te bouwen treinstation Salou-PortAventura. Dat station zal gelegen zijn aan de andere kant waar het huidige PortAventura station te vinden is, in de wijk Emprius aan een nieuw te bouwen weg langs de Passeig 30 d’Octubre.

Het nieuwe station zal 240 meter lang zijn en een perron hebben van 5 meter breed. Daarbij zal het huidige PortAventura station ook verbeterd worden. Naast het stationsgebouw zal er ook een parkeerplaats voor 200 voertuigen komen. Men verwacht dat de bouw 24 maanden zal duren en rond de 15,3 miljoen euro zal gaan kosten. 

Corredor

Het is nog steeds niet bekend wanneer het nieuw aangelegde spoor met de naam Corredor del Mediterraneo in gebruik genomen zal worden. Dit spoor gaat echter niet meer langs de kust waardoor het oude eenbaans-spoor komt te vervallen met als nadeel dat het bestaande treinstation niet meer wordt aangedaan door treinen. In principe wordt het hoofdstation voor de bezoekers en inwoners van Salou het nieuw gebouwde station van Cambrils, gelegen achter de voetbalvelden en nabij de AP-7 en A-7 wegen.

Huidige PortAventura treinstation in Salou

Treinen

In de toekomst zullen in Salou slechts enkele treinen stoppen die een verbinding maken met Tarragona en Barcelona. In de toekomst moeten er 28 verbindingen zijn (14 heen en 14 terug) waarvan slechts 8 (4 heen en 4 terug) naar Barcelona gaan en de overige 20 verbindingen (10 heen en 10 terug) bestaan uit de RT1 lijn tussen Salou en Tarragona.

Ook zijn er geen treinen meer mogelijk vanuit Salou naar het zuiden zoals Cambrils, Tortosa, Valencia en nog verder. Om naar het zuiden te reizen zullen treinpassagiers naar het nieuw gebouwde treinstation van Cambrils moeten gaan omdat de nieuwe Corredor del Mediterraneo daar wel stopt.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

5
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
  Abonneer  
Abonneren op
ad

Ben deze morgen vertrokken vanuit het centrum Salou aan de fontein via Roma C Berenguer langs Politie Gemeente huis zo langs de Passeig del 30 d´october tot waar het nieuw station (Port Aventura) komt heb er 30 minuten over gegaan (doorstappen). Vraag me af of ze geen bus zouden inleggen want er moet nadien sporen uitgebroken worden nieuwe gelegd voor een tram ook de brug zou worden afgebroken op de Reus – Salou weg en een rotonde komen ( dit moest al af zijn sedert 2010). De 27.000 inwoners telt van 2012 meen ik. Heb gelezen dat er bij de… Lees verder »

Rob

Onnavolgbaar verhaal. En het nut van de laatste zin ontgaat me helemaal volledig. Cambrils zat 25 jaar geleden onder de modder . Ja, en?

Jamie

@Rob
Salou still has many residents most of who live in the area of the current station so I wouldn’t say almost nothing happens in winter. Cambrils has a larger population but not by that much. Cambria has just over 33000 residents, but Salou has almost 27000 residents.

Rob

Cambrils is als woonplaats sowieso belangrijker dan Salou. Daar gebeurt ‘s winters bijna niks.

Peter

Leuk om te weten voor ‘n volgende vakantie

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.