Spanje heeft de BTW op gas van 21 naar 5 procent verlaagd

Spanje heeft de BTW op gas van 21 naar 5 procent verlaagd
Beeld: Canva

Spanje heeft de BTW op gas van 21 naar 5 procent verlaagd

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse ministerraad heeft op dinsdag een nieuwe belastingverlaging aangenomen. Dit keer wordt de IVA ofwel BTW op aardgas verlaagd van 21% naar 5%. Deze verlaging gaat in op 1 oktober en duurt voorlopig tot en met 31 december 2022 waarna men opnieuw kijkt naar de situatie en deze maatregel mogelijk verlengd wordt.

Volgens de regering zijn de belastingen op elektriciteit al met 80% verlaagd en nu de winter eraan komt en men de verwarmingen zal aanzetten is het volgens de regering tijd voor een BTW-verlaging voor aardgas. Deze wordt dus in principe voor drie maanden van 1 oktober tot en met 31 december 2022 verlaagd van 21% naar 5%. Deze verlaging kan eventueel verlengd worden.

Met deze belastingverlaging op aardgas zullen de inwoners van Spanje 210 miljoen euro besparen met voor elk van de acht miljoen huishouden gemiddeld een besparing van 13% op de gasrekening wat in sommige gevallen neerkomt op 20 euro per maand. De maatregel van verlaging van de BTW of IVA op aardgas voegt zich bij de BTW-verlaging op elektriciteit die ook 5% is.

Ga naar de inhoud