Skigebied Candanchu in de Spaanse Pyreneeën toch open deze winter

Skigebied Candanchu in de Spaanse Pyreneeën toch open deze winter
Beeld: 123rf

Skigebied Candanchu in de Spaanse Pyreneeën toch open deze winter

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Uiteindelijk is er goed nieuws voor het skigebied Candanchu in de Spaanse Pyreneeën in de provincie Huesca (Aragón) want via de regionale overheid heeft de eigenaar van het skistation een financiering kunnen krijgen. Als de sneeuw en de corona-crisis het toestaat dan zal Candanchu dus begin december opengaan voor alle skiërs.

Na maanden van onderhandelingen en veel geprotesteer op straat in de provincie Huesca en dan met name in het gebied vanaf de stad Jaca richting de bergen, is de kogel door de kerk en heeft de eigenaar van het ‘estación de esquí Candanchu’ aangekondigd deze winter open te gaan. Dankzij een financiering van de regionale overheid van Aragón en de provincie Huesca en de eigenaar van het skigebied Ibernieve kunnen de Spaanse skifans toch van de pistes van Candanchu genieten deze winter.

Zowel het skigebied Candanchu als het daartegenover gelegen skistation Astun hebben een financiering gekregen van vier miljoen euro. Met dit geld kunnen beide skistations de kosten betalen maar moet het geld wel met 1 procent rente in drie jaar tijd terug betaald worden.

Het skigebied Candanchu is gelegen op de grens van Spanje met Frankrijk op slechts een kilometer van de Somport grensovergang. Candanchu ligt samen met het ernaast gelegen skiresort Astun in de Pyreneeën van de provincie Huesca. Candanchu heeft 50,5 kilometer aan pistes. Candanchu was het eerste skigebied dat in Spanje geopend werd en het eerste skigebied waar skilessen te volgen waren.

Maar het skigebied heeft de corona-crisis niet overleefd en de huidige eigenaren wilden het skigebied sluiten omdat de verliezen te hoog waren. Candanchu is eigendom van Ibernieve, een private onderneming waardoor de regionale overheid in eerste instantie niet veel kon doen om de sluiting te stoppen. Maar uiteindelijk is dat dus wel gelukt en zal zullen Candanchu en Astun in de Puente de Diciembre (begin december) opengaan als de sneeuw en de corona-crisis dat toestaan.

Ga naar de inhoud