Met de hyperloop in minder dan drie uur van Rotterdam naar Zaragoza

Met de hyperloop in minder dan drie uur van Rotterdam naar Zaragoza
Beeld: Hardt Hyperloop / facebook

Met de hyperloop in minder dan drie uur van Rotterdam naar Zaragoza

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – Als het aan de initiatiefnemers van de Hyperloop ligt dan zal binnen niet al te lange tijd het netwerk van ultrasnelle vacuümtreinen verbindingen mogelijk maken tussen onder andere Rotterdam met Zaragoza en Algeciras en andere steden in Spanje maar ook Parijs in Frankrijk of Berlijn en München in Duitsland. 

De hyperloop is een concept voor een vacuümtrein dat al tien jaar geleden in 2012 werd gepresenteerd en vrij beschikbaar werd gesteld door Elon Musk (Tesla, Starlink) en dat sindsdien door meerdere bedrijven en universiteiten wordt doorontwikkeld. Het is een transportsysteem waarbij gebruikgemaakt wordt van een luchtdrukbuis waardoor mensen en goederen met 700 tot 1.000 km/uur getransporteerd worden.

Het Hyperconnected Europe initiatief is een gemeenschap van steden en regio’s die gezamenlijk een visie ontwikkelen voor het Europese hyperloopnetwerk. Het initiatief wordt officieel ondersteund door Berlijn en München (Duitsland), de provincie Groningen, de provincie Noord-Holland en Rotterdam (Nederland), het gewest Vlaanderen (België), Brasov (Roemenië), Rzeszow (Polen) en Zaragoza en Algeciras (Spanje).

In Spanje zal Zaragoza in Aragòn deel uit moeten maken van het Hyperloop-netwerk omdat deze stad strategisch gelegen is. Afgelopen week heeft Stan de Caluwe van Hardt Hyperloop de stad Zaragoza bezocht en de plannen uitgelegd aan de gemeente Zaragoza en de pers. Zaragoza moet een belangrijk onderdeel worden in het Zuiden van Europa. Binnen Spanje moet het daarna mogelijk worden om binnen 30 minuten 10.000 pallets te vervoeren op afstanden van 300 kilometer, zoals de burgemeester van Zaragoza heeft bevestigd.

In eerste instantie is het Hyperloop-netwerk bedoeld voor goederentransport om transport over de weg, met vliegtuigen en met treinen te vervangen en een sneller en milieuvriendelijker alternatief te bieden. Later moet daar ook personenvervoer bijkomen en zal het dus mogelijk zijn om in buizen met enorme snelheden en binnen enkele uren door Europa te reizen.

Ga naar de inhoud