Het Spaanse Legioen bestaat 100 jaar

Wikimedia
Beeld: Wikimedia

Het Spaanse Legioen bestaat 100 jaar

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op zondag heeft men tijdens een plechtige ceremonie in de aanwezigheid van koning Felipe VI maar in afwezigheid van publiek het 100-jarige bestaan van het Spaans legioen gevierd. Wat de meeste mensen weten van het ‘Legión española’ is dat ze in ferme pas, met de rare mutsen en uniformen, samen met een geit defilés begeleiden en tijdens de Semana Santa in Málaga ‘de bruidegom van de dood’ zingen.

Het Spaans legioen ofwel het voormalige Spaanse Vreemdelingenlegioen, is een elite-onderdeel van het Spaanse leger, om precies te zijn van de landmacht. Het werd opgericht in 1920 en telt 5.000 soldaten. De eenheid wordt voornamelijk ingezet langs de kust van Marokko.

Het eerste en tweede tercio zijn gelegerd in de Spaanse exclaves in Marokko, respectievelijk Melilla en Ceuta. Het legioen werd oorspronkelijk opgericht naar het voorbeeld van het Franse Vreemdelingenlegioen. Momenteel is het echter geen vreemdelingenleger meer. Voordat Spanje zijn Afrikaanse territoria opgaf, was het Legioen gelegerd in Spaans-West-Afrika.

Het ‘Legión española’ werd op 28 januari 1920 opgericht maar op 20 september 1920 schreef de eerste soldaat zich in. Sindsdien hebben de soldaten van het legioen gevochten in de Rifoorlog (1920), Spaanse Burgeroorlog (1936-1939), Ifni oorlog (1957-1958), Oorlogen in Joegoslavië, Irakoorlog en Afghaanse Oorlog (2001-heden). Tegenwoordig helpen de legioensoldaten mee in de strijd tegen het coronavirus.

Tijdens de Witte Donderdag of Jueves Santo van de Heilige Week of Semana Santa in Málaga dragen soldaten van het legioen in de avonduren het beeld van de patroonheilige “Cristo de la Buena Muerte y Ánimas” vanuit de kerk Iglesia Santo Domingo over het plein plaza de Fray Alonso de Santo Tomás in een ganzenpas door de straten van Málaga.

De soldaten zingen op het moment dat de fanfare band van het Legioen de muziek inzet tegelijkertijd het lijflied van het Spaanse Legioen “El novio de la Muerte” wat voor veel bijstanders het hoogtepunt is en waar veel mensen kippenvel van krijgen en een traantje moeten wegpinken.

Tijdens andere defilés zoals op 12 oktober ‘Fiesta Nacional de España’ marcheren de soldaten van het Spaans legioen door de straten van Madrid waarbij niet alleen de soldaten een heel spektakel zijn maar ook de geit die altijd meeloopt.

Ga naar de inhoud