Het beste design hotel is te vinden in Spanje: de Parador van León

Het beste design hotel is te vinden in Spanje: de Parador van León
Beeld: 123rf

Het beste design hotel is te vinden in Spanje: de Parador van León

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LÉON – Het Hostal de San Marco ofwel de Parador van León in Castilië en León heeft de   International Hotel & Property Awards prijs gewonnen voor beste Europese hotel met minder dan 50 kamers. De vijfsterren Parador in León is eind 2020 na drie jaar gesloten te zijn geweest voor een uitgebreide verbouwing en verbetering weer opengegaan voor het publiek nadat Merry Design Studio het interieur van de Parador flink heeft verbeterd en gemoderniseerd.

Het historische Hostal de San Marcos is het juweel in de Paradores-keten en het nieuwe interieurontwerp door Merry Designs Studio is erkend met de onderscheiding voor hotels met minder dan 50 kamers bij de International Hotel & Property Awards. De designers hebben geëxperimenteerd met trends, vormen, materialen en vooral ideeën om zo unieke ruimtes met een ziel te creëren. 

Het project omvatte een uitgebreide hervorming van de gebouwen met de sloop en herinrichting van de meeste ruimtes, behalve die met historische betekenis die in wezen bewaard zijn gebleven. Er zijn meer dan 600 meubelstukken teruggevonden en meer dan 500 kunstwerken hebben weer een plaatsje gevonden in de vijfsterren Parador in León.

Deze Parador is te boeken via o.a. de Nederlandstalige reisorganisatie ParadoresReizen.com en kan of los of opgenomen in een georganiseerde autorondreis geboekt worden. Meer informatie lees je HIER.

Deze gerenoveerde Parador (Spaans staatshotel) is na de verbouwing de meest luxueuze van Spanje geworden. Deze imposante Parador, ‘Hostal San Marcos’ is gebouwd in de 16e eeuw in de typisch Spaanse Renaissance stijl met barokke elementen. De Parador is één van de mooiste Renaissance gebouwen van Spanje en laat zich dan ook slechts in superlatieven beschrijven. Een ‘must-see’. Na renovatie heeft de Parador nog ca. 50 kamers (i.p.v. 200 voorheen)!

Het interieur is op verrassende wijze aangepast aan de eisen van het moderne comfort. Het gebouw heeft een receptie, lift, salons, bar, airconditioning, winkeltje, internetaansluiting in de gemeenschappelijke ruimten en een prachtige tuin in de oude kloostergang. Liefhebbers van schilderkunst en antiek wanen zich hier beslist in een museum. 

Het voormalig klooster werd gesticht in de 12e eeuw door koning Alfonso VI. Het was een belangrijke overnachtingsplaats voor pelgrims op hun tocht naar het bedevaartsoord Santiago de Compostela. Later werd dit gebouw het hoofdkwartier van de Orde van Sint Jacobus waarvan de soldaten bescherming verschaften aan de pelgrims. Het originele gebouw werd vernield in de 16e eeuw en de constructie van de huidige Parador werd in 1515 voltooid. Verschillende kunstenaars hebben in hout en steen prachtige werken gemaakt, die bijdragen aan de historische sfeer van het gebouw. De kapel en de kapittelzaal zijn nog in de oude stijl.

Ga naar de inhoud