10x herfstfeesten in Spanje op rij

10x herfstfeesten in Spanje op rij
Beeld: Canva

10x herfstfeesten in Spanje op rij

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het glossy Spanje magazine ESPANJE! zocht de leukste herfstfeesten uit in heel Spanje. Bezoek bijvoorbeeld een van de saffraanoogstfeesten in Castilla-La Mancha of het Playmobilfeest in de ommuurde drakenstad Montblanc in Tarragona. Laat je op een Madrileens festival meevoeren naar de tijd van Don Quichot of geniet van tot een spectaculaire lichtshow in de kathedraal van Palma de Mallorca. 

De herfst is een van de mooiste jaargetijden in Spanje. Niet alleen zakken de temperaturen waardoor het aangenamer wordt op straat, maar ook de natuur verandert mee wat op zich al een spektakel is. Maar als je het leuk vindt om naar een feest of activiteit te gaan in de ‘otoño’, dan zijn de onderstaande mogelijkheden wellicht interessant om te bezoeken of om mee te maken.

¡LEUK! Neem nu een abonnement op ESPANJE! dat vier keer per jaar een 100 pagina’s tellend glossy magazine uitbrengt. Voor slechts € 26,95 krijg je met € 13 of 30% korting (normaal € 39,75) de huidige editie en de vier komende edities. KLIK HIER en meld je aan om meteen ESPANJE! te lezen (ook leuk als cadeau natuurlijk).

Semana Cervantina (7 t/m 16 oktober 2022)

De Semana Cervantina in Alcalá de Henares (Madrid) is een tijdmachine die je terugvoert naar de Gouden Eeuw. Dit lokale festival trekt jaarlijks 200.000 bezoekers en is een eerbetoon aan Miguel de Cervantes, de schrijver van het wereldberoemde boek Don Quichot. De feestweek is een aaneenschakeling van culturele evenementen op het gebied van literatuur, muziek en theater. Dagelijks lopen ‘Don Quichot’ en ‘Sancho Panza’ voorop in de parade, vergezeld door muzikanten, de valkenier en een slangentemmer. Maar dé trekpleister van Semana Cervantina is de middeleeuwse Mercado Cervantino, de grootste ambachtsmarkt van Europa. Neem de tijd, want er staan rond de 500 kraampjes in de historische straten van Alcalá de Henares.

FestiCAM (4 t/m 9 oktober 2022)

Ben je in de provincie Tarragona rond deze data, bezoek dan het FestiCAM in Amposta. Gevolgd worden door een onbemande rolstoel? Trapezeartiesten die op een dun koord meters boven Plaça de Berenguer IV balanceren? De uitgang vinden in een open labyrint? Dit is FestiCAM in een notendop. Het driedaagse internationale straattheater- en circusfestival in de Ebrodelta is vergelijkbaar met de Nederlandse Parade, uit de tijd dat de Parade nog geen Parade heette. Net zo kneuterig als toen en met dezelfde absurdistische theatershows en heel veel kunst- en vliegwerk.

Clickània (8, 9, 15 en 16 oktober 2022)

Dansende spoken, half opgevreten herten, een Romeins leger, statige farao’s, gruwelijke bosjesmannen, vechtende gladiatoren, indianen te paard en vuurspuwende draken, je kunt het zo gek niet bedenken of je komt het tegen op Clickània, het grote Playmobilfestival in Montblanc in de provincie Tarragona. Maar nog leuker dan het Playmobilfeest in de Sant Francesc-kerk is de Playmobilspeurtocht. Dertien etalages zijn namelijk versierd met Playmobilparadijzen. En in elk van deze werelden is een Playmobilpoppetje verstopt dat moet worden gevonden. Ook leuk voor ouders deze herfstvakantietip, want de ommuurde drakenstad met de vele terrasjes is absoluut de moeite van het verkennen waard.

Día de Hispanidad (12 oktober)

Op 12 oktober viert heel Spanje la Día de la Hispanidad ofwel de Fiesta Nacional de España, een feestdag geheel in het teken van Spanje en het Spaanse imperium wat na de ontdekking van Amerika door Columbus ontstond. Tegenwoordig is op deze feestdag in Spanje het meest kenmerkend het militaire defilé in Madrid waarbij het Spaanse leger aan de Koning en aan de minister-president van Spanje hun militaire kracht laten zien.

Virgen del Pilar (12 oktober)

12 oktober is in Zaragoza (Aragón) tevens de dag van de Virgen de Pilar en gaat gepaard met vele festiviteiten en processies in de stad. Duizenden mensen komen van heinde en ver naar de hoofdstad van Aragón om het spektakel te aanschouwen waarbij heel veel bloemen bij de Maagd worden neergelegd. 12 oktober is tevens een speciale dag voor de Guardia Civil aangezien de Virgen de Pilar hun schutspatroon is.

Fiesta de la Rosa del Azafrán (laatste weekend van oktober)

In het hart van de uitgestrekte saffraan plantages in Castilla-La Mancha ligt het stadje Consuegra, waar het Fiesta de la Rosa del Azafrán als sinds 1963 wordt gevierd. Wanneer de saffraan is geoogst, en de draden gedroogd en verpakt zijn, is het tijd voor ontspanning. Drie dagen lang paraderen de inwoners van Consuegra in traditionele kostuums en brengen ze het weekend dansend, etend (paella) en drinkend door, van ’s morgens vroeg tot diep in de nacht. Het levert prachtige plaatjes op zo voor de windmolens van Don Quichot, Feest je mee?

Fiesta de la Luz in de La Seu-kathedraal (11 november 2022)

De La Seu-kathedraal van Palma op Mallorca heeft het grootste originele gotische rozetvenster ter wereld. Twee keer per jaar (op 2 februari en op 11 november) werpt de opkomende zon een afbeelding van het roosvenster dat aan de overkant van het hoofdaltaar in de kathedraal staat, nét onder een ander roosvenster, dat de hoofdgevel siert. De twee kleurige bollen, een van glas en een ander van licht, vormen samen het cijfer acht – el espectáculo del ocho. Wanneer dit prachtige fenomeen optreedt, stroomt de kathedraal tot de nok toe vol met kijkers!

Fiesta de San Martín (11 november 2022)

Gaan in Nederland tijdens Sint-Maarten de kinderen langs deuren om snoepjes op te halen, in Asturië vieren ze Fiesta de San Martín grootser. Ter ere van de beschermer van bedelaars en beschermheilige van soldaten, kooplieden, wevers en textielfabrikanten begint de dag traditioneel. De mis wordt muzikaal begeleid door Asturische doedelzakken. Vervolgens wordt speltbrood geveild, dat eerder in de religieuze ceremonie is gezegend. In de late middag is er een optocht met praalwagens, wordt er gevolksdanst en traditioneel gegeten: fabada (bonenschotel), casadiellas (vleespasteitjes) en panchón, een dessert op basis van brood, boter en suiker. Uitbuiken kan in het gras, met uitzicht op een spetterende vuurwerkshow.

Baile de los Seises (8 t/m 15 december 2022)

Een van de tradities tijdens het Feest van de Onbevlekte Ontvangenis in Sevilla is Baile de los Seises, oftewel Dans van de Zessen. Het optreden vindt plaats in de voorkant van de Catedral de Santa María, de grootste gotische kathedraal ter wereld. De ‘zessen’ in de naam verwijzen naar de jongens die het koor vormen, ook al bestaat de groep ‘nachtegaaltjes’ tegenwoordig uit tien kinderen. Gehuld in middeleeuwse kleding dansen zij een levendige dans voor het hoofdaltaar, het grootste altaar ter wereld. Maar het zijn vooral de gouden keeltjes die voor kippenvel zorgen. Om 17.45 uur gaat de deur van de kathedraal open.

ESPANJE! Reis- en cultuurmagazine is dé Nederlandstalige glossy over Spanje en de Spaanstalige wereld dat vier keer per jaar in Nederland en België verschijnt. ESPANJE! is een hoogwaardig journalistiek magazine met inspirerende reisreportages, mooie interviews, boeiende columns, heerlijke recepten en honderden tips voor liefhebbers van Spanje. Meer informatie lees je op de website espanje.nl

Ga naar de inhoud